自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

無啦啦收到信,要求我處理。請問有冇人收過類似信件?

封信有留聯絡資料,但對方只係建築署外判公司,話因為近2年疫情關係 ,建築署搵人巡查全港樓宇,要求廁所去水要有反虹吸管。但對方只是要求我找合資格小型工程公司處理,佢地只係負責檢收再回覆建築署。

有冇人處理過?請問係咪要搭棚整?咩價錢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

有冇打去建築署問下?呢d唔係屋宇署負責嗎?建築署我以為只管政府樓,私人樓係屋宇署管tim

你打1823問吓先,太多騙案問下冇壞

侯爵府

babe13E 發表於 22-5-18 10:39

封信有留聯絡資料,但對方只係建築署外判公司,話因 ...

我問過管理處,我住的屋苑,有五成戶主收到屋企署的命令信,要更換室外廢水管。因為要申請搭棚,所以管理處知道有多少戶收到信。實際數字可能更多,可能有住戶未開始做。

la_source    發表於 22-5-18 11:49

男爵府

有收到,屋宇署出信,跑馬地唐樓,要同裝修師傅傾下。

伯爵府

竇漪房 發表於 22-5-18 10:52
有冇打去建築署問下?呢d唔係屋宇署負責嗎?建築署我以為只管政府樓,私人樓係屋宇署管tim

你打1823問吓先 ...

我再睇多次,信頭同下款都係:建築事務監督。

我見到封信第一時間都同你一樣咁諗,所以打左去管理處問下有冇收到樓下單位投訴之類,管理處話冇。同埋佢話有時就算有關單位問題可能對方直接報政府部門冇經管理處都有機會。

之後我聯絡左信上的聯絡人了解左之後,有同管理處講,叫佢地留意有冇其他業主有相關查詢。

wcpcelia    發表於 22-5-18 11:22

伯爵府

bks2014 發表於 22-5-18 10:53
我問過管理處,我住的屋苑,有五成戶主收到屋企署的命令信,要更換室外廢水管。因為要申請搭棚,所以管理 ...

除了內容有少少唔同,基本一樣。
我都叫左管理處幫手留意有冇其他業主有收到相關查詢,因為佢封信係昨日日期,即係我係即日收到信。

伯爵府

chai 發表於 22-5-18 10:57
有收到,屋宇署出信,跑馬地唐樓,要同裝修師傅傾下。

到時可唔可以講下要如何處理?重有價錢。謝謝!

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

什麼是反虹吸管

水晶宮

啤啤貓 發表於 22-5-18 11:32
什麼是反虹吸管

https://youtu.be/ziFDPLjNhYU

水晶宮

回覆樓主:

我覺得幾好,原來政府有檢查,基礎排污設備做得唔好,做幾多核酸檢查,病菌都會繼續傳播。

伯爵府

什麼是反虹吸管

我聽完2次都唔記得,Google 可以搵到。

大宅

我今天收到呀
你们最後揾邊間整,幾$埋單呢?🙏🙏

男爵府

2024年龍年勳章

什麼是反虹吸管

果陣袁教授成日話垂直傳播咪呢樣野!

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 CJCJ 的帖子

請問最後點?

珍珠宮

我處理過,要搭棚攪,自己找師傅,當時我同樓下個業主一齊攪,師傅攪完會簽証書影相同報埋比屋宇署,至於屋宇署幾時再黎影相確認我就無理到

首頁

尾頁

跳至