自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

之前有會員講過解決唔到毒品問題, 所以要用合法化來面對問題, 美國OREGON依個例子會唔會已經睇到有無效呢? 美國加拿大人自求多福

美國俄勒岡推毒品除罪化1年後 美媒:波特蘭街頭淪露天毒品市場
美國俄勒岡州(Oregon)在2021年2月成為全美首個推行毒品除罪化的州份,即持有少量海洛因、安非他命(俗稱冰毒)和LSD迷幻藥等硬性毒品不會再遭逮捕,計劃本希望鼓勵更多癮君子求助,但事隔1年多後,有美媒指俄勒岡州波特蘭市(Portland)街頭淪為露天毒品市場。

根據美國霍士新聞與英國《每日郵報》(Daily Mail)報道,執法人員表示波特蘭街頭四處都是無家可歸的癮君子,他們公開買賣毒品,而且州出內現吸毒的跡象正在增加。

服藥過量死亡人數創新高

俄勒岡州選民2020年底通過110號法案後,俄勒岡州成為美國第1個把擁有海洛因、冰毒、迷幻藥、羥二氫可待因酮(Oxycodone)和其他毒品合法化的州份,法案在2021年2月生效。在這項「試驗」開展16個月後,2021年俄勒岡州服藥過量死亡人數創新高,與2020年相比增加41%。

曾在兩屆美國政府中為禁毒官員提供建議的哈得孫研究所(Hudson Institute)資深研究員默里(David Murray)稱:「這是可預測的,不幸的是,它正發生在我們眼前。這是一場悲劇,是一場自我造成的傷害。」

俄勒岡州華盛頓縣(Washington County)地區檢察官巴頓(Kevin Barton)則稱,持有毒品合法化的同時,當地財產犯罪和暴力犯罪都有所增加。俄勒岡州農村地區的警察還告訴美媒,他們看到愈來愈多盜竊行為,因為人們為了滿足自己的毒癮而偷竊。

https://www.hk01.com/sns/article/784574

瑪瑙宮

我覺得佢地推擁槍合法化, 而家又推毒品合法化, 係國家走窮開發另類消費市場, 合法生意然後政府向業界徵稅, 非法重要管要拉要死併又有 d 人收錢包庇, 咁不如合法政府黎收, 拉都費事, 人命唔值錢.

政府都唔想做野, 咪與病毒, 槍, 毒品共存. 合法左, 有乜事, 都無得話政府唔做野.

美政府要集中抗衡中俄, 只顧兩党鬥個死活, 得鬼閒理內乱.

珍珠宮

自甘墜落
賺到錢,但引起大量社會問題,國家愈來愈腐敗

公爵府

本身好多西人就係哩類人,做政客既咁係迎合佢咯,唔係點得選票。。。。咁既做法,就如家庭中既父母,太就仔女。唔理好壞,只要仔女想做

男爵府

秋天與楓葉 發表於 22-6-23 10:37
自甘墜落
賺到錢,但引起大量社會問題,國家愈來愈腐敗

所以林則除有遠見.

la_source    發表於 22-6-23 15:08

伯爵府

jon12345 發表於 22-6-23 10:40
所以林則除有遠見.

林則除都鼓勵中國人種鴉片, 對抗洋鴉片

水晶宮

2024勳章

希望歐美大力推廣,反正禁唔到

伯爵府

我淨係覺得應該全面禁香煙
食煙賣煙非法化

紐西蘭都做緊

珍珠宮

呢個州帶頭,好恐怖,其他州之後又會跟

其實美國有報導之前幾單槍擊案兇手有吸毒

公爵府

2023年兔年勳章

犯罪合法化可以減少犯罪嘅話,咁仲需要法律,同執法人員嗎?

人同禽獸嘅分別,唔係人有幾聰明,而係人有文明,制度,依巡規範去生活。

opclk99    發表於 22-6-24 05:56

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

推啲平民百姓去吸毒

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Nancy20090615 發表於 22-6-23 10:36
我覺得佢地推擁槍合法化, 而家又推毒品合法化, 係國家走窮開發另類消費市場, 合法生意然後政府向業界徵稅, ...

依個先進民主大國完全改變我地由出生以來接受嘅教育

槍械合法
毒品合法
偷竊合法

所以老尾國民天生就可以全民皆兵, 生於槍林彈雨盜賊猖獗濫毒天下, 好適合去打仗

男爵府

毒品合法化只係唔似中國咁打擊毒品

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SaSally 發表於 22-6-23 15:07

槍械合法

美國一定係全世界罪案率最低嘅國家,因為殺人,搶劫,吸毒都係合法

珍珠宮

合法化係行得通,當年林則徐就吾洗燒煙啦,咩叫 前車可鑑 ,死老尾真係永遠企嚮歷史錯的一方

瑪瑙宮

SaSally 發表於 22-6-23 15:07

槍械合法

重有平權, 同性婚姻合法化, 墮胎合法化, 偷野合法化, 總之反轉個世界.

第時人民個個有槍自衛, 好多野又唔犯法, 唔使請警察喇, 警察都做埋賊, 集中請軍人入侵人地國家緊要 d .

登登之前話要將沙特王子變賤民, 而家將自己國民變賤民就真.

複式洋房

如果件事無問題就唔駛法律監管背後影響幾多人破壞幾多個家庭

侯爵府

回覆樓主:

就嚟亂倫都合法化

伯爵府

SaSally 發表於 22-6-23 10:27
之前有會員講過解決唔到毒品問題, 所以要用合法化來面對問題, 美國OREGON依個例子會唔會已經睇到有無效呢? ...

以毒攻毒⋯⋯都唔知乜道理

琥珀宮

回覆樓主:

美國將變第三世界國家,如同菲律賓,漸漸下一代知道美國曾強大過嘅唔多。

首頁

尾頁

跳至