自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

尋日去醫院覆診,要先去照XRAY

一般交完紙就坐出面等,之後會叫名入房換衫,直接在房仔入面再等
然後就會去照XRAY,但尋日真係的安排對我來說有點奇怪..

首先,交低左紙之後,逐個人叫名,叫左名既人先入房仔換衫,除晒BRA 除晒所有野....必需要著住件薄既紫色袍,用個籃仔裝住自己D 野,然後坐係出面再等,........但係一個入面只係著底褲既情況下,係出面度等再叫名.......外面有男有女,有後生仔有老年人..係咁既情況下我唔知點解覺得非常尷尬

因為唔係穿著自己既衣服,而且入面只係得UNDER
........等既時間好長..等左差不多1個鐘先照..照之前同姑娘作出反映說咁樣對我地D 女仔唔太好..

換來一句: 人多係咁,唔想咁一直叫你名再換你要等多一倍時間.......

我想問問大家意見,係我太敏感還是應該向相應既部門反映?男女係唔係應該分開下......唔好比D 男人眼望望..咁奇怪?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

mmkk12 發表於 22-5-12 20:10

一般交完紙就坐出面等,之後會叫名入房換衫,直接在房仔入面再等

咁嘅安排欠妥善

大宅

回覆樓主:

十年前我係威院照x Ray 都係咁換咗袍坐係大堂等叫名,好在我多數會帶定外套或風褸去醫院,因怕凍,所以可以遮下上身。後尾多年前 (唔記得幾時),改咗換咗袍既女士集中坐在帳篷內等叫名(在大堂一角間了一個位置),好啲咁啦。

子爵府

回覆樓主:

咁安排令人唔舒服

男爵府

應該男女各一間房

公爵府

應該係分男女咁坐架,就算冇房都有個隔簾,記得以後照野準外套喔,另外其實可以搵醫院既病人聯絡主任反映返件事,等佢地改善問題架

男爵府

回覆樓主:

政府定私家醫院?
我之前晌私家照就好d,有條厚身D毛巾比你披上身,會無咁尷尬

琥珀宮

其實都凍,多數女士會披件自己既外套

珍珠宮

回覆樓主:

好似耐左啲,帶返件外套好啲⋯⋯我平時等多數都係十多分至二十分鐘….

男爵府

你話好凍,通常會俾件袍你着係外面

水晶宮

回覆樓主:

不理想

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

威記有一個女士專用嘅房,
可以喺入面換衫入邊等候的。

男爵府

好多政府醫院都係咁,換哂紫袍拎住個膠籃,男女一齊坐係門外等叫名。

男爵府

你既反應好合理,醫院應要改善,應分開男女等候區

mmkk12    發表於 22-5-13 06:14

珍珠宮

回覆樓主:

政府醫院一向係咁,唔只X-Ray, 我照CT同腸境都係換定晒衫,男男女女坐埋一堆等,其實ICU都無分男女病房㗎!不過ICU無病人係可以自己起到身離開床!
我好習慣,唔習慣都無辦法。

伯爵府

其實當局可以試下分開男女去照,例如最入嘅房劃為女病人使用,外面男病人。如其中一邊清咗一個性別嘅病人,可以逐個安排去異性嘅房照x 光。有部分唔可以分嘅,就係預約時分流男女病人,或者一刀切直接分性別預約

子爵府

話俾你聽,浸會醫院都係咁!唔係淨係政府醫院~ 有咗第一次經驗之後,我每一次換好衫都會問護士攞兩件醫院外褸,我話我非常怕凍!其實感覺都仍然好差㗎,有兩件外褸叫做好啲啦(其實我怕熱到不得了)

反而上一次去九龍灣麗晶花園嗰間政府門診,佢個設計非常好。喺外面叫名,跟住你入去一個「大約廁格咁大」嘅房仔換衫,嗰間房有兩道門,你會一直坐喺入面呆等,直至輪到你,就會B一聲好大聲、unlock、同著咗門上面的紅燈,叫你推另外嗰道門出去照。照完之後,入返同一間換衫房仔,跟住佢應該call另外一間房仔嘅人(好似有四間房仔)然後我就換好自己啲衫,由第一道門番出去大堂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

然後就會去照XRAY,但尋日真係的安排對我來說有點奇怪..

首先,交低左紙之後,逐個人叫名,叫左名既人先入房仔換衫,除晒BRA 除晒所有野....必需要著住件薄既紫色袍,用個籃仔裝住自己D 野,然後坐係出面再等,........但係一個入面只係著底褲既情況下,係出面度等再叫名.......外面有男有女,有後生仔有老年人..係咁既情況下我唔知點解覺得非常尷尬

因為唔係穿著自己既衣服,而且入面只係得UNDER
........等既時間好長..等左差不多1個鐘先照..照之前同姑娘作出反映說咁樣對我地D 女仔唔太好..

換來一句: 人多係咁,唔想咁一直叫你名再換你要等多一倍時間.......

我想問問大家意見,係我太敏感還是應該向相應既部門反映?男女係唔係應該分開下......唔好比D 男人眼望望..咁奇怪?

東區醫院廿幾年來都係這樣安排, 冬天應該有件灰色外套, 夏天唔記得問下有無

如果自己有件外套就好的

伯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我又覺得冇乜野,其實嗰件紫袍唔算薄,根本唔會睇到啲乜野,而且當時大家都係等照x-ray, 我諗冇人咁有閒情望人喇!
題外話,其實入醫院都有好多呢啲情況,唔好話男醫生睇婦科病或做手術,男護士幫洗下身傷口都試過!仲要當時醫院超full, 我瞓走廊,所以洗傷口要去間房洗,但間房係有好多醫護出出入入的!

男爵府

我一早已覺得這問題,令女士好老土,唔好意思

首頁

尾頁

跳至