想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

我今年32, 如無意外就快會同男友結婚, 佢細我2年
由細到大都唔覺得生BB係必需, 因為責任太太太大, 加上可能受父母影響本身唔係係一個完整家庭長大~
雖然男友宜家都話生唔生無所謂, 但我有D擔心我同佢只係都未到想做人父母既年紀 (尤其係佢, 始終佢仲細過我)
或者有無D 40+/50+既女士可分享下你地無生BB同另一半係咪都過得唔錯?
想了解下大家睇法

男爵府

2024年龍年勳章

HoiChing_FB 發表於 22-7-8 17:20
由細到大都唔覺得生BB係必需, 因為責任太太太大, 加上可能 ...

我大伯大嫂40幾歲 佢地唔生都好開心 養隻寵物仲開心

別墅

由細到大都唔覺得生BB係必需, 因為責任太太太大, 加上可能 ...

咁唔好生,感覺上你唔太想做母親
我唔建議人哋為生而生,係呀好大責任㗎,承受唔到就算數,冇人話結婚做女人一定要生仔
莫講話同另一半,就算一條友都可以過得好開心,我姑姐唔生冇結婚, 生活成日同朋友周圍去多姿多彩happy,同你另一半搵多啲錢日後周圍去做自己鍾意嘅事。

大宅

坦白講, 身邊所有4~50 冇小朋友的女士我全部都要用四個字形容: 逍遙快活
但呢個都要睇你本人咩情況, 如果你自問係冇咩主見, 個人興趣, 人生目標, 收入來源的話, 咁你就組織家庭吧~

複式洋房

我曾經諗生唔生好耐,唔生係自由,但我覺得人生唔完滿,已經過咗人生嘅1/3,唔想往後嘅日子都係咁過,去旅行去得多都會覺得悶,多時間餘樂都會有啲無聊。

我同老公40,我37生,養小朋友係好大責任,投入晒所有時間落去,到頭來我覺得都值得,開心嘅係多咗一個親人,見到佢健康成長、開心,自己個心都會好甜。湊仔辛苦但整體嚟講我覺得開心過無生,而家同老公唔會悶,一假期就計劃同阿仔去邊。以前兩個人一齊咁耐點都會有啲悶、冇計傾。宜家大家有共同話題,彼此覺得親密感多咗,感覺我哋有一個家庭。

其實32歲生絕對唔早,等到30尾歲先嚟生,生咗出嚟養到20歲,你已經60歲了。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

40歲我已經plan 定退休生活。plan 好哂, 現在老闆大聲D我就黑面佢嘆。
我不敢我現在是否逍遙快活, 親生仔不如近身錢。生活由我掌握。如果為了「傳承」、「擔番買水」受最少20年生活質素下降兼要俾埋錢首期, sorry, 我5識計呢條數。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

冇責任感,冇家庭責任,想自由自在,唔好生小朋友。

複式洋房

會隨住年紀變,我35歲前都係,我同老公都係有冇都無所謂嘅人,既然唔肯定就唔生住。

之後養咗貓,屋企多咗啲生氣,同時母愛父愛慢慢浮出來 XD 於是到38歲先決定生,隨住時間心態上有轉變。唔駛急~ 我覺得心理ready 重要過年紀

洋房

多謝各位回覆

洋房

koko3333 發表於 22-7-8 22:52
咁唔好生,感覺上你唔太想做母親
我唔建議人哋為生而生,係呀好大責任㗎,承受唔到就算數,冇人話結婚做女 ...

最慘係我朋友唔多亦無乜興趣..
順便問下其實你地點發掘自己既興趣架呢? 靠報D course上堂逐樣試下?

洋房

YYChannn 發表於 22-7-8 20:37
我大伯大嫂40幾歲 佢地唔生都好開心 養隻寵物仲開心

寵物我都驚面對佢既死亡, 哈哈, 因為以前家姐都養過幾隻狗, 我唔係日日對但佢地走果陣都喊到我死死下

洋房

awless 發表於 22-7-8 23:36
坦白講, 身邊所有4~50 冇小朋友的女士我全部都要用四個字形容: 逍遙快活
但呢個都要睇你本人咩情況, 如果你 ...

慘啦! 你講既"冇咩主見, 個人興趣, 人生目標, 收入來源"好似全部中晒
所以我覺得就我既客觀條件黎講我都幾適合生, 而且男友份工多假期放, 我家姐都話其實我地好適合生小朋友, 有時又會諗係咪到小朋友出左世D母愛就會大發... 所以先五十五十...

洋房

Katisse21 發表於 22-7-9 07:13
我曾經諗生唔生好耐,唔生係自由,但我覺得人生唔完滿,已經過咗人生嘅1/3,唔想往後嘅日子都係咁過,去旅 ...

我都有一種無小朋友唔夠圓滿既感覺, 其實我家姐以前都係話唔生, 後來生左佢就話個女其實真係帶俾佢好多歡樂.
雖然責任大同真係好攰, 但值得...
我就係覺得32已經唔係早, 過多幾年可能想生都生唔到, 同埋湊都好吃力, 所以呢排好認真咁諗呢個問題...諗到頭都爆.........

大宅

HoiChing_FB 發表於 22-7-11 10:03
慘啦! 你講既"冇咩主見, 個人興趣, 人生目標, 收入來源"好似全部中晒
所以我覺得就我既客觀條件黎講我 ...

大部份都會母愛大發, 如果您自問唔係上述人士, 到你老左, 家人都開始離去, 有下一代的確係冇咁悶

洋房

kwhkwh 發表於 22-7-9 16:14
40歲我已經plan 定退休生活。plan 好哂, 現在老闆大聲D我就黑面佢嘆。
我不敢我現在是否逍遙快活, 親生仔不 ...

但我無咩學歷無咩專業, 應該同你唔同
不過好欣賞你目標清晰, 過緊自己響往既生活

洋房

awless 發表於 22-7-11 10:10
大部份都會母愛大發, 如果您自問唔係上述人士, 到你老左, 家人都開始離去, 有下一代的確係冇咁悶
認同, 等我再認真諗下

洋房

siugocandy 發表於 22-7-9 22:14
冇責任感,冇家庭責任,想自由自在,唔好生小朋友。

呢一刻偏向唔生多D, 其實反而可能係責任太大, 驚自己唔識湊, 唔識教, 照顧得佢唔夠好, 哈哈

洋房

virabhadrasana 發表於 22-7-9 22:57
會隨住年紀變,我35歲前都係,我同老公都係有冇都無所謂嘅人,既然唔肯定就唔生住。

之後養咗貓,屋企多咗 ...

唔好意思, 唔好介意我咁問,咁你38歲先決定生之後好快就成功懷孕?

複式洋房

HoiChing_FB 發表於 22-7-11 10:19
唔好意思, 唔好介意我咁問,咁你38歲先決定生之後好快就成功懷孕?

唔介意~ 嗯… 係好順利懷孕,不過我份工郁得多,有啲頻撲,之前未安排好工作就有咗,所以小x 過兩次。今次第三次,安排好哂工作先再試,成功照到心跳

想有bb 之前都做過啲懷孕前檢查先。唔知係咪安慰我,醫生話而家38歲唔算高齡 lol check 完 amh 話我有排可以生

複式洋房

HoiChing_FB 發表於 22-7-11 10:16
呢一刻偏向唔生多D, 其實反而可能係責任太大, 驚自己唔識湊, 唔識教, 照顧得佢唔夠好, 哈哈
...

我明!我嗰陣都係。其實唔肯定得,係唔多唔少係有啲想生,係驚自己未預備好。如果好肯定唔生,就已經有答案~

到將來真係無小朋友,又有無小朋友嘅自在~ 無嘢需要後悔架。

首頁

尾頁

跳至