自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

網上見到有啲又話5月30號前要打,有啲又話現在已經要打咗兩針, 有最清晰準確的表嗎?

男爵府

現時疫苗通行針係兩針,
如果佢啱啱先打第一針,未到期打第二針,咁係打第二針日期前可以堂食。
如果佢已打第一針,又到期打二針但未打,咁就唔可以堂食。

如果我有理解錯,多謝提出

琥珀宮

luckyQ 發表於 22-5-5 18:17
網上見到有啲又話5月30號前要打,有啲又話現在已經要打咗兩針, 有最清晰準確的表嗎?
...

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/vp_t1_CHI.pdf

男爵府

木土土 發表於 22-5-5 19:28
https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/vp_t1_CHI.pdf

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

12歲-17歲
打完第一針未夠6個月可以吾需要打第二針住
入得處所
夠6個月就要打第二針先入得

暫時係咁

水晶宮

BK Milk勳章

j947 發表於 22-5-5 19:41

其實我唔明,打左第一針又未滿6個月果d即係點呀

入得

男爵府

bongbongpatty 發表於 22-5-5 19:43
入得

男爵府

nicolewanglh 發表於 22-5-5 18:33
現時疫苗通行針係兩針,
如果佢啱啱先打第一針,未到期打第二針,咁係打第二針日期前可以堂食。
如果佢已打 ...

正確

琥珀宮

下,已經寫得好清楚,12至17歲,第一針打完未夠六個月,係case (i),5/30前只需一針

琥珀宮

j947 發表於 22-5-5 19:47
咁5月31日後呢?,第一針3月1日打到5月31日都未夠6個月架

5/31後,12-17歲,要求同18歲以上一樣,起碼要兩針。如打完第二針超多過六個月,就要三針。

男爵府

木土土 發表於 22-5-5 20:42
下,已經寫得好清楚,12至17歲,第一針打完未夠六個月,係case (i),5/30前只需一針
...

唔駛下,最唔清楚係打完第一針都係5月31日前都未夠6個月,但又要打足3針依樣。

唔明問下,如果真係唔耐煩,咁咪唔好回囉

瑪瑙宮

luckyQ 發表於 22-5-5 18:17
...

不可以

男爵府

木土土 發表於 22-5-5 20:45
5/31後,12-17歲,要求同18歲以上一樣,起碼要兩針。如打完第二針超多過六個月,就要三針。
...

31/5 起一定要打齊2針。 31/5前最少打1針。

水晶宮

BK Milk勳章

j947 發表於 22-5-5 19:47
咁5月31日後呢?,第一針3月1日打到5月31日都未夠6個月架

入得

水晶宮

BK Milk勳章

木土土 發表於 22-5-5 20:45
...

No
第三階段
12 -17歲如接種第一針後未夠6個月
仍可使用疫苗通行証

https://www.info.gov.hk/gia/general/202202/21/P2022022100668.htm

水晶宮

BK Milk勳章

bb12345 發表於 22-5-5 23:21
31/5 起一定要打齊2針。 31/5前最少打1針。

12-17歲
第三階段
打左第一針未夠6個月依然可以用通行證

子爵府

政府更新「疫苗通行證」接種要求
  「疫苗通行證」已於二月二十四日起全面實施。因應學童及長者的更新新冠疫苗接種安排,政府今日(三月四日)對相關「疫苗通行證」接種要求作出相應調整。

在參照專家建議更新的接種安排下,五至17歲的兒童及青少年第一劑與第二劑復必泰疫苗的間距由十二星期縮短至八星期。已接種兩劑克爾來福疫苗的12至17歲青少年應於接種第二劑後三個月,盡快接種第三劑克爾來福或復必泰疫苗。至於已接種兩劑復必泰疫苗的12至17歲青少年,應於接種第二劑的五個月後接種第三劑復必泰疫苗,或可按其個人選擇接種克爾來福疫苗作為其第三劑。

政府會因應更新的接種安排,將「疫苗通行證」下適用於12至17歲組別的新冠疫苗接種要求調整如下:

(1)在第二階段期間(即四月三十日至六月二十九日),12至17歲人士如接種第一劑新冠疫苗後未滿六個月,他們的「疫苗通行證」仍然有效;如接種第一劑後已滿六個月,則須接種第二劑才能繼續使用「疫苗通行證」。

(2)由第三階段開始(即六月三十日或之後),12至17歲人士如接種第二劑新冠疫苗後未滿九個月,他們的「疫苗通行證」仍然有效;如接種第二劑後已滿九個月,則須接種第三劑才能繼續使用「疫苗通行證」。

就其他年齡或適用人士組別,現行「疫苗通行證」下的新冠疫苗接種要求將維持不變(見附表)。而「疫苗通行證」涵蓋的指明處所亦將維持不變。上述安排讓市民有充足時間接種第二或第三劑疫苗。

政府發言人說:「當前疫情非常嚴峻,長者和學童是疫苗接種的重點保護對象。更新上述『疫苗通行證』接種要求,是希望鼓勵學童盡快接種新冠疫苗,進一步提升接種率,為本港建立抗疫屏障,並為未來復課作好準備。本港提供的兩種新冠疫苗均對於減低染病後重症和死亡情況高度有效,而且安全。我們強烈呼籲仍未接種疫苗的市民盡早接種疫苗,亦促請各位家長盡早安排為子女接種疫苗,讓他們得到有效保護。」

2022年3月4日(星期五)
香港時間19時54分

https://www.info.gov.hk/gia/general/202203/04/P2022030400634.htm

打第一針時間,如果是今年1月打(半年內),都應可以過埋629果個期.....係咪咁計??
^0^

水晶宮

BK Milk勳章

j947 發表於 22-5-5 22:39
唔駛下,最唔清楚係打完第一針都係5月31日前都未夠6個月,但又要打足3針依樣。

唔明問下,如果真係唔耐煩 ...

佢自己都教錯人

第三階段係未夠12-17歲
打左第一針未夠6個月

依然可以用疫苗通行證食飯
入處所
夠6個月就要打第二針先入得

琥珀宮

yes

水晶宮

BK Milk勳章

567 發表於 22-5-6 15:34
政府更新「疫苗通行證」接種要求
  「疫苗通行證」已於二月二十四日起全 ...

好簡單
打完夠6個月就一定要打第二針先入得

首頁

尾頁

跳至