自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

輪到要book枱。屋企想book太古城,有邊間可以book又體面又價錢ok?

都想八卦吓除咗太古城,港島區邊間好又唔隔涉,親友食完可以近地鐵巴士?謝謝。

再次唔好意思!又响樹問呢啲事,但依家得我一個搞,我哥未平伏到所以都旨意我一手包辦。但我平時連book枱食飯都唔識,依家堅大叉能廚。求賜教。謝謝各位。

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-5 19:37
輪到要book枱。屋企想book太古城,有邊間可以book又體面又價錢ok?

都想八卦吓除咗太古城,港島區邊間好又 ...

去北角大酒店隔離間酒店啦。專做纓紅宴咁濟。又近太古城。又超近鰂魚涌地鐵站。

水晶宮

其實呢啲應該冇分?因為冇話專做呢種的。地點方便、價位啱就可以㗎啦。

如果覺得太古城嗰啲太貴,炮台山、北角一帶有啲酒樓較經濟的,英皇道交通一定方便。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

太古城 - 北京樓,翠園,西苑,翰騰閣(這幾間都唔算平)

或者考慮北角果邊,可能會有經濟d嘅

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

皇室堡都有中價位的,交通方便

https://www.windsorhouse.hk/index.php?sec=dining&lang=tc

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

襯我記得
阿媽話食唔晒都唔好打包走wor

珍珠宮

回覆樓主:

係咪喺歌連臣角落黎?搭多幾個站杏花邨啲酒樓一定有,耐唔耐就見到一堆人全黑或全白落旅遊巴。但體面食物就一般,坐就坐得 ok 嘅。一定要太古試下問翰騰閣,佢入面間到房。其他有幾間美心集團,西苑/蘇浙匯就偏貴

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

問下

海港薈 (太古康怡店)

富港酒家 (健康村商場)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

半年前我爸爸走嘅時候,喺太古城翠苑係一個選擇,大酒店隔離嘉里中心富嘉閣,又或者落炮台山彩福酒家。不過後來因為疫情,我媽啲朋友教友全部老人家,風險比較高,我哋決定封返燒肉利是代替,而家好多都唔擺纓紅了。

伯爵府

EstrellaDamm 發表於 22-5-5 19:44
其實呢啲應該冇分?因為冇話專做呢種的。地點方便、價位啱就可以㗎啦。

如果覺得太古城嗰啲太貴,炮台山 ...

菜色有別一般lunch嘅餐牌。做開嘅已經有菜單。容易好多。同埋如果人哋下晝做點心多,但係你要一圍酒席嘅菜,咁未必間間肯做。尤其係太古城入面。可能要做office客。lunch時間後,普通酒樓有可能有落場。所以一般酒樓要問清楚。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

mommyli 發表於 22-5-5 20:23
菜色有別一般lunch嘅餐牌。做開嘅已經有菜單。容易好多。同埋如果人哋下晝做點心多,但係你要一圍酒席嘅菜 ...

係呀,啲酒樓會知道點樣做,有特定餐單,其實只要定左圍數價錢,冇乜嘢要跟,仔仔媽咪最緊要同酒樓講明係做纓紅,唔好講錯係解穢,因為菜式數量唔同㗎。另外殯儀公司應該會包一架旅遊巴俾你地往來火葬場,離開火葬場嘅時候同佢講去你哋定嘅酒樓附近落車,咁餐後親友各自離去就可以喇。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

轉載,你參考吓:
一般人所說的「英雄宴」其實正名為「纓紅」,有「被紅色纏繞」之意,即是神主牌已經能繫上紅帶。如果火化或落葬之後,主家選擇立即脫去喪服,代表所有儀式已完結,所以「纓紅宴」就是在脫孝後的喪宴。
而「解穢酒」除了有安慰的意思,亦有解除污穢的含意,因為中國人覺得做白事的地方都是污糟、污穢。從事飲食業界35年,一直有研究喪宴文化的香港廚師聯盟主席細輝指,在去殯儀館當晚,主人家叫齋菜招呼,已可稱作「解穢酒」。至於現今喪宴較流行則屬「纓紅宴」,「為節省時間,現時上山時帶孝,落山時已屬脫孝,這一餐則稱為『纓紅宴』。」
「纓紅宴」與「解穢酒」的流程都相若,最先上的第一道菜必定是糖水。細輝解釋這寓意先人留福給後人。而兩者的分別除了在於脫孝前後以及素菜與葷菜,還有菜式的數量,「解穢酒」必定是7味餸,皆因先人都以七為單位計算,「頭七」、「三七」、「七七」、49日之後就算守孝期滿,而每一個「七」都會做法事,之後都會食解穢飯。
而「纓紅宴」則以「八」為單位,有脫孝後好事成雙的意思。當中更必定有肉,例如燒肉、雞、魚,而且雞與魚必定去尾,意思是希望先人不用掛心後人,安心往生,不留尾。

~仔仔媽咪~    發表於 22-5-5 21:05

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

大酒店隔離嘉里中心富嘉閣,夠哂方便

珍珠宮

米仔蘭 發表於 22-5-5 20:57

富嘉

水晶宮

麟媽媽 發表於 22-5-5 20:28

係呀,啲酒樓會知道點樣做,有特定餐單,其實只要定左圍數價 ...
係喎,咁我要通知番殯儀公司。冇瞓幾日覺,我堅load唔到野吖。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你book時話俾佢地知做乜嘢

咁會有點靜點/旁邊一啲嘅位
我幫唔到你,上次我book嘅已執笠

伯爵府

麟媽媽 發表於 22-5-5 20:45
轉載,你參考吓:
一般人所說的「英雄宴」其實正名為「纓紅」,有「被紅色纏繞」之意,即是神主牌已經能繫 ...

好多人依家已經唔駛識呢啲因為好多時agent搞晒。

水晶宮

米仔蘭 發表於 22-5-5 20:57
不過我地果日至响世界搞,火化完又車啲親友去另一間大酒店。。。隔離,似乎有啲搞事。

依家等緊長輩決定。睇訂正式英雄餐定嗌點心自由啲。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-5 21:04
係喎,咁我要通知番殯儀公司。冇瞓幾日覺,我堅load唔到野吖。

呢段時間係比較辛苦,有時會好似失魂落魄咁,但你只要諗住呢次係為你爸爸做最後一件事,咁你就有動力去做到最好,如果驚有野唔記得,喺手機note度開一版,將啲嘢jot down,防止有甩漏。

水晶宮

mommyli 發表於 22-5-5 20:23
菜色有別一般lunch嘅餐牌。做開嘅已經有菜單。容易好多。同埋如果人哋下晝做點心多,但係你要一圍酒席嘅菜 ...
所以我哥有講不如簡單嗌點心算。依家仲要未知會有幾多親友出席。

首頁

尾頁

跳至