自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

OK 鏡已戴到十六歲,視光師話近視應不會顯著加深,提議停戴ok鏡,轉日間戴隱形眼鏡,待十八歲後再考慮做激光矯視,請問各位這是否一般做法?

男爵府

DICSIK 發表於 22-5-9 15:31
OK 鏡已戴到十六歲,視光師話近視應不會顯著加深,提議停戴ok鏡,轉日間戴隱形眼鏡,待十八歲後再考慮做激 ...

識人30歲仲用緊

珍珠宮

實際係而家年青人好夜瞓,根本無時間戴。

象牙宮

2024年龍年勳章

OK 鏡已戴到十六歲,視光師話近視應不會顯著加深,提議停戴ok鏡,轉日間戴隱形眼鏡,待十八歲後再考慮做激 ...

阿女16歲後, 功課測考多咗好多, 佢每晚只有4-5小時睡眠, ok鏡需要戴8小時, 根本壓唔夠時間.

所以佢轉咗戴隱形眼鏡, so far ok.

子爵府

綠荳媽媽 發表於 22-5-9 15:35
識人30歲仲用緊
我有朋友四十歲因為眼乾日間無法戴隱形眼鏡,轉夜晚戴ok 鏡,戴咗幾年,之後開始有老花,就戴番有框眼鏡。
視光師可能覺得阿女上大學後,未必有足夠睡眠時間去矯視,所以建議轉日間戴隱形眼鏡

公爵府

帶咁多年,之后又激光,咁同吾帶有咩分別?

侯爵府

Sumyeema1 發表於 22-5-9 15:39
阿女16歲後, 功課測考多咗好多, 佢每晚只有4-5小時睡眠, ok鏡需要戴8小時, 根本壓唔夠時間.

所以佢轉咗戴 ...

咁帶隱形眼鏡後近視有冇加深

琥珀宮

我仔女廿幾歲仲戴緊,方便過日間con

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔19歲重戴緊....
方便過日間CONS...

而且每日最少要瞓6個鐘....
我仔雖然會凌晨4,5點先瞓..
但係佢係會計好佢可以瞓夠6個鐘先夜瞓的人...
如果第二日要早返學..佢就會早瞓D...

雖然我好不滿佢打機打到差唔多天光先瞓...
但我又真係計過..佢每次都瞓足6小時...

最少...佢會為左唔戴眼鏡...KEEP住有足夠睡眠

象牙宮

2024年龍年勳章

setrea 發表於 22-5-9 15:48
咁帶隱形眼鏡後近視有冇加深

暫時ok.

男爵府

我個間話帶到返工仲可以帶,我女依家18歲仲帶緊

子爵府

月希 發表於 22-5-9 16:39
即是只要有足夠睡眠時間,係可以繼續戴,謝謝解答!

珍珠宮

我女會用ok鏡戴得幾耐得幾耐,如果轉日間con, 只可戴十幾年否則眼乾,做激光如果太早做又會反彈,好彩亞女系睡寶寶,11點已上床,佢話大學都吾會住宿舍因為吾想夜瞓

大宅

睛靈勳章

我仔帶到差唔多17歲就停左,因為一來太夜訓,平均每日帶唔到6個鐘,二來視光師話呢個歲數度數已穩定,可以停,所以目前係配帶緊蜂巢鏡框,另外亦配左one day既con,方便佢扮靚時帶將來既野,由得佢將來自己決定

公爵府

親子王國15週年勳章

女將於16歲去外國讀書,仲諗緊戴到時唔戴ok鏡。ok 鏡要帶多好多浸鏡葯水,好煩。

子爵府

月希 發表於 22-5-9 16:39

我個仔都一直戴緊 係重皮啲啫, 一對ok鏡 連檢查費成皮嘢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

sonet 發表於 22-5-9 18:15

我個仔都一直戴緊 係重皮啲啫, 一對ok鏡 連檢查費成 ...

檢查費???次次比???

我仔果間係收得貴D..
但每年配對新..
就包全年檢查...
檢查幾多次都得...

我家樓下有分店...
我仔覺得對眼有乜唔舒服...
都會走去檢查下....
如果分店視光師覺得有需要..
會叫我仔去番佐敦間OK LENS中心度詳細檢查的..

有一次..我仔換左新既浸液..
用左年幾後忽然敏感...
要停戴CONS....果時佢隔日就落樓下檢查...
每星期去一次OK LENS中心度檢查..
重即時配副新眼鏡..(只數架錢...鏡片不用錢)

期間都有配過CONS再檢查..
最後確定係浸液問題...
換番用原本用左幾年果隻浸液就冇事了..
對眼冇再唔舒服....

水晶宮

我仔18歲仲用緊ok lens. 始終日間不用戴眼鏡或con, 好方便。

子爵府

加菲貓3 發表於 22-5-9 15:47
帶咁多年,之后又激光,咁同吾帶有咩分別?

梗係有啦
日間唔洗帶眼鏡
超級方便
我都想帶呀

子爵府

BBG1 發表於 22-5-9 18:12
女將於16歲去外國讀書,仲諗緊戴到時唔戴ok鏡。ok 鏡要帶多好多浸鏡葯水,好煩。 ...

可唔可以寄過去?
定個邊都有得買架

首頁

尾頁

跳至