想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

內心有啲爭札
我一向好勝心强,覺得生仔點解會生唔出

如果人工受孕即係先天有問題,本身身體唔適合有bb,唔係天賜既禮物

好似用泥公仔整出來

出左世見到佢只會覺得佢存在令我remind自己身體有問題

點解咁多人都接受到??

大宅

就算自然懷孕都吾一定身體無問題,人工受孕係幫你將精子同卵子結合完再幫你放入去岩既地方,著吾著床都係緣份,除左呢樣同自然懷孕完全無分別,條路仲辛苦好多,小朋友一樣可愛精靈,無咩接吾接受到,想要咪搵方法試,難聽講句你有病,明知醫都可能會死,索性直接等死?

大宅

Youngmonster 發表於 22-6-6 19:08
內心有啲爭札

可能某個道德角度上,係唔接受人工受孕呢一回事
但又細想一下,難道有先天缺陷,就唔值得生存?唔值得與世界匹配?剝奪生存權利?
又咁多醫生,研究者寒窗苦讀發明咁多先進醫學解決不孕,難道係錯嗎?賺錢呢點必然,但只不過是其一,最重要係醫者父母心,真係能夠利用今日嘅學識去填補先天缺陷
我明白你嘅觀點,天賜嘅禮物其實只係形容詞,現實係要男女雙方努力
出世見到佢固然警惕自己有缺陷,但亦足證自己係幾努力去克服所有問題去帶一個新生命到來
人喺呢個世界上,係求生嘅而唔係求死
ps平心靜氣分己見

別墅

內心有啲爭札

如果接受唔到…又要去做??
做人工受孕都唔一定會成功,只係提高機率。

既然你認為成功生左出黎會remind 你自己身體有問題,我覺得你應該好好考慮應唔應該做?否則個小朋友係你身上都未必會得到足夠既愛。

你究竟係想要小朋友定鍾意你自身多d?自己衡量

大宅

唔覺得有咩問題(如果因為宗教等原因另講)。每個人身體都會有大小不同問題。要做人工嘅只係啱好生殖方面需要幫助(可能係你嘅可能係先生嘅),亦無人工受孕就係先天有問題呢個說法,不孕嘅原因有好多種。黎得呢度嘅JM都係發現問題想解決問題,人工受孕只係其中一個option,僅此而已。唔需要有咁大心理負擔,倒不如去面對,去期待。

la_source    發表於 22-6-7 14:57

別墅

唔覺有問題

子爵府

人工授孕都唔係百分百,只係多左機會,如果真係好想要小朋友,願意付出,講緊嘅係生前生後都要付出,有晒心理準備,自然懷孕困難,問左醫生意見,可以選擇人工,但最後成唔成功都要睇緣份

大宅

內心有啲爭札

我曾經都覺得好多野都可以控制係自己手中,曾經都唔相信點解生唔出,但後來發現原來生仔真係唔係你可以控制得到

但比起果啲"可能"有既天先問題,我接受唔到自己無仔生多啲,所以決定去接受治療

成功果一刻開始,我每日都好感恩自己選擇左行呢條路,我同先生都好慶幸自己係出身係呢個年代,可以靠科學去實現我哋嘅夢想

唔係每一對做治療嘅夫婦都一定有先天嘅問題,不育係醫學界仍然有好多案例係原因不明,所以唔使太執着,既然有辦法可以提高成功機會點解唔去試吓

民房

回覆 Youngmonster 的帖子

若人工受孕的B 會remind 你自己有問題, 哪你千祈不要做人工受孕, 因為你對自己生的BB 心中會有條刺, 對住BB 會唔舒服, 你唔會真正愛佢.

大宅

內心有啲爭札

點解接受到?因為想同自己喜歡的人有小朋友,組織一個完整家庭咯,如果接受唔到咪唔生咯,最緊要自己開心,每個人想要既嘢都唔同,不能相提並論

別墅

咁係你未夠想要BB

別墅

回覆 wxsbb 的帖子

我先生想要小朋友我都想,不過估唔到唔可以自然懷孕

別墅

回覆 Linghidy 的帖子

你諗法好正面

大宅

Youngmonster 發表於 22-6-7 17:11

有時真係無辦法架,我32歲都唔可以自然懷孕,都選擇左ivf 哩條路,其實你都唔需要太介懷,依家生活壓力大,越來越多化學食品,遲婚等等,所以生育能力就會下降,唔係你既錯,唔需要太remind ,過程其實唔緊要,最重要生出來都係你地既BB,自己親生的,開心幸福就好

大宅

內心有啲爭札

其實其他人點解接受到同你係無關㗎喎,無論有幾多人接受到,你自己接受唔到咪就係接受唔到。只能夠講,你愛自尊多過想要bb,無話啱定錯,只要接受到個後果就得。

別墅

鼠女神 發表於 22-6-7 17:43
其實其他人點解接受到同你係無關㗎喎,無論有幾多人接受到,你自己接受唔到咪就係接受唔到。只能夠講,你 ...

入得黎呢度問得既…
大多都係想盡辦法要BB

佢咁樣問已經唔係咁正常…

接受唔到人工咪繼續努力試自然懷孕

睇下自尊心緊要d定還是小朋友緊要d

複式洋房

Youngmonster 發表於 22-6-7 17:11

其實你都答左你自己。你就好似相信自然療法嘅人,有病唔應該食藥,即使係嚴重疾病都唔可以食藥,要靠自身能力天然痊癒。

當然小感冒就可以自然慢慢好返唔食藥,但癌症呢?腦炎呢?

可惜,2022年嘅世界會覺得有病食藥先係正常,你可以揀唔食,但無任何原因指有病食藥嘅人係唔正常。

男爵府

2024年龍年勳章

做到媽媽就唔會得閒諗呢啲嘢,唔通有咗小朋友先嚟諗「自己身體有問題生唔到」先唔要個小朋友咩?再者,你生到出嚟,即係代表你身體無問題啦,只係難啲自然授孕啫。即係唔通明明搵緊年薪100萬,但就係因為自己唔係名牌大學畢業就覺得自己好無用咩?
做人唔好執著,或睇吓你嘅前設條件係乜。如果你執意於「要自然授孕先要小朋友」咁諗無問題,只係多咗個限制比自己;而有啲姊妹只係一心想做媽媽,有自己兒女,豐富生活同人生,咁自唔自然授孕都唔係重點,重點係要bingo到生得出。點都好,大家價值觀想法唔同。

子爵府

科技進步嘅成果
雖然我自己唔會選擇去做
但亦唔會覺得唔正常

別墅

回覆 jeannietsui 的帖子

應該話我接受唔到好難自然懷孕先34係hormones問題
硬件無問題
平日無m痛
好人好姐無病無痛
原來自己係有缺陷
老公一直都覺得自然到