夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

拍拖6 年,結婚3 年唔夠,有一個1歲既仔,以前拍拖試過同佢long d, 一路都對佢有信心,佢亦係一個好有交帶既人,從來無懷疑過佢,佢電話我都有密碼,可以隨時check, 但我從來無check 過
我大肚加bb 出左世呢兩年都係疫情,大家work from home 日日係屋企見,好少嗌交,佢好盡責,我無請陪月,佢清潔煮飯買餸煲湯乜都做哂,我真心覺得佢係一個好老公同好爸爸,亦都好錫個仔

直至上星期真係唔知無啦啦鬼拍後尾枕,佢係廚房,佢電話響係佢屋企人打俾佢,我無聽,響完我就諗住拎個電話俾佢,就見到佢wechat 有個陌生女仔名,我禁入去睇,見到佢地既對話係閒聊,但都密,有一兩句會flirt下大家,講下你住邊區呢幾日落雨個d, 睇得出係好表面既對話,當下手都震埋,但我無睇到好多,我經驗少,唔識處理,即場同佢對質,但我蠢左無叫佢俾我睇哂d 對話,而佢拎返個電話個陣已經delete 左個msg, 我就崩潰,因為我永遠唔會知道真相。

之後大家傾,佢解釋本身係話好耐無搵既朋友,但識佢咁耐佢唔識講大話,俾我問多兩句已經收皮,之後承認係無聊wechat people nearby 個度search 識左呢個所謂既網友,咁我又崩潰,點解要上網識人,已經喊到顛左

之後我問佢拎返個電話,禁返個女仔個chat 出黎我問c6 可唔可以扮同佢傾計證實佢講既野係咪真,c6 肯,一開始個女仔應我普通野,之後我一表明我係佢老婆佢就無再覆,而我都block 佢 再 delete 埋佢,順勢我同c6 講我宜家要check 哂佢電話

佢肯,佢應該無delete d 咩,因為無時間,當我check 佢電話時都俾我發現佢結婚前d msg 有d 同女仔私聊但無下文,傾幾日就無傾個d, 而check 哂佢電話之後佢就解釋佢真係無聊搵人傾計only, 絕對唔敢出軌,我唔知有無男人真係淨係有時想同d 唔識既人flirt 下,定係我太天真?我唔知應唔應該信佢

事隔呢一星期,我依然好不安,因為真係有條刺,而又不斷上黎呢度趴文,發現好多都係覺得男人有呢個開始已經係想出軌,愈睇愈打定輸數,好痛苦

但佢有say sorry 又應承我以後唔會再同人傾計,我亦將佢電話所有app 都轉哂家庭照(原本係單人),佢亦keep 住俾電話我睇,佢暫時都係work from home, 所以我地都係仲係日日係屋企,佢只係會同我一齊落去買餸。雖然我都仲係好不安,成日喊,睇完bk d post 仲唔開心,唔知可以點,大家覺得我應唔應該俾機會佢?

最後,我地一早plan 左黎緊年尾會移民,佢係咁同我講佢真係無出軌無第二個,我相信佢淨係私聊,但個問題係,如果佢有呢舖引,移左民一樣會同人私聊,唉

la_source    發表於 22-6-17 14:24

珍珠宮

itssuck 發表於 22-6-16 23:10
拍拖6 年,結婚3 年唔夠,有一個1歲既仔,以前拍拖試過同佢long d, 一路都對佢有信心,佢亦係一個好有交帶 ...

就咁睇,其實你老公也只是無聊同個陌生女人在網上聊幾句吧了!又沒有做出什麼令你覺得要分開,不信任的理由。

其實禮貌上回應幾句,不管男人女人真心想找目標的,不管怎樣一定想出軌便會出。

我是女人,我時常也會收到一些男人的私信,大家都是禮貌上的打招而已。不過我自己心知這些男人目的地不是這麼簡單的。

如果意志堅定,而你老公也只是聊聊天,你可當是他在聊天減壓的一種,不需要太上心。

不需要放在心上,我知道當下與平時你所信任的老公有所不同,是難接受。但是人的世界裏不是男人就是女人,聊聊天無傷大雅的。

珍珠宮

mln 發表於 22-6-16 23:29
就咁睇,其實你老公也只是無聊同個陌生女人在網上聊幾句吧了!又沒有做出什麼令你覺得要分開,不信任的理 ...

十幾年前,我也在網上認識了2個男人,一個是在新加坡的,一個在香港,但是大家就只是問聲好,聊聊近況,從未想過什麼。

而且他們都有自己的家庭,其實真的是看當事人的想法。

侯爵府

就咁睇你先生應該比人撩先傾兩句,睇定d,睇佢之後點做,暫時控制情緒,比佢見你成日喊,而佢又未真正出軌,怕佢耐左厭你煩,最後真係出軌,夫妻既野要拿捏得準,始終對住佢既係你,先比自己冷靜落黎,再觀察吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

發現得早
否則唔知會唔會“出事”呀
你表明下不為例
機會只得一次

唯有係咁
當下都無乜野做到

男爵府

陪月勳章

冷靜啲呀
實際啲咁講
只要你有經濟能力、財力
任何野都傷害唔到你

世界上冇話邊個無左邊個唔得
人生其實都係靠自己
加油呀

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

冇實質, 你已經喊哂咁口, 將來點面對大事呢,你都識講「有呢個開始已經係想出軌」-->「想」姐。
我反而覺得呢個係一個好機會, 俾你思考下, 你們夫婦關係有冇什麼可以改善地方, 如SEX, 家庭角色安排等等。
睇定D, 切勿打亂陣腳。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

洋房

其實我覺得原本同女性朋友傾計係無問題,但係佢係突登要係wechat 度search d 唔識既女仔黎傾,仲要有少少flirty 我先崩潰,我唔知佢咩心態點解會想同唔識既女人flirt, 真係貪得意貪玩?如傾傾下又flirt 完大家有意思約出黎食咁仲得了,jm 講得岩,我崩潰係好似我完全唔認識佢咁,好陌生

我同佢表明貪玩係有後果同代價的

洋房

同埋佢delete 得對話,都一定係身有屎先delete, 我唔知佢地傾左幾耐同傾到有幾deep , 唉 晚晚都瘋狂無限放大,個腦停唔到係咁諗

珍珠宮

既然你都選擇繼續一齊
你唔需要搵真相,而你亦承受唔到真相
假設你搵到真相,你肯定會原諒、話唔想小朋友單親
隻眼開,隻眼閉囉

伯爵府

樓主放鬆啲,我之前都試過生活好悶wechat search nearby搵人傾下計,但我都會搵異性,純吹水kill下time, 冇其他特別想法。 可能你會問,點解要搵個陌生女子傾,我角度係就係因為唔識先有計傾,打牙鉸咁

男爵府

拍拖6 年,結婚3 年唔夠,有一個1歲既仔,以前拍拖試過同佢long d, 一路都對佢有信心,佢亦係一個好有交帶 ...

我覺得好初步,唔洗甘緊張要落閘放狗住既,你甘樣咪盞以後好難搵到野…

大宅

有左小朋友之後,你哋性生活有冇大分別?你會唔會將自己所有心機放晒喺個囝仔度,忽略咗你個老公?

洋房

回覆 lneedlove 的帖子

我自己覺得一定同生bb 前次數減少左。但平時都會兩個出街拍拖食飯,因為有姐姐湊,我地可能bb 仲細,基本上咩話題都會講,唔會淨係講小朋友,我本身覺得同佢仲有拍拖既感覺添,但當然都因為疫情成日係屋企日對夜對,變左家人。。。

洋房

回覆 szesze_lam 的帖子

我都明,其實真係如果傾閒計係ok 佢都唔需要心虛都唔需要delete, 但係我見到係有flirt 既對話,我先咁嬲😢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實經過這件事

有無唸下,兩公婆之間溝通比較少?或者好少大家傾下計?互相關心?

我覺得你可以冷靜少少,因為你咁樣爆左佢,若佢日後真係身有屎,佢只會更小心,電話比晒你狂check都無用,app係可以del的

侯爵府

2024年龍年勳章

"而又不斷上黎呢度趴文,發現好多都係覺得男人有呢個開始已經係想出軌,愈睇愈打定輸數,好痛苦"
"睇完bk d post 仲唔開心,唔知可以點,"

比較擔心妳情緒, 似乎生完BB一年產後抑鬱...抑鬱的對象是老公, 將討論區個別最差情況(ie老公出軌)幻想發生自己身上, 無限放大及輪迴, 製造恐懼和擔心。
我當年疑似產前抑鬱, 抑鬱對象是BB, 將討論區個別最差情況(ieBB忽然胎死腹中)幻想發生自己身上, 無限放大及輪迴, 製造恐懼和擔心。
當年見醫生, 話太受網絡資訊影響, 建議暫停上討論區睇負面資訊。返回現實, 搵朋友傾計分擔。或者妳搵專業人仕協助。
從妳文中睇, 妳老公相處沒有問題, 亦配合妳釋除疑慮, 反而妳越做越多影響兩人關係的事。

伯爵府

準備移民, 即係乜都斷啦。咁我會原諒啦, 當佢無聊貪玩搵下人傾計。
移左民...再盯下囉。

男爵府

itssuck 發表於 22-6-17 00:31
同埋佢delete 得對話,都一定係身有屎先delete, 我唔知佢地傾左幾耐同傾到有幾deep , 唉 晚晚都瘋狂無限放 ...

咁又唔一定,可能就係表面和諧廢事你問到煩/ 無唸過被發現一驚就消滅證據先,未必係delete咗就等於有啲乜,如果案情真係唔嚴重,可能佢都覺得自己蠢咗不應咁快delete搞到你無限幻想

男爵府

itssuck 發表於 22-6-17 03:21
回覆 szesze_lam 的帖子

我都明,其實真係如果傾閒計係ok 佢都唔需要心虛都唔需要delete, 但係我見到係有f ...

坦白講, 我覺得係好事, 一旦移民先知, 真係唔知點算, 其實大家都算無咩事,只係有個難題, 就係你地有溝通問題, 唔知係佢無朋友定無人關心佢, 所以揾wechat, 但肯定係你地2個人關係變淡左, 你地之前有無d 難題係點解決, 例如結婚生仔咁, 如果唔知, 揾社工/婚輔都可以, 始終有個中間人幫你地, 我覺得都可以試下

首頁

尾頁

跳至