婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你同老人家是否同住?
金是否在你手? 喇喇聲keep 起佢, 俾娘家管好, 放保險箱都好, 有起咩事來是你的救命草。
bb出世時親戚送既金器--->不是俾BB 咩? 又關老人家事?
女家親戚送既金器-->都係你決定姐。
你問番你99, 當年佢嫁人時金器的下落, 佢應該知點做, 然後收聲。
女人何苦為難女人, 唉。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

akaaka 發表於 22-4-24 18:48
亦無99管佢,所以佢唔會知俾人管係幾辛苦..
老人家5識米教識佢囉。
冇人一出世就識做人處世,有D 野亦都不用親身試過才知點做。

侯爵府

Astra00 發表於 22-5-28 18:07
認同。我明白你感受。

你奶奶如果覺得你不值得擁有那堆金器,咪退回比佢囉。叫佢以後收口咪再提。
如果係我用得呢招,我可能5止叫佢收口。。。

侯爵府

akaaka 發表於 22-5-28 13:44
份糧都一大半洗左落頭家度

老人家有問題!
你係阿太, 對家有付出, 是做人阿太阿媽的做人責任!你亦都不用大呼小叫有盡責任,沒人質疑你有冇盡責。就算要評價, 都不輪到你老人家來評!
女人, 要有錢旁身, 要儲下私己,5好俾哂或倒貼!

侯爵府

Astra00 發表於 22-5-28 22:02
哈哈!咩時代呀?以為那少少金器、禮金就要收買人地個女一世咩?
講野樣你知,某日我果件陌生人, 想我單獨陪佢走走。我拒絕,我做乜俾機會你擺兼講廢話?
有一次, 大大聲聲話臨老安排好一切喎,我心諗, 又關我事?我不否認那是心意,但,講真, 要講多謝感謝果個, 不是我囉。佢會不會攪錯左?

侯爵府

akaaka 發表於 22-5-28 13:50
做左甘多年人做埋人地嫲嫲,教得識既話,一早明左通左,唔會甘樣講野。佢只聽順耳說話,可以點教?
...
你被老人家食住!
佢「啤」你, 你亦可「啤」回佢。
好似樓上各JM 話齋, 金器點處理,萬變不離其中, 你老人家明恰你。
尤其你有份工, 有本事本錢,使睇佢面色?

侯爵府

Astra00 發表於 22-5-28 23:01
對!女人有工作有收入,根本不用咁委屈自己去咁低位置。
冇錯。不是叫新抱當個老人家死既, 只係爭取番基本做人尊重。
以前女子嫁人, 嫁妝越豐, 在男家地位越高,說穿了, 米又係個「錢」字。
以前新抱嫁左入男家, 同男家住, 老人家當家, 新抱冇野做, 自然被人睇低。
但現在新抱不比以前, 有收入有錢,不是在家白食白住, 仲要被睇低, 米玩啦。

侯爵府

sybb2014 發表於 22-6-11 11:24
數字人話佢化收人情全數俾曬姑仔,個婚禮姑仔有份,姑仔著長拖尾禮服,要搵人幫佢化妝整頭 ...
叫阿姑仔, 冇錢5好學人大攪囉,冇野下化?
長嫂為母, 條件係老人家不在姐, 乜阿老人家咁咒自己睇5開?

侯爵府

sybb2014 發表於 22-6-11 16:41
回覆 cathngai 的帖子

就算唔聽,數字人都會自己請之後叫我地找數,人情明明親戚叫佢轉交俾我地,但奶奶堅 ...
嘩, 你數字人都好....面皮厚。

首頁

尾頁

跳至