1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡半歲發覺有食物敏感,驗過血都好多野唔食得,例如:蛋奶小麥杏仁堅果等,搵同路人......

水晶宮

我細女敏感peanuts, almond, pecan, walnut, egg yolk, egg white, soy, garlic 等
有 d 好mild 的,醫生叫照試比佢食
而家試緊比少少egg yolk

複式洋房

Nbs 發表於 22-6-29 02:17
我細女敏感peanuts, almond, pecan, walnut, egg yolk, egg white, soy, garlic 等
有 d 好mild 的,醫生叫 ...

囡囡本身敏感得嚴唔嚴重?我都想比佢試,但佢比較嚴重,有d驚

水晶宮

Ericgmail 發表於 22-6-29 08:17
囡囡本身敏感得嚴唔嚴重?我都想比佢試,但佢比較嚴重,有d驚

抽血個到有寫嚴唔嚴重呀
我女琴日先再做多次skin prick test (因為可以有變的)
醫生話可以試下蛋黃,peanuts 同tree nuts 就嚴重唔可以試
其他(soy, garlic etc) 就其實好輕微
不過敏感我女係濕疹,唔會話透唔到氣嗰d. 你唔好自己亂試呀,要問返醫生你小朋友情況。我係呢到其他jm 介紹睇咗養和敏感科陳醫生。

複式洋房

Nbs 發表於 22-6-29 09:07
抽血個到有寫嚴唔嚴重呀
我女琴日先再做多次skin prick test (因為可以有變的)
醫生話可以試下蛋黃,pean ...

囡囡果陣係港安做IgE 成4百幾,醫生話算嚴重:(

水晶宮

Ericgmail 發表於 22-6-29 09:12
囡囡果陣係港安做IgE 成4百幾,醫生話算嚴重:(

igE 係抽血? 幾多個items ?
我養和抽血,未計醫生費都$5000+ 喎,有幾百個item
嗰日見嗰個陳醫生診金係$2500

複式洋房

Nbs 發表於 22-6-29 09:16
igE 係抽血? 幾多個items ?
我養和抽血,未計醫生費都$5000+ 喎,有幾百個item
嗰日見嗰個陳醫生診金係$ ...

係呀指數4百幾,大概幾十個items,佢果次入港安都成3萬,咁講養和驗得多D,不過要佢再抽血又唔忍心

複式洋房

我自己做IgE嗰陣,系大約2000多啲。嚴檢測食物敏感同埋呼吸道。其實後來一啲草本有幾嘅潤膚油。都知道自己唔用得,因爲裏面有花生油成分。其實系值得嘅。好過第日先發現唔用得, 或者已經導致咗皮膚敏感先知道唔用得

複式洋房

回覆樓主:

請問如果對某種食物敏感(局部皮膚出紅疹/濕疹變嚴重), 好返之後應該隔幾耐再試?小朋友就嚟3歲,戒蛋奶果仁巳經2個半月。

男爵府

BerriesMama 發表於 23-1-11 22:20
請問如果對某種食物敏感(局部皮膚出紅疹/濕疹變嚴重), 好返之後應該隔幾耐再試?小朋友就嚟3歲,戒蛋奶果 ...

我自己細個食蝦敏感,食食下食到慣咗… 蛋奶都好似可以試下的,但我個仔花生敏感,試咗兩三次 一次比一次嚴重,醫生話花生唔會食食下就無事叫我唔好再試… 你最好問下醫生先,同埋拎定啲敏感藥看門口救命用

水晶宮

BerriesMama 發表於 23-1-11 22:20
請問如果對某種食物敏感(局部皮膚出紅疹/濕疹變嚴重), 好返之後應該隔幾耐再試?小朋友就嚟3歲,戒蛋奶果 ...

我女對蛋白蛋黃有少少敏感,食咗會起濕疹會變紅會痕會R,但我而家都照俾佢食,蛋卷雞蛋仔燉蛋pancake waffles 等,每次都係少少幾啖。食完佢係會有少少發嘅,但輕微就唔怕,我無話隔幾耐,一路都有比。其他輕微敏感的(例如garlic, soy)都係。但嚴重的,例如花生,果仁,醫生就話一定要避免。
建議睇咗醫生先。

首頁

尾頁

跳至