自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

就算真係唔教,老師可以鼓勵佢教同學,但都唔應該罰佢囉,幾時教同學變左奉旨,唔教就係衰人?

珍珠宮

goodsnooky 發表於 22-6-13 16:22
細仔七歲半,讀year 3/4,今日老師不幸患上新冠病了,代課老師教數學,給工作紙全班去做。細仔做完之後,同 ...

老師有問題多些

不想教沒問題,更不應該罰

如果遇到識頂咀的學生,直接頂返個老師,做得老師就預咗要教學生,而我學識教與否都係由我主導,而且也不是我的工作。

有什麼理由罰我? 應該罰得是那個投訴的學生,為何上課發夢? 人啲識做,而佢為何又唔識?

大宅

我覺得無必要罰,可以口頭溝通或教導就夠,無理由吾教就要懲罰,老師要懲罰係咪仲有其他原因,要搵返代課老師問下。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

揾代課老師了解下成件事

男爵府

點解一定要教? 你仔有100個理由可以吾教個同學亦吾需要解釋, 老師懲罰距真係有病. 我讀書時的數都吾差都有同學問我數但教吾教係睇有無時間同精力, 自已都有大把也要做啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

venusbbpig 發表於 22-6-13 16:36
就算真係唔教,老師可以鼓勵佢教同學,但都唔應該罰佢囉,幾時教同學變左奉旨,唔教就係衰人? ...

同意,個代課一嚟就罰人,有無了解清楚?有無更好方法?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Mochachoi 發表於 22-6-13 16:29
同意。無論吾教的理由是什麼都係自由,不能罰小息。

子爵府

有時兩睇啦,唔係成日講有冇做錯你錯佢錯邊個錯,第一樣野唔好成日諗投訴先

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

教同抄係唔同,不過未必識教就真既

瑪瑙宮

回覆樓主:

有問題就問老師,唔係問同學,同學寫既答案一定岩嗎?教錯又係邊個責任?

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2023年兔年勳章

goodsnooky 發表於 22-6-13 16:29
有,但個同學話細仔唔肯教佢做分數,唔肯認自己想抄答案。

咁個老師處理得唔好,只信曬個同學講嘢。
其實個老師可以問吓坐佢哋隔離附近聽到真相係乜先決定。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

教可以用另一張紙教,逐個step引導
唔係放低自己份功課俾人抄考喎

即係BK呢度成日有人問數
有啲人會叫人full step幫佢
但我覺得列咗式,有一兩個步驟再有埋答案
中間過程要自己學下點solve
齋搬字過紙學唔到嘢
做唔到嘅影自己錯嘅部分上嚟問
至少叫做真係思考過

男爵府

凡事唔好只睇一面, 問清楚了解清楚成件事先下定論會心安理得d。

珍珠宮

蜜蜂糖 發表於 22-6-13 16:32
咁你個仔用咩語氣拒絕,如果係好囂張嘅,有機會比人罰

細仔好直接同佢講,No,go and ask the teacher. Don’t copy my answers!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Mochachoi 發表於 22-6-13 16:31
不過如果都已經係year 3, 4。 家長投訴亦都唔係咁好。 現實社會阿媽冇理由去公司投訴個老細。
...

小學生咋,講到去公司投訴老闆咁遠呀

珍珠宮

回覆樓主:

點解老師唔教要個學生教

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

抄定教?抄就冇唔啱
其實你細仔唔like佢? 以前我地都會問人點做, 始終老師未必得閒理我地

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

goodsnooky 發表於 22-6-13 16:29
有,但個同學話細仔唔肯教佢做分數,唔肯認自己想抄答案。

大佬啊... 我都係岩岩先學識, 一定識教人架? 唔教要比人罰? 呢個老師有冇搞錯.....

大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

小倩 發表於 22-6-13 16:57
教可以用另一張紙教,逐個step引導
唔係放低自己份功課俾人抄考喎
咁又係!如果成條做埋俾你睇..然後你照抄..咁就唔叫教喎

首頁

尾頁

跳至