自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

4月初睇家庭醫生, 再去做超聲波發現甲狀腺有好多結節, 最大果粒有4cm, 同一時間抽血發現有甲亢, 而家睇內分泌科食藥醫甲亢, 而結節就做了抽針, 結果係良性, 醫生話可以觀察一下, 但4cm遲早都要做手術, 再加上甲亢, 而家考慮緊做唔做手術, 有無jm可以分享或建議

子爵府

katherine612 發表於 22-5-5 11:25
4月初睇家庭醫生, 再去做超聲波發現甲狀腺有好多結節, 最大果粒有4cm, 同一時間抽血發現有甲亢, 而家睇內分 ...

做啦,愈大,條疤都愈長,我係因為醫生話已經生新鎖骨,再大先做就可能要開胸骨

公爵府

手術費要13,14萬,好貴呀

男爵府

4月初睇家庭醫生, 再去做超聲波發現甲狀腺有好多結節, 最大果粒有4cm, 同一時間抽血發現有甲亢, 而家睇內分 ...

我都係 係良性 所以由佢

男爵府

katherine612 發表於 22-5-6 09:06

等政府醫院

la_source    發表於 22-5-20 11:11

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

可唔可以叫私家醫生寫紙去政府醫院排呀?
4CM都唔細,應該會突出明顯睇到。

公爵府

你全切?.?
如果冇買保險可以寫紙排政府喔,不過要等好耐,剩係第一次見醫生起碼得1年有多,跟住見完醫生唔係即時安排手術架,你有甲亢,多數要嘗試再醫睇下有冇改善先,如果冇改善先會安排手術,計計埋埋真係攪好幾年架

子爵府

虎到金來勳章

我18 年割左一邊結節,5 萬左右

侯爵府

聽人講5至8萬私家院
你個位名醫收費呀?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

公爵府

Huuu 發表於 22-5-6 13:24
聽人講5至8萬私家院
你個位名醫收費呀?

依家半切要大約8萬幾喔,我唸樓主依個價錢唔知係咪全切呢?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小傑媽媽 發表於 22-5-6 13:25
我都係4cm,外表睇唔出,但食野吞口水就有卡住既感覺

原來係咁

公爵府

貓咪達人 發表於 22-5-6 13:26
依家半切要大約8萬幾喔,我唸樓主依個價錢唔知係咪全切呢?

係呀,全切,因為仲有好多細結節

公爵府

小傑媽媽 發表於 22-5-6 13:25
我都係4cm,外表睇唔出,但食野吞口水就有卡住既感覺

我都係

子爵府

我上個月法國9萬幾埋單,不過當中包括左我狂叫野飲野食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

家母去年全切,私家醫生,醫生超細心好有醫德,绝無dun 症或要求多餘的抽針化驗!甲狀腺全切除手術住院埋單12萬左右! 手術家母切出组織9cm , 復原得好好,條疤痕源頸紋開,宜家已經完全睇唔出! 建議你有興趣可PM我比醫生資料你,當作2nd opinion! 我非打手,但呢個醫生真心值得推薦

男爵府

我有甲亢7年,好咗又反發,2020年開始發就令到我好困擾,都想做手術,諗住唔使煩,點知係3月已照超聲波就發現咗有3粒野,其中2粒睇落型態唔好,唔健康既,所以我都即時落決定做全切手術,啱啱4月頭做咗,住咗2晚醫院埋單$97000,我係即做即化驗,醫生話如果係惡性就要做埋淋巴清除,預計$12萬,好彩化驗3粒都係良性既

男爵府

Gorgor0612 發表於 22-5-9 23:04
家母去年全切,私家醫生,醫生超細心好有醫德,绝無dun 症或要求多餘的抽針化驗!甲狀腺全切除手術住院埋單 ...

我都想要醫生資料,以備不時之需

水晶宮

Ranb 發表於 22-5-9 22:52
我上個月法國9萬幾埋單,不過當中包括左我狂叫野飲野食

你搵邊個醫生?做完痛唔痛?

大宅

Gorgor0612 發表於 22-5-9 23:04
家母去年全切,私家醫生,醫生超細心好有醫德,绝無dun 症或要求多餘的抽針化驗!甲狀腺全切除手術住院埋單 ...

可唔可以俾啲資料我呀
我PM唔到你
唔該晒

首頁
12345...7

尾頁

跳至