自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2021勳章

歐洲多國新冠疫情捲土重來,新毒株正在攻陷歐洲,導致感染人數大幅飆升。而導致這波來勢洶洶疫情的正是奧密克戎BA.4和BA.5亞變種。

根據目前有限的研究,科學家們初步判斷BA.4和BA.5亞變種具有免疫逃逸、傳染性更強的特點,增加了人們半年裡兩次感染奧密克戎的機率。

其中,葡萄牙最新一波疫情新增病例率為全球第二,全歐第一。

法國醫學記者、全科醫生Damien Mascret在法國電視二台晚8點新聞上呼籲嚴肅對待對新一輪疫情。他指出,BA.4和BA.5毒株在葡萄牙已導致“超額死亡”(聯合國定義為總死亡人數與沒有危機情況下的預計死亡人數之間的差額),不能掉以輕心。

翡翠宮

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

真係唔知可以避到第幾波

pansy888hk    發表於 22-7-13 22:52

伯爵府

2021勳章

平平常常 發表於 22-6-24 22:33
歐洲多國新冠疫情捲土重來,新毒株正在攻陷歐洲,導致感染人數大幅飆升。而導致這波來勢洶洶疫情的正是奧密 ...

葡萄牙這一波BA.4和BA.5又快過了

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

總之人類俾尾國佬害死啦!

pansy888hk    發表於 22-7-13 22:52

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

全世界唔共同抗疫,個疫情那有咁快完?第六波?指日可待了。

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

沒完沒了,人都顛

翡翠宮

2022勳章 牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

omicron Ba.4 和ba.5變種已具有
對疫苗抗體逃逸的能力,
歐洲的死亡率在上升中

傳入香港, 只是遲早的事

打齊針, 仍可降低重症及死亡率.

就算covid輕症也可以有後遺症,
叫long covid( 長新冠),
新冠康復後仍可能影響其他器官,
如上了腦, 很大鑊.

以下是英國 National Health Service(NHS )網頁

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

平常心,生死有命,只覺得要爭取活著的時間做有意義或自己想做嘅嘢。俾你有命但坐成世監咁,有咩用?

tai_ming825    發表於 22-6-25 14:05

翡翠宮

2022勳章 牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

假如有自由四圍去外旅, 但要做病君,
仲有能力返學或返工嗎?
仲有心情和體力去外旅嗎?
想共存,大自然汰弱留強,
就要賭命水啦

假以時日,再變種下去,
冇人知將來covid有幾毒、
死亡率有幾高

又唔好灰到話
下半世都困住在香港,
日本軍都曾佔領香港3年零8個月,
當港人係豬咁對待.
我們祖先忍耐得(中日打了8年仗),
我地這一代活在太平盛世,
就經不起考驗了,
2年多就捱唔住了?

一世人溜溜長,留得青山在,
總有一日有疫苗或藥滅倒covid,
到時,死亡率才真係低到似感冒

grancyliang2007    發表於 22-6-25 13:23

子爵府

是但啦⋯⋯

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

疫苗研發唔夠病毒變種快,可能病毒要人類取得生態平衡先會停

侯爵府

2021勳章

廷廷媽 發表於 22-6-25 00:32
疫苗研發唔夠病毒變種快,可能病毒要人類取得生態平衡先會停

電影都講到人類要和恐龍共存,還有什麼不可能

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

究竟一個人可以捱到中幾多次新冠?

男爵府

其實世界末日係咪到咗?

男爵府

2021勳章

emilylam 發表於 22-6-25 00:45

最近係其他平台見到。有人3個月中3次。6個月3次。重覆感染既次數越來越密。群體免疫系統係不存在。感染後抗體亦係冇。

pansy888hk    發表於 22-7-13 22:54

男爵府

回覆樓主:

子爵府

2021勳章

有乜辦法啫,外國人又唔戴口罩互相交叉感染,傳來傳去病毒唔變種有鬼啦,所以每次有新變種發現多數都係歐美同落後國家,真係比佢哋累死

大宅

又變,無耐

大宅

2021勳章

新變種令中國抗疫難度又增大啦,我都有d擔心,所有正常人一定要團結共渡時艱

珍珠宮

虎到金來勳章 2021勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

emilylam 發表於 22-6-25 00:45
我反而諗可以捱幾多針
免疫系統不停咁攪仲可以點發揮

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊