自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

成日溝淡之後又跌,再溝再跌,有無溝淡攻略,應該落幾多%先再溝

大宅

唔係隻隻股票都可以溝淡㗎,要睇佢值唔值再加注

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主切記所謂bottom fishing 係高危動作。因為你係去catch a falling knife。永遠無人會知邊度先係底。溝貨其實係將更多資本放入一危險嘅position。除非你好鐘意隻股、願同佢共存亡。切記切記

子爵府

setrea 發表於 22-7-9 08:47
成日溝淡之後又跌,再溝再跌,有無溝淡攻略,應該落幾多%先再溝

如果你喺隻股票高位嗰陣時買, 例如阿里巴巴300蚊, 你只會溝到心都淡。 買股票嗰陣時, 千祈唔好喺個高位度買, 我永遠都喺個好低位嗰度買, 總之恆生指數過咗兩萬八, 我係唔會買股票嘅, 當你聽到啲人話股災嘅時候呢, 我就最鍾意買

珍珠宮

回覆樓主:

點解要溝?除非係嗰家公司嘅忠粉。公司冇重大改善因素嘅情況下,根本唔應該將自己有限嘅資金買個短暫心裡平安
如果個市反彈,唔會只係彈一隻股,將資金分散投資,一般唔溝但會買新貨

大宅

每一筆都是獨立的交易(emoji)

珊瑚宮

回覆樓主:

從來唔溝

侯爵府

平平無奇2 發表於 22-7-9 09:01
樓主切記所謂bottom fishing 係高危動作。因為你係去catch a falling knife。永遠無人會知邊度先係底。溝貨 ...

如果係儲股票呢?

珍珠宮

setrea 發表於 22-7-9 09:20
如果係儲股票呢?

边隻?
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

珍珠宮

setrea 發表於 22-7-9 08:47

自己買用控制20%現金去買就好,多過就忍手!先估跌多少位才溝,如5仔笫-次7X入约一手,5X入约二手,4X入约4手,3X更多多約8手入,冇人知最後跌多少。。。

大宅

ming1120 發表於 22-7-9 09:03

如果你喺隻股票高位嗰陣時買, 例如阿里巴巴300蚊, 你只會 ...

好似商湯咁低過招股價已經好抵,點知低處唔算低

子爵府

richfish 發表於 22-7-9 09:44

間公司仲蝕緊錢喎 ,畀我就唔會買呢啲股票啦
attach0/tmp/phpksKAdD

子爵府

其實買股票就好似 自己畀錢,加入呢間公司咁, 咁你會唔會加入一間而家仲蝕緊錢嘅公司呀, 而家大把股票股價好低, 市盈率又低 ,非常抵買, 嗰啲唔買,係要買呢啲 ,咁有咩辦法呀。 我感覺上你都係聽啲電視專家 講到好好咁, 所以你先買

大宅

ming1120 發表於 22-7-9 09:03

如果你喺隻股票高位嗰陣時買, 例如阿里巴巴300蚊, 你只會 ...

溝到心都淡

子爵府

我只係買阿里巴巴一隻, 買出買入都賺到錢啦
attach0/tmp/phpPzeNmu

attach1/tmp/phpsDPMYl

子爵府

honeyyuki-2021 發表於 22-7-9 09:55
溝到心都淡

我都淨係買阿里巴巴一隻 都可以搵到下錢
attach0/tmp/phpjcBE9H

attach1/tmp/phpVzIaAg

珍珠宮

如果係儲股票呢?

問題唔係係你儲唔儲股票,係你買嘅有無回升能力。

除非你話你嘅嗜好真係純粹儲,好似集郵咁,唔駛理會價值。

侯爵府

ming1120 發表於 22-7-9 09:58
我只係買阿里巴巴一隻, 買出買入都賺到錢啦

我就係唔敢溝呢隻

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我無溝淡諗法,跌左佢由佢,當初買都預左個筆錢唔急用,咪等下囉,等唔到就交比仔處理

公爵府

2024年龍年勳章

如果係儲股票呢?

你越溝越跌、背後總有原因、不過你睇唔到。你話儲股票、假設去買盈富、咁就可能跌15%溝一手、再跌15%溝多两手、再跌15%溝多三、四手同佢共存囉。即係你一共要有八手資金、仲要係閒錢喎 。又或者你唔想睇到咁實、就每两年去買、貴就一手、平就两手、相信長期經濟增長下你終有可觀回報...

首頁

尾頁

跳至