自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

其實食環是否負責的工作太多?小販、滅蚊、滅鼠,好像沒有一樣做得好,到底這個部門發生什麼事?是資源不足?還是管理不善?還是有什麼工作明明做得好,但是市民不了解呢?反正影響到我就是街舖把東西堆在門口,然後我帶老人家出街條路窄到行唔到,好多人迫住行馬路,真的很危險。點解佢哋唔可以有效執法?是不是有什麼難處呢?這班公務員薪高糧準,如果工作態度和成效可以跟工資對等就是市民之福了,希望新特首可以聽見市民的聲音,讓這個部門學習警隊和消防的精神,那就好了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

8000 發表於 22-7-3 17:11
其實食環是否負責的工作太多?小販、滅蚊、滅鼠,好像沒有一樣做得好,到底這個部門發生什麼事?是資源不足 ...

街市小販好惡,有人巡邏就比下面,走左就擺出街,罰得太少
放下自在

子爵府

應該係法例過時,食環唔似警察咁大權,告人d法例可能有灰色地帶.....以前d法例都無得沒收阻街d野......
阻街應該搵地政啦,香港土地佢地應該管晒卦?

子爵府

8000 發表於 22-7-3 17:11
其實食環是否負責的工作太多?小販、滅蚊、滅鼠,好像沒有一樣做得好,到底這個部門發生什麼事?是資源不足 ...

我投訴過好多次仲影埋相,24小時馬路邊放貨當貨倉咁。1823試過,直接打去食環都試過,佢哋只係做樣就算有食環職員人棟系度望住都唔理,我試過叫佢哋去執法,食環就會話貨物放系馬路系警察負責。咁我就去交通部投訴,話食環職員講是警察負責喎,交通部咪又係把我case send番去食環,每月就通知我交通部未收到食環回覆,拖咗成年都無覆,最後食環覆咗...官腔...會致力聯合警察共同執法等等。拖到你都費事揾佢哋,幾年仲系咁完全無改善!

男爵府

嘥氣啦,老鼠籠放生蕃薯,世界末日都未捉到

珍珠宮

而家下下圍,打份工我都免比人打,除非有警察一齊

珍珠宮

cattz288 發表於 22-7-3 17:28
街市小販好惡,有人巡邏就比下面,走左就擺出街,罰得太少

同意,有時見啲小販管理隊見到啲大型生果店擺曬啲貨出行人路,佢哋只敢影相留底,唔敢過去同班惡人交涉。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ychan^ 發表於 22-7-3 17:55
我投訴過好多次仲影埋相,24小時馬路邊放貨當貨倉咁。1823試過,直接打去食環都試過,佢哋只係做樣就算有 ...

淨係果班喺後行擺滿野既單頭惡霸,我都唔明點解都搞唔掂
放下自在

伯爵府

人又話驚,咁老鼠曱甴同蚊又有咩解釋?依個部門廢到人人都知

公爵府

喊包媽媽 發表於 22-7-3 18:06
嘥氣啦,老鼠籠放生蕃薯,世界末日都未捉到

係呀!我之前都見過,我同老公講,生蕃薯引老鼠係咩人諗出嚟?老鼠周街咁多好嘢食,點會食生蕃薯

公爵府

9157 發表於 22-7-3 18:35
人又話驚,咁老鼠曱甴同蚊又有咩解釋?依個部門廢到人人都知

我都覺食環廢到爆

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我見識過北角春秧街菜檔,水果檔D人真係好惡架,食環署根本搞佢唔掂。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

街市裏面嘅管到,街市外圍而家超多菜肉魚檔,唔知有無牌,食環黎到仲要好友善提佢,我影相啦,我阿頭落黎啦 仲要俾專用垃圾桶俾佢地,佢地掟落地啲菜頭菜尾仲要係市政清潔工,做埋免費清潔仲要俾班茶佬鬧
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

真係好污糟,好多地方都

la_source    發表於 22-7-4 15:08

男爵府

回覆樓主:

問劉利群啦,爲官唔做野,唔明仲有得留低!

珍珠宮

回覆樓主:

權力底,罰得輕,冇人怕,人手不足,管理不善。
在投標制下,價低者得,下層工人人工低,管理層鬧咩,工人迷辭職唔做囉!就因為人工低好難請人,發現依家不少工人係老弱者,手腳慢,三個人嘅工作量又要二個人做,變慢上加慢完成。

大宅

sisilee321 發表於 22-7-3 17:41
應該係法例過時,食環唔似警察咁大權,告人d法例可能有灰色地帶.....以前d法例都無得沒收阻街d野......
阻 ...

認同法例過時,應該重罰。

珍珠宮

世事無常 發表於 22-7-3 18:36
係呀!我之前都見過,我同老公講,生蕃薯引老鼠係咩人諗出嚟?老鼠周街咁多好嘢食,點會食生蕃薯:h ...

但街市應該唔可以用老鼠藥 ,老鼠係街市大把嘢食亦唔好咗藥吧!

子爵府

ychan^ 發表於 22-7-3 17:55
我投訴過好多次仲影埋相,24小時馬路邊放貨當貨倉咁。1823試過,直接打去食環都試過,佢哋只係做樣就算有 ...

法例問題.....係馬路係警察做,唔係交通警
行人路先係食環,但食環都唔可以即日出飛告人.....d法例真係好過時但從來無人想搞下
可能以前d人有人情味唔會下下就告同捉.....
但現代社會唔同晒,希望有區議員講下修改一d過時法例

珍珠宮

法例過時,一直縱容,變左冇王管。不過食環徐左阻街搞吾掂,其實其他都無樣掂,班人懶到死,吾做吾錯心態

首頁

尾頁

跳至