自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2021勳章

美國德州尤瓦爾迪市(Uvalde, TX)的羅伯小學(RobbElementary School)24日發生槍擊事件,至少19名學童和2名成人命喪18歲兇嫌拉莫斯(SalvadorRamos)的槍下。康乃狄克州聯邦參議員墨菲(Chris Murphy)隨即在議場發表慷慨激昂的演說,懇求參院同僚制定槍枝改革措施。(最新死亡最少21人)

每日郵報報導,民主黨籍的墨菲當選參議員之前,曾是康州第5國會選區的聯邦眾議員,十年前的桑迪胡克小學(Sandy Hook)槍擊案就發生在他的選區內。尤瓦爾迪市羅伯小學發生槍擊,傳出14名孩童與1名教師遭到射殺後,墨菲就走進參院議場,絕望地懇求共和黨籍國會議員,通過可以杜絕如此暴行的法律。

墨菲指出,「14個孩子現在死於德州的一所小學,我們正在做什麼?我們正在做什麼?就在一名槍手走進雜貨店槍殺非裔美國人顧客不過幾天之後,我們手上有了另外一樁桑迪胡克事件,我們正在做什麼?!」

墨菲說,「當孩子們為他們的性命逃跑時,我們什麼都不做。我們正在做什麼?如果沒要解決和這一樣存在的問題,你們為什麼要在這裡?這並非在所難免,這些孩子並非運氣不好,這種事情只發生在這個國家,別的地方沒有」。

墨菲接著說,「我在此於這個議場懇求,真的手腳並用跪下來,並懇求我的同僚們,在這裡找到一條前進的道路,通過讓此事不太會發生的法律」。

***收視率得四千幾,證明連美國人都冇咩興趣,我幫忙推廣!

美國人處理槍擊大規模死亡事件:通常是譴責→下半旗→鮮花→蠟燭→照片→祈禱→擁抱...然後一切如常過日子、照舊生活,好似一切都沒有發生,然後再等下次槍擊案,再來譴責→下半旗→鮮花→蠟燭→照片→祈禱→擁抱...R.I.P.

大宅

rip

大宅

牛年勳章 2021勳章

回覆 櫺囹桼 的帖子

點解唔好似香港咁有槍械管制呢?禁止賣槍。

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章

Chloe199401 發表於 22-5-26 08:12
回覆 櫺囹桼 的帖子

因為$$$$$$
涉及好多權貴既利益架
賺開唔想斷米路
年年幾千人死咪由佢

翡翠宮

牛年勳章 2021勳章

槍嘅問題一直都存在,好多無辜嘅人就被殘殺了

象牙宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

櫺囹桼 發表於 22-5-26 08:09
美國德州尤瓦爾迪市(Uvalde, TX)的羅伯小學(RobbElementary School)24日發生槍擊事件,至少19名學童 ...

連檢察官都反對立法,唯有繼續買槍保護自己

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

回覆 櫺囹桼 的帖子

美國管制槍械等如香港增加房屋供應,邊個特首搞得掂?
謝絕推銷與文宣

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章

回覆 櫺囹桼 的帖子

美國是軍工複合體。透過戰爭,貶賣軍火養活一大批人。美國政治獻金裡少不了軍火商。

公爵府

虎到金來勳章

為左錢害死國民,
美國近二十年,
風化槍擊案年年五萬幾宗,
咁既記錄竟然仲可以抽别國水,
有人仲送自己小朋友去美国讀書,
如此治安,
真係咪攪。
唔好撑,完全無意思。
自己check下美國槍擊記錄吧,
至少幾日一定有一單。
死者rip....

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 22-5-26 08:20

過往一有房屋政策出爐,就有一場大遊行。希望有國安法後,地産商可以收斂下。

珍珠宮

2021勳章

cattz288 發表於 22-5-26 08:17

呢啲人都黐線嘅
叫老師帶埋槍返學就當解決,咁係咪預咗每日返學會槍戰war game?!

珍珠宮

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

之前特朗普都係咁講架
叫教師配槍就當解決問題

咁之後人地用機關槍
佢地又帶機關槍
人地帶手榴彈
佢地又帶手榴彈

呢D就叫自由既氣息

天朗氣清

珊瑚宮

2021勳章

死嘅係平民之嘛,有乜所謂丫

象牙宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tinlong22 發表於 22-5-26 08:32
之前特朗普都係咁講架
叫教師配槍就當解決問題

可能係我地大驚小怪,人命喺佢地眼中cheap過把槍

珍珠宮

2021勳章 熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

喺嗰度,學生開學唔駛送新書包,送支槍/防彈背心俾佢實用啲

伯爵府

真係好慘

子爵府

2021勳章

痴線,咁即係鼓勵一人一槍

遲D係咪小朋友都要

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2021勳章

有人話只要人人有槍權,咁樣好人就可以有槍保護自己

但完全無視事實上壞人拎黎做壞事既機會大得多

如果禁槍,小量非法持有既槍械可以被警察大量既正當槍械制服,而且事實證明出事機會率係比人人有槍少

伯爵府

德州係侵侵嘅票倉,點會聽民主黨支笛呢?共和黨員不嬲以武立國,美國每星期都有嚴重槍擊事件,佢哋視而不見 聽而不聞!

侯爵府

2021勳章

mother904 發表於 22-5-26 08:20

唔係搞唔搞得掂,係根本唔想去搞。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊