自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

係米同香港人同價?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

李露眉 發表於 22-5-8 20:58
係米同香港人同價?

伯爵府

一樣可以claim保險

水晶宮

Horsebbj 發表於 22-5-8 20:59

而家係米45蚊?

子爵府

工人姐姐有保險去睇私家, 我無保險去睇街症, 好似$60

伯爵府

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

係!不過佢哋有保險睇私家方便好多,唔會叫佢排街症。

男爵府

qpalzm 發表於 22-5-8 21:29
工人姐姐有保險去睇私家, 我無保險去睇街症, 好似$60

大量精明嘅僱主都會叫姐姐去睇政府,原因就係因為政府診所一定會畀最好嘅藥你一嘢ko,私家醫生通常都會拖拉dup,要睇兩次先好,所以醒目嘅僱主都唔會容許姐姐睇私家醫生

而且私家醫生容易攞annual leave,姐姐可以藉啲意成日睇醫生攞病假,所以我同我身邊嘅朋友,每次姐姐睇醫生,一定夾佢去政府睇

子爵府

baby1628 發表於 22-5-8 22:06

大量精明嘅僱主都會叫姐姐去睇政府,原因就係因為政府診所一 ...

你梗係睇街症睇得少

無錯政府係唔想你返去再睇, 但佢方法唔係比D好藥你囉, 而係開足一星期有多藥比你, 等你有排都食唔完, 我屋企D paracetamol藥水多到當氣水飲都得。

私家就只開三日藥等你快D再睇。

姐姐睇醫生我一定跟埋去, 協助溝通之餘都想知佢咩病。

侯爵府

李露眉 發表於 22-5-8 21:24
而家係米45蚊?

普通科門診$50 蚊。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

大量精明嘅僱主都會叫姐姐去睇政府,原因就係因為政府診所一 ...

勞工法例,連續4日的病假,才會有4/5的病假津貼

私家醫生最多發出3日病假(so far 我好小見有人同一個醫生發出連續3日病假,除非好嚴種的病),一兩日的病假是無薪的

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

qpalzm 發表於 22-5-8 22:31
你梗係睇街症睇得少

無錯政府係唔想你返去再睇, 但佢方法唔係比D好藥你囉, 而係開足一星期有多藥 ...

我細個都試過,
真係好大支橙味藥水
好記得好大支
我細個覺得好好飲
得閒會扮唔舒服走去飲

水晶宮

連我喺政府做都係第一次聽話政府藥係最好。。。
政府係求其比d 藥你打發你走
你返屋企食完有無效唔緊要,因為下次你去睇時已經唔會係同一個醫生,你滿唔滿意對佢嚟講都無所謂

大宅

Nbs 發表於 22-5-8 23:17
連我喺政府做都係第一次聽話政府藥係最好。。。
政府係求其比d 藥你打發你走
你返屋企食完有無效唔緊要, ...

依個真,我真係有好過好差的經驗,個醫生發哂脾氣打字,大大力掉嘢,死都唔想再睇政府門診

公爵府

我姐姐病,我都叫佢落樓下私家醫生睇,睇政府要排又麻煩,我自己都唔會睇政府門診。

水晶宮

世事無常 發表於 22-5-9 00:01
我姐姐病,我都叫佢落樓下私家醫生睇,睇政府要排又麻煩,我自己都唔會睇政府門診。
...

x2
落樓下睇醫生,可能一個鐘內搞掂,快靚正
去排門診,可能搞一晝都未搞掂,我仲要搵人cover 佢

珍珠宮

除非你冇幫工人買保險啫,我真係未聽過有僱主叫工人去睇街症

琥珀宮

whyyou 發表於 22-5-9 00:36
除非你冇幫工人買保險啫,我真係未聽過有僱主叫工人去睇街症

平時工人唔舒服,會叫佢睇私家。但上次佢M咗好耐唔停,話想睇醫生,呢啲唔知乜事可以要做好多檢查,所以我幫佢book睇政府門診,睇完又幫佢驗血,未到覆診,即日call返佢寫紙叫佢去急症,住咗兩日輸埋血。好彩睇政府,私家專科門診咁貴,保險肯定claim 唔足,一路睇私家肯定手尾長

子爵府

Nbs 發表於 22-5-9 00:21

x2

x3
我用過幾個姐姐從來都沒有排過門診,既然已買醫療勞工保險,門診都full claim啦,點解仲要浪費時間排和佔人quota去睇門診呢?可能佢只買最cheap嗰隻勞工保。不過勞工保同醫療勞工保都系差幾百蚊,咩解會為咗咁少錢淨買勞工保?姐姐有咩意外,僱主貼死啦。

首頁

尾頁

跳至