自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

見佢說明書有圖示,可以貼身體其他地方,有冇JM試過?個貼都第二朝係未都會濕哂的呢?(除了腳板底),謝謝

象牙宮

貼過肚,頸後,
拗柴貼腳眼,都係唔會濕的,
記得會硬左唔係未貼時粉狀,
果次拗柴貼完集腳係完全無腫,
如果無貼一定變豬蹄。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Rita 發表於 22-6-11 23:03
見佢說明書有圖示,可以貼身體其他地方,有冇JM試過?個貼都第二朝係未都會濕哂的呢?(除了腳板底),謝謝 ...

我貼過腰骨 唔濕然後將佢貼返落腳底先濕

男爵府

回覆樓主:

用了足貼,變成又黑又濕,真的是因為吸收體內毒素嗎?

經過噴水的測試之後,足貼變色是因為粉末遇到水氣,產生的「物理變化」!

至於貼了整晚,有些產品會呈現黏稠狀,則是因為成品內含「漿糊精、澱粉」的關係,對於足貼到底能不能達到排毒功效,中醫師也存疑。

中醫師看過成分後,指出部分足貼內含艾草、薑黃、番紅花等成分,黏貼在腳底,接近「湧泉穴」,或許能夠藉由穴道,吸收少量「微量元素」,但對於到底能不能貼著「排毒」,專家認為可能心理作用居多。

https://news.tvbs.com.tw/life/721550

珍珠宮

小星兒 發表於 22-6-12 15:57

經過噴水的測試之後,足貼變色是因為粉末遇到水氣, ...

我貼過好多足貼,係真係有效,效果其中之一係好好瞓,我長期失眠,貼住嚟瞓真係瞓得好咗好多。

珍珠宮

啲專家話無證據有效,但好多人用左真係得,尤其去旅行行左好幾個鐘頭,回到酒店成對腳酸痛,貼一晚無晒酸痛

珍珠宮

Rita 發表於 22-6-11 23:03
見佢說明書有圖示,可以貼身體其他地方,有冇JM試過?個貼都第二朝係未都會濕哂的呢?(除了腳板底),謝謝 ...

貼第二度完全不濕

珊瑚宮

回覆樓主:

我用另外一隻牌子, 人濕腳攰, 貼完第2日真係無咁攰。
昨日拗親, 昨晚貼的位置, 撕開塊貼見到有少許變黑, 亦真係無咁痛

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我間中都有貼,貼咗嗰晚真係瞓得好啲,第二朝早見到成塊貼濕晒心理上都會覺得有效
我有足低筋膜炎,發作嗰陣夜晚貼咗第二朝早係好濕嘅,應該都係舒緩咗

大宅

小星兒 發表於 22-6-12 15:57

經過噴水的測試之後,足貼變色是因為粉末遇到水氣, ...

但貼左真係好好訓

男爵府

足貼治百病?

除了排毒,業者還宣稱足貼能治療失眠、水腫、便秘等多種疾病。但凡有點常識的人,就知道要同時治療這麼多疾病完全是作夢。宣稱這些疾病是因為它們的盛行率高,許多人至少有一兩種狀況。而且這些問題不太容易治好,卻會因為身體狀況而有所變化。

根據安慰劑效應的實驗,近四分之一的人會因為服用安慰劑而覺得狀況改善。於是廠商就利用安慰劑效應,告訴有身體狀況的消費者:只要使用足貼就能治療、緩解症狀。當消費者認為足貼具有療效並購買時,頭痛、失眠、便秘等時常變化的症狀,很可能因為安慰劑效應,或是生理碰巧有所變化,更相信足貼的功效。

tomorrowsci.com

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

回覆 小星兒 的帖子

真係有用,會無咁濕同累。試過連貼幾晚,頭幾晚貼完第二日撕係全濕,之後一晚比一晚乾。濕重脷會腫有牙齒痕,貼數晚就再無係咁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

用開泰國個款足貼。
好鍾意用足貼,第二朝見到塊貼又濕又黑好自癒。
我覺得有用,用完無咁濕用,成個人輕好多,腳底筋無咁緊。
芊芊星雨

侯爵府

Moti 發表於 22-6-12 16:07
我貼過好多足貼,係真係有效,效果其中之一係好好瞓,我長期失眠,貼住嚟瞓真係瞓得好咗好多。
...

請問可以貼幾多晚?
我都覺貼左好瞓左

大宅

回覆樓主:

周身吾舒服
我而家都貼緊

珍珠宮

CSS701 發表於 22-9-10 21:19
請問可以貼幾多晚?
我都覺貼左好瞓左

普通嗰隻可以一直貼。唔好買唐辛子嗰隻,我貼第一晚已經敏感。

首頁

尾頁

跳至