自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔有時幾百厭,鬧又唔聽,試過忍唔住打佢,事後好後悔,呢排試下控制自己脾氣,同佢講多d道理

大宅

橙頭寶寶 發表於 22-5-26 12:10
我個仔有時幾百厭,鬧又唔聽,試過忍唔住打佢,事後好後悔,呢排試下控制自己脾氣,同佢講多d道理 ...

我都試過打過一兩次,發覺唔work,打完自己又唔開心
所以而家唔打,會罰佢坐,set timer,通常都坐2-3mins, 但係唔知點解佢好怕罰坐

有時警告咗唔聽,會喺佢面前收佢最愛嘅玩具,放到好高,等變係乖先比番佢或冷靜返一陣先畀返佢

我個仔都係活躍型,但初步check過冇問題,成日唔聽人講, 由三歲半左右開始訓練,之後入埋幼稚園, 堅持約半年左右, 不停好長氣咁提醒,明顯有改善

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個仔有時幾百厭,鬧又唔聽,試過忍唔住打佢,事後好後悔,呢排試下控制自己脾氣,同佢講多d道理 ...

打只會越打越勁

set冷靜區
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

ky_lung 發表於 22-5-26 13:32
我都試過打過一兩次,發覺唔work,打完自己又唔開心
所以而家唔打,會罰佢坐,set timer,通常都坐2-3mins ...
都好喎,完全唔罰又唔得,但我都覺得打呢招係唔work,我個仔都正常呀,純粹係百厭d

大宅

crystal媽咪 發表於 22-5-26 13:36
打只會越打越勁

set冷靜區
我而家唔再打

公爵府

每人要求唔同既,平時係公園,見好多媽媽對子女既要求多多。坐又唔係,企又唔係。訓練格格,公主咁。。我唔知佢地長大後,係唔係會成大人物。。。我自己就朋友形式相處,唔係好嚴重既事都唔會出聲。。可能係別人眼中,佢地叫無禮貌吧

男爵府

先軟後硬,再唔聽喊哂冷靜後再講道理

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

冇打過。
可能係我份人比較隨緣。好多野根本唔會真動氣,扮嬲話兩句係有,但好少係堅嬲。我覺得,例如食唔唔乖,我心裡既台詞係:唔食飯咪唔好食囉,唔餓咪唔食囉,餓就會食㗎啦……但口中都會係咁易話下佢既。例如做功課唔乖,我心中既台詞係,關我鬼事咩,你自己冇功課交比老師之嘛……例如佢話唔想番學,我心中就覺得,好正常啫,我細個都唔中意 我夠唔中意番工,唔番唔得啫……所以其實根本冇乜真動氣既時候。

大宅

個個小朋友唔同
我大女一講左規則一定會守,基本上認真講一句已經完(但佢會大壓力,完美主義 但我同老公已經極少話佢,對佢又要另一教法)

細仔,點打點鬧點發癲佢一樣癲過我,佢仲要同我講,因為我鬧佢所以佢唔聽我講-_- 所以又要調節下個教法,我覺得最有用係同佢傾,問佢點樣先會聽你講,唔好好以為細唔識,我仔先就黎三歲未返學都識講。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好動是小孩子天性

吾通坐定定好?

小時候孩子太活躍丶家長頭痛
青春期孩子不愛動丶家長更頭痛

公爵府

2023年兔年勳章

試下同佢講故事

從前有個小朋友撒謊,有一天,他死了。

從前有個小朋友很用功念書,長大後就發財了。

從前有個小朋友很不孝,有一天他扭傷了腳。

大宅

回覆樓主:

在家劃一個naughty corner比佢冷靜/思考。

大宅

加菲貓3 發表於 22-5-26 15:16
每人要求唔同既,平時係公園,見好多媽媽對子女既要求多多。坐又唔係,企又唔係。訓練格格,公主咁。。我 ...
朋友式相處……我諗要等我個仔大d先……佢到時可能更加唔會聽我講

大宅

seaman1982 發表於 22-5-26 15:24
冇打過。
可能係我份人比較隨緣。好多野根本唔會真動氣,扮嬲話兩句係有,但好少係堅嬲。我覺得,例如食唔 ...
你脾氣好好喎!

大宅

Amy1974 發表於 22-5-26 15:40
試下同佢講故事
我笑左

珍珠宮

你個仔幾大呀?我細仔七歲,超級頑皮,不過教小朋友要捉心理,我有Pokémon card 獎勵計劃,乖就可以開一包新嘅,唔聽話一次就收番二十張,佢會「肉痛」。我有時不時同佢解釋點解佢嘅行為舉止唔啱,講多啲道理佢慢慢會接受。

水晶宮

我自問無耐性,所以以前湊仔女都打鬧,高小後無,因為我囡有情緒病
令我反思反省
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

回覆樓主:

如果罰坐罰企就識驚嘅小朋友,應該本身好易教

水晶宮

其實幾百厭都好,打有用咩?

子爵府

睇小朋友咩性格,因材施教係啱,但如果有兄弟姐妹,一定要一視同仁,唔可以只話哥哥,唔話細佬,我地唔會打,大原則係俾選擇佢地,要一就無二,可以唔食飯,但唔可以一邊食飯一邊玩

首頁

尾頁

跳至