自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

1.還loan 的好處唔駛講,就係之後俾的本金會多d,利息會少d

2.renew mortgage loan就係每次都有約1~2%回贈,例如借300萬,就送你3萬。

我傾向1, 因為負債少左,每個月比的錢都會少d, 但c6想2,因為可賺回贈。

精明的大家會點揀呢?

男爵府

sunnymama2 發表於 22-6-19 08:11
1.還loan 的好處唔駛講,就係之後俾的本金會多d,利息會少d

2.renew mortgage loan就係每次都有約1~2%回 ...

我吾會re-morthgage, 常時個rate係 h+0.7, 超低, 所以吾會轉按
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

公爵府

ChristyMum 發表於 22-6-19 09:41
我吾會re-morthgage, 常時個rate係 h+0.7, 超低, 所以吾會轉按

所以都要睇轉按後的offer

大宅

2.renew mortgage loan就係每次都有約1~2%回 ...

1+2, 如果 2的 offer 比之前好。

利息應該好快上,partial payment 後還少D息。有閒錢應該還咗佢。

侯爵府

2023年兔年勳章

如果息率及利息趨勢向上,早還早慳息!
如果有更好回報收益,而又超過轉按後增加利息好多,不怕麻煩可考慮,不能只著眼1-2%回贈,前提係將來預計收入穩定,否則只係自找苦口!
三思而行吧!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

搵間有mortgage link戶口的轉按.

伯爵府

2024年龍年勳章

Renew要睇清楚,雖然有回贈,但係息率及cap可能會比之前高。
有錢放m link最好,如超過50%就還咁d

公爵府

ppsfung 發表於 22-6-19 13:24
搵間有mortgage link戶口的轉按.

會呀

公爵府

mongng 發表於 22-6-19 13:33

Renew要睇清楚,雖然有回贈,但係息率及cap可能會比之前高。 ...

冇錯

男爵府

有衝突咩?轉按再還D loan, 問清最低額回贈息率,每次部份還款都要比千幾蚊手續費,回贈咪啱啱好
利申:支持祖國 反對移民

珍珠宮

回覆樓主:

b , 有錢都唔會還!因為供樓利息仲平過通脹

子爵府

資金有其它出路就唔還,因供樓利息仲係低

珍珠宮

人人選擇也會不同,因為要睇好多客觀環境因素,例如本身流動資金有多少,利率,轉按plan,未來利率走向,有沒有其他財務計劃。。。

珍珠宮

利息咁平唔會急住還。現金可以用來投資。offer好就轉按,前排問原行轉按都有1%回贈,我個H就無變

首頁

尾頁

跳至