自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

女兒現時11歲,頭髮一向都薄,近呢1年可能要應該呈分試,總覺得頭髮比之前更薄,但洗頭唔覺有脫髮,有時洗完都無甩一條,有時最多都係甩5條以內。有無人有類似情況,可以點做?已經睇左皮膚專科,驗哂血,全部化驗結果正常!

珍珠宮

catlover2001526 發表於 22-5-4 12:29
女兒現時11歲,頭髮一向都薄,近呢1年可能要應該呈分試,總覺得頭髮比之前更薄,但洗頭唔覺有脫髮,有時洗 ...

會唔會係天生頭髮薄
女仔已11歲應發育了
髮量無變 頭變大左 所以覺得少?
洗頭無甩已經好

大宅

回覆 mike89 的帖子

我都有諗係咪因為頭變大左但髮量無變,所以覺得少左。但黎緊升中,相信轉新環境又要面對學業上的壓力,所以更擔心佢!男仔就話大不了剷光頭,但女仔真係唔知點好!所以想睇有無人有方法!

子爵府

有無留意佢枕頭位置,佢間房地下,有d小朋友壓力大會扯自己頭髮

公爵府

catlover2001526 發表於 22-5-4 12:29
女兒現時11歲,頭髮一向都薄,近呢1年可能要應該呈分試,總覺得頭髮比之前更薄,但洗頭唔覺有脫髮,有時洗 ...

西醫吾得,咁係中醫咯,千古名方,黑豆田鼠煲,又黑又密。。大陸通關既,有親戚係大陸既話,咁係允真田鼠。十個有八個都有效。除非先天遺傳

大宅

回覆 CCHINGC 的帖子

有留意,佢無扯頭髮的習慣。其實佢由細到大都少,幼稚園3年都唔駛剪頭髮,因為都長唔長。一心諗住佢大大吓會愈來愈多頭髮,但只係多左少少,佢小學階段就頭髮長得快,常常要修剪,但密度仍無大改善。弊在最近呢一個,覺得無進步,仲要薄左!

大宅

回覆 加菲貓3 的帖子

謝謝你!通常要食幾耐見效?

伯爵府

飲多啲黑芝麻豆漿試下。幫助唔到頭髮都吸收到營養。夠營養,如果唔係天生頭髮薄嘅話,對長遠都應該有用嘅。

侯爵府

回覆樓主:

試睇中醫啦

公爵府

catlover2001526 發表於 22-5-4 13:35
回覆 加菲貓3 的帖子

謝謝你!通常要食幾耐見效?

十次八次就有效啦。不過最重要允到田鼠。依家小禾田。吾係易允

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

都係睇下中醫啦,就算有食療民間配方也要睇下係咪適合個女體質
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

大宅

回覆樓主:

冇病冇痛就好

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

加菲貓3 發表於 22-5-4 13:41
十次八次就有效啦。不過最重要允到田鼠。依家小禾田。吾係易允
大6好多時老鼠扮田鼠

公爵府

kamchaibaby 發表於 22-5-4 15:08
大6好多時老鼠扮田鼠

所以話識人先得

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

http://cht.a-hospital.com/w/%E4%B8%AD%E5%8C%BB%E5%84%BF%E7%A7%91/%E4%BA%94%E8%BF%9F%E3%80%81%E4%BA%94%E8%BD%AF

參考吓

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/366897/%E7%99%BC%E5%B1%95%E9%81%B2%E7%B7%A9-%E8%A1%8C%E9%81%B2-%E9%AB%AE%E9%81%B2-%E4%B8%AD%E9%86%AB%E8%A9%B3%E8%A7%A3%E5%85%92%E7%AB%A5-%E4%BA%94%E9%81%B2-%E6%AF%8B%E9%A0%88%E5%BF%83%E6%80%A5%E4%BA%82%E9%80%B2%E8%A3%9C

大宅

回覆 mommyli 的帖子

都有飲黑芝麻豆漿,一星期兩三次。

子爵府

catlover2001526 發表於 22-5-4 13:19
回覆 CCHINGC 的帖子

有留意,佢無扯頭髮的習慣。其實佢由細到大都少,幼稚園3年都唔駛剪頭髮,因為都長唔 ...

1條頭髮可以係分為2叉或 3叉 . 我年輕時去髮型屋比髮型師用專用的頭髮放大鏡去睇下d頭皮和頭髮的情況.

我睇到係我的頭髮是2叉的, 所以頭髮很薄. 年輕時, 我覺得沒什麼問題, 但到了40歲以後, 發覺頭髮越來越少, 頭頂的頭皮也越來越明顯.

樓主的小朋友, 真係要留意如何改善.

子爵府

catlover2001526 發表於 22-5-4 15:29
回覆 mommyli 的帖子

都有飲黑芝麻豆漿,一星期兩三次。

黑芝麻是坐长生发? 或者幫助令頭髮烏黑?

大宅

回覆 PandaVV 的帖子

我就是擔心。想問你一早知道有呢個情況,咁點keep住髮量及如何改善?

侯爵府

回覆樓主:

去過法國醫院睇中醫有改善
加埋用Lush活髮洗頭皂
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

首頁

尾頁

跳至