自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

希望能有jm或爸爸解答。
我爸早幾日過身,因事出突然所以在爸爸還在生時並沒有任何準備。
可能家人太傷心,當時攞爸爸死亡証時快手揀火化,
但過咗幾日,家人開始後悔,想改番土葬。
知道要去醫院相關部門重新處理文件改土葬,
但問題就來。
家人選擇爺爺嫲嫲下葬的墳場,打算申請墓地抽籤,
但要時間才有結果,同埋驚未必抽到,因呢輪抽籤得幾個位。
想知,萬一未抽到墓地位,
應如何解決處理?爸爸遺體如何暫存?
會有地方可以供長期冷凍遺體暫存直至有墓地可以下葬嗎?

請賜教。都想家人做到自己想盡的孝心,了件心事。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-4 13:53
我爸早幾日過身,因事出突然所以在爸爸還在生時並沒有任何準備。
可能家人太傷心, ...

唔識
幫你up

保重
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

crystal媽咪 發表於 22-5-4 13:55
唔識
幫你up
謝謝您。

其實公眾殮房有冇得咁樣長期暫存遺體?如果有,點樣安排同大概收費係點?

剛剛想到呢個。

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 ~仔仔媽咪~ 的帖子

其实系咪可以问下做殡仪D人呢? 起码佢地会清楚D手续和流程。利申: 我吾识既。

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

想問香港何處有土葬墓地抽?

珍珠宮

好似賭王咁去東華義莊寄存先
可以擺好多年

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我屋企都係抽土葬,touchwood 一次抽中,殯儀講如果唔啱或者抽唔中要等,可以轉去東華義莊

水晶宮

yanyan-mummy 發表於 22-5-4 14:43
我屋企都係抽土葬,touchwood 一次抽中,殯儀講如果唔啱或者抽唔中要等,可以轉去東華義莊
...
收到。唔該哂!等我依家上網了解下。感激。

大宅

有朋做殯儀,有需要我就俾佢咭片你問下

依傢好似好爆下,有另一位朋友嘅爸爸四月頭走,我地上星期先去喪禮…
好埋平時去開紅磡,但話無晒位要去大角咀

水晶宮

無限城 發表於 22-5-4 14:58
有朋做殯儀,有需要我就俾佢咭片你問下

依傢好似好爆下,有另一位朋友嘅爸爸四月頭走,我地上星期先去喪 ...
其實已揾殯儀公司,原本安排咗火化同簡單儀式,不過今早家人突然話想轉土葬,又驚抽唔中塊地,叫咗佢地問殯儀公司,但未有消息,又驚問得遲安排唔切,所以我自己呢邊都周圍問咗先。

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-4 15:22
其實已揾殯儀公司,原本安排咗火化同簡單儀式,不過今早家人突然話想轉土葬,又驚抽唔中塊地,叫咗佢地問殯 ...

明白
土葬係難搞…

唯有再追下間殯儀公司

水晶宮

鴨鴨比 發表於 22-5-4 14:33
好似賭王咁去東華義莊寄存先
可以擺好多年
上網睇,好似冇防腐或冷藏服務,似乎就咁擺靈柩。呢樣我諗家人接受唔到。

水晶宮

無限城 發表於 22-5-4 15:24
明白
土葬係難搞…
得幾個位俾人申請抽籤,所以都驚難抽中,但家人又想阿爸可以住近啲爺爺嫲嫲。

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-4 15:27
得幾個位俾人申請抽籤,所以都驚難抽中,但家人又想阿爸可以住近啲爺爺嫲嫲。
...

無辦法的….
骨灰位都缺,更可況土葬

平常心搵

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-4 15:27
...

去年我媽媽10月中走,11月華永會有廿幾幅地可以抽,每月都有地抽,不過大部分都係十年一續,好少係永續地

男爵府

重用地,十年一續個啲地,應該易抽好多

水晶宮

hellokitty111 發表於 22-5-4 15:51
重用地,十年一續個啲地,應該易抽好多
之後可否轉做永續地?

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-4 16:01
之後可否轉做永續地?

每10年續一次

珍珠宮

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-4 15:25
上網睇,好似冇防腐或冷藏服務,似乎就咁擺靈柩。呢樣我諗家人接受唔到。
...

其實一擺可能幾年,完全防腐吾係太好,化得啲遲啲可以放入金塔

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-4 16:01
之後可否轉做永續地?

唔可以轉永續地,十年比2萬蚊左右再續十年

首頁

尾頁

跳至