自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

判監1年 , 咁輕, 又冇攪錯! 唔好再俾佢咗執業做骨科醫生!

骨科專科醫生婁子堅在社交媒體平台上,多次發布1名女子的裸照和性愛影片。他經審訊後被裁定4項發布淫褻物品罪成,今(29日)在東區裁判法院被判即時監禁1年。裁判官坦言被告擁有專業資格,亦是一個好醫生,惟判刑須顧及對事主的影響,指被告有預謀及持續犯案,背叛當時有親密關係的事主,令事主置於驚恐及羞辱之中。被告在判刑後申請保釋等候上訴定罪及判刑,但申請遭裁判官拒絕。

34歲被告婁子堅被控於前年先後在社交媒體平台Telegram群組發布淫褻物品,即1張裸體女子X為1名男子口交的照片、1張裸體女子X坦露胸部的照片及2段裸體女子X坦露胸部及陰毛的影片。根據香港醫務委員會資料,婁在2011年開始行醫,2019年取得骨科專科資格。控方案情指稱,事主X的丈夫Y在2020年5月14日獲告知其結婚相被發布在Telegram的1個群組內,Y發現發布帳戶的電話號碼與被告的號碼脗合,該帳户在群組發布1張X的性感相片,X及Y翌日報警,但警方以沒有露點為由拒絕落案。帳戶其後再發布1張X的口交相片,X仍認出相中人為自己,並表示是被偷拍。不久後,群組內再出現2段X的不雅片段。

辯方求情時指本案是單一事件,並非被告的本來性格。被告有良好背景,其上司在求情書中稱讚被告是勤奮盡責的好醫生。惟裁判官在判刑時指,本案是嚴重罪行,雖然被告有很高的個人成就,但是其行為影響事主的生活,被告在未徵得事主的同意下拍攝對方的裸照和影片,嚴重侵犯事主的私隱,並公諸於網絡上。最終判處被告監禁1年。

案件編號:ESCC 2394/2020

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

1年咁輕

公爵府

回覆樓主:

自己個樣就遮實晒,但發佈人地裸照同個樣!自私人渣!個姓咁罕有好易記!

公爵府

讀書成績好,但都係無腦,食條女係度認,威,搞到醫生都無得做,仲要坐先。其實好多男人,有艷遇都唔會爆。又唔會話比朋友聽

茶類愛好者    發表於 22-6-30 09:44

伯爵府

呢條友唔係一兩次,係多次發布淫褻物品然後判咁輕?俾著係地盤工人一定最少幾年

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

X 同被告係情侶關係?

X 有老公

伯爵府

伯爵府

Sumyeema1 發表於 22-6-29 23:16
X 同被告係情侶關係?

X 有老公
前女友

象牙宮

2024年龍年勳章

小源 發表於 22-6-29 23:17
前女友

星島多些料:

1. 婁子堅隱瞞自己已婚,
2. x 當年未識現任老公
3. X發現婁偷影, 叫婁刪相, 之後分手

婁係人渣

用戶要求終止服務

想知刑滿出獄後 ,可唔可以繼續做醫生?

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

人渣

珍珠宮

回覆樓主:

上司仲幫件渣求情好痴線

大宅

回覆樓主:

好似連人地婚照都post? 報復心好強
有案底係唔係做唔到醫生 好驚呢d變態佬

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

變態!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

人渣

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

太輕
總有離別的時候

子爵府

包到咁密實都無用,除非佢唔再執業,否認佢個淫樣一定卑人認得出!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

真係判得太輕了

公爵府

Rubbish

首頁

尾頁

跳至