自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

爸爸年紀大,自退休後經常買好多nuts食,都好幾年,上星期開始,口一張大或者食野時,牙㬵位置就好痛,睇過普通科食咗幾日消炎藥都仲係痛。
請問jm有冇識人有呢個經驗,可否介紹有醫得嘅醫生
唔知係咪多數要做手術先攪得掂,希望大家可以分享一下,謝謝

珍珠宮

up

侯爵府

2023年兔年勳章

我曾經試過牙胶軟骨組織發炎,食消炎止痛藥,當年食咗大約三星期,期間只係食粥、粉、爛飯、碎餸,盡量少張開大口與牙胶,最後慢慢由好痛轉少痛至唔痛,起因係食太硬食物,牙胶過度受力所致。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

Strawberrys 發表於 22-6-4 22:57
我曾經試過牙胶軟骨組織發炎,食消炎止痛藥,當年食咗大約三星期,期間只係食粥、粉、爛飯、碎餸,盡量少張 ...

先多謝你回覆
原來要咁耐才好轉,我都希望佢只係呢個問題,如果因退化以及頜骨移位就有排攪,時間同金錢好貴

侯爵府

2023年兔年勳章

芒果米池 發表於 22-6-4 23:07
先多謝你回覆
原來要咁耐才好轉,我都希望佢只係呢個問題,如果因退化以及頜骨移位就有排攪,時間 ...

我當年年紀輕,食咗一餐海鮮蝦蟹宴就出事。
你留意吓你父親食藥後有冇改善,始終年紀大修復速度相對會慢;有懷疑都不妨睇吓牙醫,檢查口腔,牙齒有冇裂痕或斷裂⋯⋯
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

Strawberrys 發表於 22-6-4 23:32
我當年年紀輕,食咗一餐海鮮蝦蟹宴就出事。
你留意吓你父親食藥後有冇改善,始終年紀大修復速度相對會慢; ...

係呀,年紀大復原真係慢好多,佢係開合都會有聲,食太多花生瓜子,真係唔太好,又阻止唔到佢。
今日佢心急起嚟,就自己走咗去睇手勢治療中心,完全唔係果回事後悔了。
我就想搵間有信譽啲嘅,所以係度問吓,怕被人拖症同亂收診金。
多謝你

大宅

芒果米池 發表於 22-6-4 18:58
爸爸年紀大,自退休後經常買好多nuts食,都好幾年,上星期開始,口一張大或者食野時,牙㬵位置就好痛,睇過 ...

我以前都有牙較痛,睇左中醫後好左好多,你會唔會想試下?個中醫喺中環,收費大概400蚊3日藥。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

https://hd.stheadline.com/life/health/20211117/863741/%E7%94%9F%E6%B4%BB%E6%B6%88%E8%B2%BB-health-%E5%81%A5%E5%BA%B7%E6%9C%89%E7%87%9F-%E5%A6%82%E4%BD%95%E6%B2%BB%E7%99%82%E7%89%99%E9%AA%B9%E5%96%80%E5%96%80%E8%81%B2

試下揾中醫骨傷科正骨

珍珠宮

bobbibrownbb 發表於 22-6-5 00:54
我以前都有牙較痛,睇左中醫後好左好多,你會唔會想試下?個中醫喺中環,收費大概400蚊3日藥。
...

咁你痛嘅原因係咪因為內熱痛,然後單飲中藥就好返呢?飲幾耐先好返呀?

珍珠宮

bobomia 發表於 22-6-5 10:39
https://hd.stheadline.com/life/health/20211117/863741/%E7%94%9F%E6%B4%BB%E6%B6%88%E8%B2%BB-health-%E ...

謝謝資訊

珍珠宮

up

大宅

芒果米池 發表於 22-6-4 18:58
爸爸年紀大,自退休後經常買好多nuts食,都好幾年,上星期開始,口一張大或者食野時,牙㬵位置就好痛,睇過 ...

有試過,初頭揾家庭醫生睇,話我個人緊張引起,開咗D消炎藥,但係都無效,之最去揾牙醫,佢話我有磨牙,整咗個牙膠比我訓覺戴,就無再痛了

大宅

芒果米池 發表於 22-6-5 13:37
咁你痛嘅原因係咪因為內熱痛,然後單飲中藥就好返呢?飲幾耐先好返呀?
...

濕熱,我食左3劑好返,但隔一排又痛又睇咁樣

珍珠宮

bobbibrownbb 發表於 22-6-6 10:28
濕熱,我食左3劑好返,但隔一排又痛又睇咁樣

咁睇,真係人人情況都可以好唔同。
多謝你回覆.

禁止訪問

珍珠宮

poonhoiming8 發表於 22-6-6 18:40
你爸爸有冇睇咗普通科先? 之前我有其他問題,都係去卓X睇咗普通科先(貪佢夠大,多專科,轉專科都唔使等好 ...

睇咗一次普通科,食咗幾一星期消炎藥仲有痛,然後心急自己求其約間中心去睇,所以睇吓有冇人睇過有醫生嘅專科醫生。

首頁

尾頁

跳至