自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2021勳章

羅訴韋德案核心邏輯並不是保護墮胎本身,而是保護女性個人主權和隱私,簡單嚟講就是承認女性的身體自己做主(My Body My Choice)

大法官而家話你知,你嘅身體並不由你作主,正如生命好似是你的,但法律與宗教都不容許你自行結束自己生命一樣!

這次憲法推翻對墮胎權的保護,意味著對女性自主權和隱私保護的瓦解,那麼女權,小眾人士、比如LGBT甚至少數族裔在這幾十年所獲得的權益,都可能會受到侵蝕。

如果墮胎是謀殺,那麼避孕就是阻止精子與卵子神聖結合,唔係綁架是甚麼...如果極端是事情繼續發生下去...是否會有一天,大法官們會收回避孕權、同性婚姻、同性及少數族裔等等之權益...天曉得?

***大法官共九人,是終身制,即係做到死或自行辭職為止,其間冇人可以炒佢哋魷魚...而咁啱得咁橋,特朗普任內就委任了三個保守派大法官。

男爵府

2021勳章

櫺囹桼 發表於 22-6-27 07:46
羅訴韋德案核心邏輯並不是保護墮胎本身,而是保護女性個人主權和隱私,簡單嚟講就是承認女性的身體自己做主 ...

收回就變人治社會,唔係法治.

珍珠宮

2021勳章

支持Pro choice,呢樣好能夠理解。但今日睇到份報導,講到美國係23、24週都可以合法墮胎。24週都成6個月大,生出來係個人仔,又好似誇張咗d

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

呢方面永遠公說公有理, 婆說婆有理, 不過我贊成可以在胎兒未成形時墮胎

茶類愛好者    發表於 22-6-27 13:12

男爵府

法治又係由人哩決定,講法治同人治都曬氣,咁大件事都係由九官決定你生死

茶類愛好者    發表於 22-6-27 13:13

翡翠宮

2021勳章

廷廷媽 發表於 22-6-27 10:21
呢方面永遠公說公有理, 婆說婆有理, 不過我贊成可以在胎兒未成形時墮胎

甚麼為之胎兒未成形?
每個人嘅解釋都不一樣...
睇睇德州點解釋:德州心跳法規定懷孕6週後即不允許墮胎,因強姦或亂倫受孕也不例外,是全美最嚴苛的墮胎法之一

珍珠宮

2021勳章 畀面勳章

櫺囹桼 發表於 22-6-27 10:29
甚麼為之胎兒未成形?
睇睇德州點解釋:德州心跳法規定懷孕6週後即不允許墮胎, ...

六週嘅理據係,六週開始有心跳。但事實係,好多人如果唔係特登check住,六週時根本唔會發現已懷孕。

公爵府

2021勳章

加菲貓3 發表於 22-6-27 10:23
法治又係由人哩決定,講法治同人治都曬氣,咁大件事都係由九官決定你生死 ...

男爵府

2021勳章

Jane1983 發表於 22-6-27 10:18
支持Pro choice,呢樣好能夠理解。但今日睇到份報導,講到美國係23、24週都可以合法墮胎。24週都成6個月大 ...
香港一直係24 周

你計下照結構個時間. 如果有問題, 之後要落. 所以唔可能更早, 例如20 周

珍珠宮

2021勳章

fasola 發表於 22-6-27 14:31
香港一直係24 周

你計下照結構個時間. 如果有問題, 之後要落. 所以唔可能更早, 例如20 周

原來係咁。如果係殘疾,絕對明白。只係唔想方便果d唔鍾意避孕,當墮胎係閒事的人。

珍珠宮

2022勳章 減齡達人勳章 2021勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

Jane1983 發表於 22-6-27 10:18
支持Pro choice,呢樣好能夠理解。但今日睇到份報導,講到美國係23、24週都可以合法墮胎。24週都成6個月大 ...

其實香港都係24週前可以墮胎,結構性超聲波都係19-22週左右先照

珍珠宮

2021勳章

jtw_ki 發表於 22-6-27 15:57
其實香港都係24週前可以墮胎,結構性超聲波都係19-22週左右先照

因為胚胎殘疾問題需要墮胎,父母都好傷心,呢d case好值得同情,亦唔應該係立法禁止的目標。

伯爵府

2021勳章

櫺囹桼 發表於 22-6-27 10:29
甚麼為之胎兒未成形?
睇睇德州點解釋:德州心跳法規定懷孕6週後即不允許墮胎, ...
依個法案好癲,被強姦已經好慘,仲要為仇人十月懷胎,點面對

茶類愛好者    發表於 22-6-27 22:35

珍珠宮

2021勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

grancyliang2007 發表於 22-6-27 16:06
依個法案好癲,被強姦已經好慘,仲要為仇人十月懷胎,點面對

所以我咪話,推翻法案可以,但同時強姦要判處死刑。

伯爵府

2021勳章

KUDOS 發表於 22-6-27 16:32
所以我咪話,推翻法案可以,但同時強姦要判處死刑。
完全唔係咯,唔記得邊個州已經新出咗禁墮胎法案,違法嘅醫務人員最高坐監十年,強姦犯最高先坐7年咋,要尊重生命權喎既看重生命,又槍擊自由,好魔幻

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊