自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

想買新手機給父母,主要想機身輕巧,容量大,屏幕大,影相靚,請問有冇好機推介?謝謝

男爵府

leefungbb 發表於 22-6-12 22:21
想買新手機給父母,主要想機身輕巧,容量大,屏幕大,影相靚,請問有冇好機推介?謝謝
...

又要屏幕大又要輕巧,基本上係冇

https://www.techrankup.com/zh-Hant/smartphones-weight-ranking/

珍珠宮

leefungbb 發表於 22-6-12 22:21
...

同一size 嘅機,最重同最輕嗰部機可能都係相差唔夠100g, 老人家真係連攞多100g 都有困難?

洋房

回覆樓主:

多謝大家回覆,主要因為自己換了新機,轉了其他品牌,屏幕跟之前的差不多太少但感覺手臂比之前更容易累及覺得重咗,所以想問問各位有沒有推介,我再研究一下,謝謝

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

不如你講下新&舊手機係咩model
有無用手機殼
空講好難比較喎

對牌子有無偏好?用慣咗轉不同介面老人家未必適應到

大路都係Samsung,其次小米

大宅

Mon大同輕?應冇呢個產品。

小米note 10,我覺得好好用好輕又快。
重有部ultra 22,非常重用電又快。

比老人家,小米note啦,影相應唔係重點。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Hehehahayeah 發表於 22-6-13 02:09
Mon大同輕?應冇呢個產品。

小米note 10,我覺得好好用好輕又快。

樓主話要影相靚

講靚,華為靚
但無google老人家一定用唔慣

大宅

回覆 小倩 的帖子

講靚, s22u 十倍變焦,我貪佢呢樣先買。
老人家要影相靚?我好懷疑囉。

華為我都用過,非常唔錯,但一定冇小米note咁輕。重要5G,我部note10 $1799, 而家好似出到note 12. 好輕,玩成日都唔攰,s22u 唔影相同做簡單文書我好少用。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

帶老人家出去自己揀,手感人人唔同。輕巧就唔會大 mon,睇佢接受程度。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

小米有隻lite,好似幾輕下

首頁

尾頁

跳至