自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

昨晚(23 May)東張西望講有保險公司對買咗COVID保險嘅客人(本身話中咗賠18萬)諸多留難,似乎拖延時間或者唔想賠,請問大家知唔知道講緊係邊間保險公司?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇佢d paper …..恒生!

水晶宮

畀面勳章

痕身

子爵府

回覆樓主:

我睇到宣傳單張嘅顏色都估係恒生,我覺得咁大間銀行,又白紙黑字寫明投保人中咗Covid會賠18萬,咁無理由之後又諸多刁難想唔賠囉!
想八吓呢度有冇姊妹買咗呢隻保險?

侯爵府

D人中招當中獎

男爵府

回覆樓主:

行山銀行

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

成功賠到就

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Duster 發表於 22-5-24 10:51
昨晚(23 May)東張西望講有保險公司對買咗COVID保險嘅客人(本身話中咗賠18萬)諸多留難,似乎拖延時間或者唔 ...

冇睇到,最後有冇賠到想問
總有離別的時候

公爵府

2024年龍年勳章

Duster 發表於 22-5-24 10:51
昨晚(23 May)東張西望講有保險公司對買咗COVID保險嘅客人(本身話中咗賠18萬)諸多留難,似乎拖延時間或者唔 ...

恆生,但應該背後都係有另一間保險公司

男爵府

回覆樓主:

銀行唔做呢d濕碎生意, 保險多數外判

大宅

回覆樓主:

我識有人買左,佢之後勁恨中COVID

珍珠宮

我識有人買佐,但係冷靜期臨尾果幾日就中,就差果少少時間,跟住佢想盡辦法做到冷靜期後確診(即係想呃保險金18萬) 其實保險公司問既有d問題都唔係無道理既

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

家人有買,但冇中

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 22-5-24 15:08
我識有人買佐,但係冷靜期臨尾果幾日就中,就差果少少時間,跟住佢想盡辦法做到冷靜期後確診(即係想呃保險 ...

咁搞笑!

伯爵府

牛年勳章

香港文匯報訊(記者 蔡競文)香港第五波疫情來勢洶洶,全社會上下都應齊心一致抗疫,有錢出錢有力出力,不搞小動作不拖後腿。恒生保險上月提升新冠病毒確診人士的額外保障,為確診的個人人壽保單新客戶提供一筆過18萬元額外診斷賠償,不過懷疑鑑於近日本港確診人數大增,市民「中招」幾率非常高,恒生保險悄悄修改部分保障條款,今起投保的人士,額外診斷賠償按已繳總保費計算,由最低2,800元至最高20萬元。換言之,新客在短期內確診可能只獲2,800元額外診斷賠償,不會如以前舊客可獲一筆過18萬元額外診斷賠償。

舊條款「着數」網傳後 近已作出修改

恒生保險原本上月宣布,今年1月1日至3月31日期間,成功投保個人人壽保單之客戶,若合資格保單之受保人由保單冷靜期完結日至4月30日期間,不幸在港確診新型冠狀病毒,每位受保人將可獲提供的一筆過現金賠償,由10萬元增加至18萬元。

在上述措施公布後,有關內容在網上討論區引起熱議。有網民日前在網上分享有關計劃的「着數」之處,認為保費低廉之餘,尤其在本港疫情進一步惡化下,一旦感染新型冠狀病毒亦可獲得一筆過現金賠償18萬元,認為「中獎」染病獲賠償幾率抵過買六合彩,並呼籲其他網民可投保。不過有關內容在網上熱傳後,恒生近日已修改部分保障條款,而消息傳出後亦被網民揶揄「投降啦」、「玩唔起」等。

由該行網站可見,條款有所更新,一筆過18萬元賠償只適用於申請期2月10日或之前的客戶。由昨起至3月31日申請的客戶,若確診新冠病毒,賠償為以下兩項中的較低者︰港幣20萬元或已繳總保費的25%(不少於2,800元)。而已繳總保費是指合資格個人保單於確診日期的所有到期及已繳保費總額。換言之,新客在短期內確診可能只獲2,800元額外診斷賠償,不會如以前舊客可獲一筆過18萬元額外診斷賠償。

伯爵府

牛年勳章

【橙訊】第五波疫情持續嚴峻,據報今日新增至少1,325宗確診再創單日新高,而不少保險公司早已推出新冠病毒的額外保障。近日有網民發現,恒生保險的「易安逸」人壽保障計劃,為確診受保人提過一筆過18萬元賠償,但恒生最近已悄悄更新條款,將賠償額大減至最少只有2,800元。

恒生保險在今年1月表示,於1月1日至3月31日期間成功投保個人保單客戶,若合資格保單之受保人由保單冷靜期完結日至4月30日期間,不幸在香港確診2019冠狀病毒病,每位受保人將可獲提供的一筆過現金賠償18萬元。

在網上投保實測,選擇附有「2019冠狀病毒病」之額外保障的「易安逸」人壽保障計劃,以男性、不吸煙、22歲投保人、50萬元的身故賠償額為例,每月保費約33元,並提供10個月保費豁免,申請人只需支付首兩個月每月33元保費,可獲豁免首個保單年度第3至12個月的保費。

不過,恒生最新已修訂有關條款,由今日(2月11日)起申請的保單,保障範圍改為20萬元或已繳總保費的25%,以較低者計算,賠償不少於2,800元。

伯爵府

牛年勳章

恒生肺炎保險中招即賠18萬 爆第五波縮沙改條款 「尾班車」苦主怒斥輸打贏要

恒生肺炎保險中招即賠18萬 爆第五波縮沙改條款 「尾班車」苦主怒斥輸打贏要 - Finance730 https://finance730.com.hk/2022/0 ... %E6%A2%9D%E6%AC%BE/

子爵府

我睇得好清楚係痕生

首頁

尾頁

跳至