自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位大大,我用Delton過濾水后,再入电熱水爐煲,為何爐底會有些像沙的物質?是濾心有事定熱水器有事?請指教!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

沙定啲水垢物體?

翡翠宮

係水垢⋯我發覺疫情後水垢嚴重左,唔知係咪同水質改變有關

珍珠宮

我都係有用Delton過濾器, 又係有水垢, 吾知係电熱水爐煲問題, 定咩問題呀

別墅

TMC3012 發表於 22-6-20 09:27
沙定啲水垢物體?

係一啲白白地色,好似沙的物體. 我換個新嘅濾芯都係咁, 我老公話可能係濾芯裂咗. 我就唔知到底係電水爐問題,定係濾芯問題... 想睇下有冇人有經驗

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個芯用咗幾耐?

別墅

cy101 發表於 22-6-20 12:58
個芯用咗幾耐?

我用咗2,3個月到?

子爵府

好媽媽勳章

sze2019 發表於 22-6-20 13:06
我用咗2,3個月到?

濾芯可以用一年,每個月拆出嚟,用佢比嘅快潔布擦就可以,至於你講嘅沙係點?可以影張相睇吓嗎?

子爵府

好媽媽勳章

sze2019 發表於 22-6-20 08:30
請問各位大大,我用Delton過濾水后,再入电熱水爐煲,為何爐底會有些像沙的物質?是濾心有事定熱水器有事?請指 ...

你熱水煲係咪長期保溫個款?

子爵府

你係咪講Doulton ?

如果係,Doulton濾芯係冇除水垢功能的。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

夏天用電熱水壺.係咪用得慢咗(少用熱水)?太長時間冇更新換新水,我都覺得有關係!

公爵府

回覆樓主:

你个水壺是否保温,会成日翻滾的??

寶石宮

sze2019 發表於 22-6-20 12:49
係一啲白白地色,好似沙的物體. 我換個新嘅濾芯都係咁, 我老公話可能係濾芯裂咗. 我就唔知到底係電水爐問 ...

水垢黎, 過濾左用得耐就有, 簡單啲間唔中用檸檬汁浸浸就得

別墅

TMC3012 發表於 22-6-20 21:13
水垢黎, 過濾左用得耐就有, 簡單啲間唔中用檸檬汁浸浸就得

明白了,咁我要密啲洗個電熱水煲, 我都系用普通象印水煲. 好似近來特別多水垢(沙), 攪到都唔知要換濾心or水煲.

子爵府

+5熱血勳章

bb2 發表於 22-6-20 09:42
係水垢⋯我發覺疫情後水垢嚴重左,唔知係咪同水質改變有關

你講開又好似係喎
以前用好耐都好少水垢。早兩個月用醋加梳打粉洗後, 冇幾耐發現煲底又再白色

寶石宮

sze2019 發表於 22-6-20 23:07
明白了,咁我要密啲洗個電熱水煲, 我都系用普通象印水煲. 好似近來特別多水垢(沙), 攪到都唔知要換濾心or ...

間唔中洗吓就得啦, 我都係一個檸檬一次過洗幾個水壼水煲

別墅

sze2019 發表於 22-6-20 12:49
係一啲白白地色,好似沙的物體. 我換個新嘅濾芯都係咁, 我老公話可能係濾芯裂咗. 我就唔知到底係電水爐問 ...
用緊同款濾水器,我都發覺有同類問題,唔知點解~

翡翠宮

ry 發表於 22-6-21 00:04
你講開又好似係喎
以前用好耐都好少水垢。早兩個月用醋加梳打粉洗後, 冇幾耐發現煲底又再白色
...

以前一年先有水垢,而家好快就有

首頁

尾頁

跳至