自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

耐人尋味!

https://news.now.com/home/local/player?newsId=480280

【Now新聞台】香港仔飲食集團早前公布,珍寶海鮮舫在南海沉沒,海事處指船東申請拖往柬埔寨,但公布沉沒前,未接獲通知沉沒的消息,已要求提交書面報告會跟進調查。

海事處說珍寶海鮮舫船東在上星期一申請出港證,從本港水域拖往柬埔寨,海事處經審閱相關資料後,發出出港證,允許在上星期二從香港仔停泊位置拖離香港水域。

海鮮舫移離香港時,海事處派出船隻協調海上交通,並沿途監察,期間,沒發現異常情況。

海事處說在有關集團公布沉沒消息前,並未接獲船東通知,其後得悉有關報道,已立即要求船東提交書面報告,會跟進調查。

琥珀宮

mickeyeva 發表於 22-6-22 11:18
耐人尋味!

https://news.now.com/home/local/player?newsId=480280

可能新聞太快

珍珠宮

會吾會係間公司員工未處理過呢類個案,以為離開左香港就吾洗報

水晶宮

回覆樓主:

去柬埔寨咁遠... 去到咁遠有諗過返嚟香港? 點解拖走時要保密唔公開地點.....

象牙宮

回覆樓主:

人地都拖走隻船仲要報告d咩?

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

DonnieBB 發表於 22-6-22 12:03
去柬埔寨咁遠... 去到咁遠有諗過返嚟香港? 點解拖走時要保密唔公開地點.....
...

真係遠,有冇人會相信可以捱到去?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

去咁遠,老人家受唔到
都唔適合遠航

象牙宮

DonnieBB 發表於 22-6-22 12:03
...

點會諗再返香港,返黎為咩?可能拖去越南果邊d地方拆散棄置都唔奇!有心營業就唔會拖走啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

耐人尋味!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

耐人尋味!

根本係最平處理方法

子爵府

回覆樓主:

跟本就係去扔垃圾,嘥氣

男爵府

宜家D人又甘關心隻船,當初搵極都冇白武士。
不過間公司又做得鬼鼠

男爵府

私人野拖出公海, 其實關香港人咩事?
人地俾左時間出來等人接但無人接...

侯爵府

艘船是私人物品,物主有權處置

不過就做得難睇咗D啫

水晶宮

無話可說 發表於 22-6-22 12:10
點會諗再返香港,返黎為咩?可能拖去越南果邊d地方拆散棄置都唔奇!有心營業就唔會拖走啦
...

佢拖走果陣新聞仲話搵人接手, 活化呢隻船, 保護文物....etc
一邊自圓其說, 驚有保育人士出嚟啩, 睇下佢點解釋

男爵府

回覆樓主:

鬼鬼祟祟

男爵府

回覆樓主:

非法扔大型垃圾

象牙宮

DonnieBB 發表於 22-6-22 13:14

佢拖走果陣新聞仲話搵人接手, 活化呢隻船, 保護文物.... ...

有講過咩?保育應該係某d人講啫,唔係船主掛,係既唔使拖走啦

子爵府

jon12345 發表於 22-6-22 12:31
私人野拖出公海, 其實關香港人咩事?
人地俾左時間出來等人接但無人接...
...

乜你以為私人嘢可任意拖出公海扔咩?起嗎問吓中央比唔比先。可能中央叫船主拿返D嘢走

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

人地私人物品沉左就沉左囉報什麼?又唔係要求港府賠,隻船無人接手,維修費又貴,修完放邊都唔知,咁大隻船唔係你話想放邊就邊,香港離境手續辦妥就唔關香港事。

首頁

尾頁

跳至