心聲留言

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有啲野要發生在自己或親人身上才知痛,旁人根本唔會明。

睇住親人由一個健康的人患上癌症,由穩定到惡化
身體各處大大小小出現問題,睇私家和政府醫生都俾唔到咩建議和醫治,只是轉了新藥又有其他問題,沒完沒了。很無助,
看著他辛苦,覺得難過,日子像在倒數。

大宅

為他祈禱
主耶穌才是最大的醫生

洋房

我明白你呢種無助嘅感覺⋯⋯我家人都患有癌症!已經肝癌第三期了!都已經冇嘢可以做到了!而家只係陪佢渡過每一日!

侯爵府

黑糖米米 發表於 22-5-1 17:01
我明白你呢種無助嘅感覺⋯⋯我家人都患有癌症!已經肝癌第三期了!都已經冇嘢可以做到了!而家只係陪佢渡過每 ...

現時身體情況如何?
有食藥或做治療嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

可以陪伴就陪伴,加油!

水晶宮

回覆樓主:

你信奇蹟嗎?我父親鼻咽癌,化電,手術,要做的全做了,醫生說能做的都做了,已沒任何可做的醫療方案。

於是,父親,每天踏單車去海灘釣魚,種菜。一天到了覆診的日子,醫生說他好了。 我聽到都以為聽錯!確實癌細胞沒了。 人體有治愈修復能力,心態好重要,能加強健康。

不過沒多久他也是走了,感染腦莫炎而走。

洋房

回覆 CSS701 的帖子

而家佢情況穩定!亦有食藥覆診呀!但個肝硬化同肝功能都差!除咗食藥都冇嘢可以做到了!如果佢出現有痛就要入院!做最後既舒緩治療所以陪佢一日就賺咗一日

侯爵府

spikenard 發表於 22-5-1 23:53
你信奇蹟嗎?我父親鼻咽癌,化電,手術,要做的全做了,醫生說能做的都做了,已沒任何可做的醫療方案。

於 ...

可能有奇蹟,但萬中無一

侯爵府

黑糖米米 發表於 22-5-2 17:49

而家佢情況穩定!亦有食藥覆診呀!但個肝硬化同肝功能都差!除咗食藥都冇嘢可以做到了! ...

其實情況都ok呀
加油

洋房

你都加油呀想搵人傾訴可以搵我呀!你唔會孤單的

侯爵府

黑糖米米 發表於 22-5-2 18:17

你都加油呀想搵人傾訴可以搵我呀!你唔會孤單的 ...

聽日要返工,唔想返,想全面照顧和睇住他,但奈何手停口停,呢個病要用好多錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

於 ...

我信丶心態很重要

洋房

好明白你感受!因為返工又會心掛掛佢!擔心佢唔知有冇事!你家人係咪服用標靶藥物!所以要用好多錢!自從我媽媽有肝癌開始⋯⋯都係睇政府醫院!醫生建議佢飲隻奶粉對肝有用!所以keep住買俾佢飲!不過都唔平呀!一盒份量飲1個禮拜!一日飮3次!最平$600以上一盒!佢肯飲使幾多錢都冇問題!最怕佢唔飲!

男爵府

CSS701 發表於 22-5-1 14:57
有啲野要發生在自己或親人身上才知痛,旁人根本唔會明。

睇住親人由一個健康的人患上癌症,由穩定到惡化

如你有睇我之前的故事,相信可給你一點點安慰 ……

侯爵府

Miss_Yellow 發表於 22-5-3 13:03
如你有睇我之前的故事,相信可給你一點點安慰 ……

看了你舊post, 你近況如何?

侯爵府

黑糖米米 發表於 22-5-2 22:51

好明白你感受!因為返工又會心掛掛佢!擔心佢唔知有冇事!你家人係咪服用標靶藥 ...

癌症真係要用好多錢,藥,營養品,私家覆診,交通等

我成日都擔心佢有事,個心好唔舒服

男爵府

CSS701 發表於 22-5-6 09:53
看了你舊post, 你近況如何?

已經過了六年,時間可治愈大部份。他的故事令我學會活在當下,最近卸下工作,襯還有時間同自己去享受 ……

男爵府

CSS701 發表於 22-5-6 10:00
癌症真係要用好多錢,藥,營養品,私家覆診,交通等

我成日都擔心佢有事,個心好唔舒服

身邊人曾經歷,完全明白你!

侯爵府

Miss_Yellow 發表於 22-5-6 10:28
身邊人曾經歷,完全明白你!

現時個心每日都好似有野壓住和捏緊

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

於 ...

我相信,也聽過其他個案,譬如中醫+心態等等。不過心態真係好睇自己,總之仲係有希望既!

It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

首頁

尾頁

跳至