自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小兒今年升小一,要搭校車,請問車船津貼會有幾多?知道係計住所同學校距離,想知大概有幾多?因校車費每月都唔平(emoji)⋯⋯

公爵府

應該只計公共交通

伯爵府

申請多年...其實真係唔知佢點計?

珍珠宮

好似只計巴士、地鐵,拎個中位數
詳情就唔知
學資處好似無公開過
但發放金額來睇,似係只計公共交通工具

如果撘校車、保姆車、的士,一定唔夠cover
呢啲屬貴價交通工具了
政府唔會咁資助法

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

聽朋友講,搭校巴係實報實銷,如果坐公共交通工具,就計最平嗰種

大宅

JWC 發表於 22-6-30 22:12
小兒今年升小一,要搭校車,請問車船津貼會有幾多?知道係計住所同學校距離,想知大概有幾多?因校車費每月 ...

計最便宜的路線,坐小巴轉車唔會計,通常地鐵為主,然後巴士,坐校車就自己負責,水泉澳小學,如果學生申請學生車船津貼,就唔可以申請學校每個月減免200校車費,因為全額一個月車船津貼係肯定少於200

大宅

小兒今年升小一,要搭校車,請問車船津貼會有幾多?知道係計住所同學校距離,想知大概有幾多?因校車費每月 ...

我女慢行返學校大約15~20分鐘,每年批2千幾。

伯爵府

一人之境 發表於 22-6-30 22:41
聽朋友講,搭校巴係實報實銷,如果坐公共交通工具,就計最平嗰種

唔系實報實銷,得千零蚊一年,一定唔夠cover,但有得申請已經滿足。書簿津貼也是,上網津貼幾百蚊一年。全部不是實報實銷。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

當然唔係實報實銷啦, 只係計屋企同學校路程

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

要睇你屋企去學校距離有幾遠,之前我仔由屋企返學校路程大約20分鐘, 車船津貼唔過$1000

翡翠宮

減齡達人勳章

你朋友老點你,如果真係實報實銷,我跨區咪發達,慳唔少

首頁

尾頁

跳至