自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

話說我小朋友26個月大,有一日去東港城Mini G Salon諗住試下比個小朋友剪頭髮,因為佢有小朋友座位,當然理所當然認為佢地既師傅有對小朋友剪髮既經驗,點知,呢個係惡夢既開始。

一入到去,仔仔搵架車仔座位坐低,當然冇問題啦,佢仲好開心係度玩玩玩,跟手,一個長頭髮既男師傅(Dorcas)過黎,問左我地想點剪後,就已經立即用電剷剷頭,剷左兩下,我個仔已經好驚,爆喊,YouTube 都㩒佢吾住,師傅只係不斷話你睇下電話,有歌聽呀,亞仔依然不斷喊同企起身想走,後來師傅提議轉去大人位,由我抱住佢剪,師傅依然一黎就開住電剪,仔仔聽到又開始喊同驚,然後又暫停一陣,我地嘗試安撫仔仔,過左一段時間(中途有諗過走,但髮型屋話有D小朋友喊完試多陣會好D,所以我地繼續),等仔仔冷靜左少少,同佢轉左另一架車坐,跟著髮型屋提議速剪,我以為咩野叫速剪,點知又係電剪,我地問師傅可吾可以吾用電剪,佢話速剪就係要甘做,我地唯有夾硬黎(而家諗番有後悔), 最後仔仔坐吾定,唯有由我手抱直至剪完, 最後又係冇預警下用風筒(大風)吹仔仔頸後既頭髮,仔仔又受驚大喊。

要點

1. 見到隔離剪小朋友個師傅有同小朋友梳幾下頭,講左幾句野warm up先開始用較剪剪,反而我個師傅一坐低就開電剪,完全冇諗住warm up。

2. 佢完全冇考慮過試圖安撫小朋友,算,但係佢坐係大爺甘等我地,仲要比哂面口,好似阻住佢收工甘

3. 既然個小朋友驚電剪,我覺得用較剪都應該可以,吾需要堅持用(如我錯可以糾正)

4. 最後用風筒果下令我覺得佢有心嚇我個仔

5. 其實髮型屋另一位職員有嘗試比糖/玩具安撫,所以係師傅問題

結論: 冇下次

子爵府

咁巴閉自己剪無煩惱

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我見好多都唔做5歲以下生意,就係怕有呢種情況。
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我見好多都唔做5歲以下生意,就係怕有呢種情況。

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

最後用風筒果下令我覺得佢有心嚇我個仔

我見到呢句呆左...
我想知係屋企jm冇用過?
理髮店用風筒正常到已經講唔出野。
其實如果覺得呢個師傅唔得,隔離個得,
樓主點解唔主動提議換人剪?
仲一直數來數去,小朋友喊住都依然堅持剪,
我覺得個師傅已經好堅強好有職業道德。

happylife28    發表於 22-5-29 21:37

瑪瑙宮

328Daddy 發表於 22-5-29 01:27
話說我小朋友26個月大,有一日去東港城Mini G Salon諗住試下比個小朋友剪頭髮,因為佢有小朋友座位,當然理 ...

你去果日有冇查过宜理发吗?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

太長冇睇,我女 8歲前都係我剪,揀果間髮型屋我要自己親自試過冇問題先叫個女去
總有離別的時候

大宅

話說我小朋友26個月大,有一日去東港城Mini G Salon諗住試下比個小朋友剪頭髮,因為佢有小朋友座位,當然理 ...

男仔用電剷應該正常
我女頭髮長先用較剪剪到,我仔幾個髮型師都係一開波就開電剷,我仔都係兩歲多啲出去剪,頭幾下縮好正常

伯爵府

tkop 發表於 22-5-29 02:21
你去果日有冇查过宜理发吗?

大宅

回覆樓主:

男仔頭髮咁短,個小朋友已經唔肯坐定,你真係確定用剪刀比較好?
你自己有冇喺屋企試過幫個仔剪?試下佢咩反應先出街搵人剪?
26個月?啫係2歲2個月,聽到風筒聲都咁驚,你會唔會首先諗下點幫個仔鍛煉下膽量先?
其實呢...自己個仔自己氹,旁人係絕對無責任幫你安慰個仔,你連自己個仔都安撫唔到,點解要旨意三唔識七嘅旁人?

大宅

26個月你想嚇死小朋友咩,陰功咁細點解唔自己剪,髮型師係剪髮,不是氹小朋友,再唔係你應該搵上門剪

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有無考慮過仔仔心理質素先帶佢出街剪髮?父母有無同小朋友溝通下先,話佢知剪髮係點?屋企無試過用風筒? 其實咪同去打針一樣,只有父母先care 自己小朋友驚唔驚咋喎!髮型師責任係剪髮,有愛心只係bonus

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

情緒唔穩定用較剪仲危險,我親眼見過剪到耳仔

男爵府

這覺得做媽咪的你,唔太了解自己的小朋友。坦白講,我一定會試過,確定小朋友唔怕電剷先會帶佢外出剪頭髮,就係怕以上的情況發生。其中小朋友驚,父母的安慰係最有效,旁人只會越幫越忙。

男爵府

我仔細時都係好驚電剷,但我唔會帶佢出去比髮型師,我都係慢慢自己係屋企幫佢用電剷,邊睇卡通邊剷,試到佢唔驚為止先出髮型屋剪,小朋友係你既梗係得你先知點氹架啦,仲要人地幫你唸辦法氹,我係髮型師就唔做你生意叫你搵第二個師傅啦

侯爵府

個仔自己的,點會旨意其他人氹,真係咁驚自己剪住先,再大d才出去剪

大宅

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

民房可以不理。

子爵府

回覆樓主:

事前有無同仔講剪頭髮係點先,人地專業髮型師基本動作,用風筒吹走頭髮碎吧

別墅

樓主毫不留手 開晒店名同師傅名
其實係咪曲線打手

首頁
12345...11

尾頁

跳至