論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請左本地姐姐,做完五六年在港經驗,佢話之前有自己房自己廁,而我地都俾左房佢,無要求佢同小朋友訓,請問你地有俾姐姐開冷氣嗎?(我買咗靜音風扇俾佢)只係怕俾左佢開開左個頭,就可能會成日開冷氣(emoji)

大宅

回覆 mm512 的帖子

我有俾,但限佢夜晚10點開到朝早7點⋯⋯但佢其實8點先行出黎做野,都唔知佢係咪7點熄冷氣,管唔到咁仔細了⋯⋯

大宅

有俾姐姐開冷氣,但係佢連風扇都唔洗開就咁開窗訓

大宅

回覆 Stanley_Yip 的帖子

係咪印傭先咁捱得熱?菲傭好識嘆,勁開冷氣⋯⋯我哋夜訓,有時12點1點先開黎訓,老公仲早過佢起身去返工⋯⋯嘆冷氣仲少過工人⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

sweetpotatozzz 發表於 22-7-11 17:43
回覆 Stanley_Yip 的帖子

係咪印傭先咁捱得熱?菲傭好識嘆,勁開冷氣⋯⋯我哋夜訓,有時12點1點先開黎訓, ...

唔會啦!菲律賓電費好貴的,我菲姐姐屋企連雪櫃都唔會長插,佢好忍得熱,佢抹廚房我叫佢攞佢房部風扇吹住抹佢都話唔洗,出下汗當減肥

大宅

回覆 竇漪房 的帖子

咁耐熱架,我姐姐好似公主,佢整壞野唔比佢開冷氣即刻黑哂面,我以為佢歎慣tim。

男爵府

有俾呀,淨係瞓覺開,如佢間房冇風會好熱,俾佢開都好正常

大宅

咁你返工時公司會唔會唔俾你開冷氣?
將心比己,自己開,但就唔俾工人開,我就做唔出。

cgefamily    發表於 22-7-22 18:18

大宅

我比,無限的。她的3/4匹都唔會好貴電費,反而佢嘆慣出邊嘅分體式,覺得窗口式嘈,唔夠衝溫同埋落雨特特聲,多多意見

我個係菲姐長期要冷氣,我相信呢個都係原因佢唔想返菲律賓

子爵府

全家冷氣都係晚上9:00後先開,早上7:00就關,包括我地自己房,一視同仁

la_source    發表於 22-7-13 17:37

大宅

mm512 發表於 22-7-11 00:22
請左本地姐姐,做完五六年在港經驗,佢話之前有自己房自己廁,而我地都俾左房佢,無要求佢同小朋友訓,請問 ...

任用,姐姐有自己房。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

咁熱...唔開冷氣點瞓呀! 你驚佢亂開可以SET個時間俾佢,例如晚9朝7,又可以換部可以用連接手機APP嘅冷氣,佢幾時開你可以睇到

別墅

想長遠d 一問,咁姐姐們會比我們怕凍嗎?我黎緊9月姐姐 on board,我第一胎10月出世,第一次請姐姐咋。姐姐本地完約的,在港已十幾年,對香港天氣不陌生,但我而家準備緊佢d 用品,包括被鋪

男爵府

任用24小時,我冇所謂
佢有自己房,佢做家務嘅時候,就算我唔係屋企,我都要求佢開冷氣,不過係佢唔肯開
唔想佢覺得辛苦
我連洗碗都係要求佢用洗碗碟機

大宅

請左本地姐姐,做完五六年在港經驗,佢話之前有自己房自己廁,而我地都俾左房佢,無要求佢同小朋友訓,請問 ...

我哋個菲律賓姐姐好怕冷,佢自己開風扇冇開冷氣。我星期日自己做家務,煮飯都冇開冷氣,所以我覺得好睇屋企人的習慣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

kittynmarie 發表於 22-7-20 10:32
想長遠d 一問,咁姐姐們會比我們怕凍嗎?我黎緊9月姐姐 on board,我第一胎10月出世,第一次請姐姐咋。姐姐 ...

佢地一般怕冷唔怕熱, 不過人人唔同. 其實將心比己就可以了, 再問下佢有冇特別需要.

男爵府

我姐姐係菲律賓人,自己房不會開冷氣,熱到死廳都唔開,要我打回去叫佢開,因為有小朋友。

複式洋房

我姐姐有獨立房,不過我唔比佢開
住左2年都無開過

複式洋房

回覆 mm512 的帖子

我有比姐姐開,但佢經常出左街都唔記得熄,提佢仲要好似我地衰咁,真係谷鬼氣~!!!!!

洋房

有俾開

首頁

尾頁

跳至