自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

自己3月頭HA 檢測中招,收到衛生署電話confirm確診,但一直收唔到康復碼/sms,到4月尾再另報,收到消防 sms, 過咗差不多一星期先收到衛生署職員電話,之後又無消息,到24/5再 send email, 但又喺咩消息都無,連基本佢哋收了 email 嘅回覆都無,全部石沉大海咁,究竟仲可以點做?

子爵府

康復碼有個熱線電話,打去留資料有人跟進。試過幫家人問,一星期內收到康復碼。

子爵府

talktime 發表於 22-5-27 20:03
自己3月頭HA 檢測中招,收到衛生署電話confirm確診,但一直收唔到康復碼/sms,到4月尾再另報,收到消防 sms ...

如市民曾就確診事宜上報衛生署,但未能查閱自己的「康復紀錄」,再可致電衛生署設立的熱線電話 2569 5777,或重發電郵 [email protected] 查詢。你可在電郵中提供你的姓名、聯絡電話、申報參考編號和隔離令或檢疫令或陽性人士紀錄等文件(如有),以便處理你的查詢。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

打熱線,幾日後收到回覆。再隔一日就收埋個二維碼

珍珠宮

李家承 發表於 22-5-27 21:30
如市民曾就確診事宜上報衛生署,但未能查閱自己的「康復紀錄」,再可致電衛生署設立的熱線電話 2569 5777 ...

Thank you, 明天試下先

子爵府

talktime 發表於 22-5-27 23:40
Thank you, 明天試下先

我都係咁先取到健康碼。

男爵府

2024年龍年勳章

talktime 發表於 22-5-27 20:03
自己3月頭HA 檢測中招,收到衛生署電話confirm確診,但一直收唔到康復碼/sms,到4月尾再另報,收到消防 sms ...

有朋友類似你呢個情況,佢去復必泰疫苗接種地點,有職員即刻幫佢整咗康復碼

子爵府

有冇登記醫健通?上星期登入時已經更新左,有埋康復碼。
小朋友放暑假比平日更忙!

珍珠宮

kingcow 發表於 22-5-28 08:28
有朋友類似你呢個情況,佢去復必泰疫苗接種地點,有職員即刻幫佢整咗康復碼
...

都可以試下,thank you

珍珠宮

heiheiada 發表於 22-5-28 08:48
有冇登記醫健通?上星期登入時已經更新左,有埋康復碼。

無登記

珍珠宮

kingcow 發表於 22-5-28 08:28
...

今日去咗,D姑娘比條 link我自己check 不過無資料, 但佢電腦有記錄,之後叫我打 hotline 問,又係無人聽

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

【肺炎速報】康復者二維碼突然推出

政府剛於查閱系統新增康復紀錄,如街坊曾錄核酸陽性或已申報快測陽性而有需要索取二維碼,可於系統網站選擇「電子檢測紀錄 / 康復紀錄」,再選擇「新冠狀病毒病康復紀錄」,輸入身份證明文件資料及出院或確診月份,即可索取康復者二維碼,以配合疫苗通行證之用。

系統網站 (emoji) https://www.evt.gov.hk/portal/zh-HK/

情況同你差不多,呢條 link 搞掂

首頁

尾頁

跳至