自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

細仔七歲半,讀year 3/4,今日老師不幸患上新冠病了,代課老師教數學,給工作紙全班去做。細仔做完之後,同學問佢可唔可以教點做,細仔話有問題應該問老師,唔俾個同學抄功課。呢個同學向老師投訴細仔唔肯教佢,代課老師竟然鬧細仔做乜唔教下同學,結果罰佢無得小息和其他同學玩。
乜教同學唔係老師嘅責任咩?細仔話唔教係因為個同學想抄答案。我真係想投訴呢個代課老師!

la_source    發表於 22-6-13 16:23

大宅

牛年勳章

細仔有無同老師解釋,話唔教係因為個同學想抄答案

男爵府

可能MISS覺得啊囝可以試吓教吓同學啫
唔洗嬲
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

vmann 發表於 22-6-13 16:25

冇解釋都好 ,
唔教同學都唔可以罰佢冇小息!

翡翠宮

畀面勳章

細仔應該同老師,唔係唔教,係唔俾人地抄功課
日日是好日

侯爵府

如果同學是問可唔可以教下佢, 而唔係直接講答案俾佢知, 你仔唔教又好似唔係咁好
如果係直接問佢答案, 你仔冇錯

咁同學點解演繹俾老師知呢? 老師又是否信哂同學冇聽你仔解釋呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

goodsnooky 發表於 22-6-13 16:22
細仔七歲半,讀year 3/4,今日老師不幸患上新冠病了,代課老師教數學,給工作紙全班去做。細仔做完之後,同 ...
如果成件事只係聽你仔講, 我會搵代課老師了解後先決定點做...
你好如果有同老師解釋, 正常唔會罰學生唔借/唔教其他同學

珍珠宮

vmann 發表於 22-6-13 16:25

有,但個同學話細仔唔肯教佢做分數,唔肯認自己想抄答案。

大宅

睇多一兩日先,可能都要代課一兩個星期,唔好衝動

男爵府

回覆 Fishqqma 的帖子

咁又係啊
咁真係太誇張
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

回覆樓主:

同意。無論吾教的理由是什麼都係自由,不能罰小息。

珍珠宮

goodsnooky 發表於 22-6-13 16:22
細仔七歲半,讀year 3/4,今日老師不幸患上新冠病了,代課老師教數學,給工作紙全班去做。細仔做完之後,同 ...

如果係我個小朋友咁..我會即刻去返學校揾主任投訴個代課老師!第一:如果學生都識教其他同學做功課,咁你個老師就已經無作用..可以炒得!
第二:唔教人做功課,但個小朋友已經有佢ge解釋..無論點我覺得個老師無權去罰你小朋友無小息時間..呢個係每個同學ge自由時間黎

珍珠宮

BK2002 發表於 22-6-13 16:28
如果成件事只係聽你仔講, 我會搵代課老師了解後先決定點做...
你好如果有同老師解釋, 正常唔會罰學生唔借/ ...

我都有咁諗,唔會亂咁投訴老師。

男爵府

回覆樓主:

不過如果都已經係year 3, 4。 家長投訴亦都唔係咁好。 現實社會阿媽冇理由去公司投訴個老細。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

教/抄答案係兩件事,如果同學係想抄而細仔拒絕,佢做得正確,你可以幫佢同老師反映。

公爵府

如果按你講既,同學問可唔可以教下佢,而你仔無教,我覺得你仔有點不近人情。如果抄功課又唔同講法。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咁你個仔用咩語氣拒絕,如果係好囂張嘅,有機會比人罰

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

個老師好有問題喎!

細仔就算幾叻,都有機會錯,最“正確”的做法的確係問老師喎!

別墅

回覆樓主:

點解唔教同學要罰冇小息?識做又唔代表識教。教學係老師既責任,唔係樓主細仔。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我會帶埋仔返學校, 揾校長,揾代課老師,揾埋個同學三口六面攪清楚件事。

首頁

尾頁

跳至