3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,想問下有小朋友用緊兒童近視控制鏡片的家長意見,因價錢都幾貴,我小朋友戴緊普通鏡片,半年過去已經要換眼鏡。如果近視控制鏡片的效果不理想,便很浪費金錢,所以想問下用家意見先。謝謝!

大宅

nonopig 發表於 22-5-8 17:53
如題,想問下有小朋友用緊兒童近視控制鏡片的家長意見,因價錢都幾貴,我小朋友戴緊普通鏡片,半年過去已經 ...

我帶漸進式眼鏡,即眼鏡上半部分足度數,下半部分淺度數,雖然貴但有效減慢近視速度,我中學開始帶,當時250度,廿幾年過去,我而家只是450度

複式洋房

Hamsterking 發表於 22-5-26 13:32
我帶漸進式眼鏡,即眼鏡上半部分足度數,下半部分淺度數,雖然貴但有效減慢近視速度,我中學開始帶,當時2 ...

多謝你意見,我之前到眼鏡店並沒有提及有這種鏡片,要了解一下,但請問初戴的時候,上下部份不同度數,會否感到看東西不舒服?

大宅

nonopig 發表於 22-6-18 16:04
多謝你意見,我之前到眼鏡店並沒有提及有這種鏡片,要了解一下,但請問初戴的時候,上下部份不同度數,會 ...

近視控制鏡片是否就是漸進式?建議你去眼鏡店了解一下原理,我細嗰陣時,眼鏡店sell 我媽咪可以改善近視速度,以我所知,而家大多老人家用漸進式,因為價錢貴,好少家長捨得。當年我媽咪決心一試,記得比平時眼鏡貴3倍,初帶有些唔慣,側邊係盲位(比較模糊),所以望遠就正望(用上半部正常度數),近就用眼睛向下望(用下半部淺度數),如果要睇側邊就要拎頭去望。之後慢慢就適應了。我而家仲帶緊漸進式。

複式洋房

Hamsterking 發表於 22-6-18 20:08
近視控制鏡片是否就是漸進式?建議你去眼鏡店了解一下原理,我細嗰陣時,眼鏡店sell 我媽咪可以改善近視速 ...

明白,謝謝你

首頁

尾頁

跳至