自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

好奇一問,大家有冇試聽過由呈一的band 3 變到呈3 band 1?

親友小朋友呈一成績慘不忍睹,佢完全冇温書。諗住呢幾個月日日鞭策佢,
希望上到band 2。

忽發奇想,因為讀三線的寶校,同學普遍能力唔高,如果小朋友發奮圖強,有可能升上band 1 嗎?

大家有冇遇過呈一的band 3 變到呈3的band 1 嗎?

公爵府

其他同學一樣係覺得你能力唔高,自己有機會上。。。寶校只係有能力既人唔多,但有能力班人,一樣唔差。你成績差開,點鬥得贏前十

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-7-18 07:18
好奇一問,大家有冇試聽過由呈一的band 3 變到呈3 band 1?

親友小朋友呈一成績慘不忍睹,佢完全冇温書。 ...

冇乜可能,因為學校係Band 3, 就算俾你考全級第一都可能只會係全港嘅Band 2

公爵府

唔係無可能,係要個小朋友本身聰明,基礎唔錯,平時只係無复,咁就真係有機會。

伯爵府

呢幾日先鞭策已經太遲,呈分最遲四年班就要準備...好好搵一間band 3 學校實際D。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

未聽過
可能都有機會既
但呈一到呈二只相隔4,5個月
除非本身有天資,否則靠努力都唔會追到

公爵府

加菲貓3 發表於 22-7-18 07:25
其他同學一樣係覺得你能力唔高,自己有機會上。。。寶校只係有能力既人唔多,但有能力班人,一樣唔差。你成 ...

都係ge, 純daydreaming

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章

當你知道佢小一二係band 3就要開始跟緊D,咁小三四就可以升到band2,小五六就可以升到band 1啦

公爵府

whyyou 發表於 22-7-18 07:25
冇乜可能,因為學校係Band 3, 就算俾你考全級第一都可能只會係全港嘅Band 2
...

唔係 小朋友家姐幾年兩年前同一間學校畢業,係band 1 生。

我就係。見佢家姐都唔係“好叻”,都可以band 1, 所以諗寶校band 1生唔係太難。。。

公爵府

加菲貓3 發表於 22-7-18 07:26
唔係無可能,係要個小朋友本身聰明,基礎唔錯,平時只係無复,咁就真係有機會。 ...

係,升到band 2 都偷笑

公爵府

meinatmn 發表於 22-7-18 07:27
呢幾日先鞭策已經太遲,呈分最遲四年班就要準備...好好搵一間band 3 學校實際D。
...

目標希望升到band 2 啦

公爵府

miminzuku 發表於 22-7-18 07:40
當你知道佢小一二係band 3就要開始跟緊D,咁小三四就可以升到band2,小五六就可以升到band 1啦
...

小一小係band 2, 但疫情後,日日埋首打機,屋企冇人理,日子有功,所以變到band 3

男爵府

sunnymama2 發表於 22-7-18 07:41
係,升到band 2 都偷笑

升唔升到band2 要睇基礎差成點,如果基礎唔太差,應該有得救,我成日覺得初小成績唔理想唔緊要,最緊要基礎唔差,學習內容概念清晰,咁都仲有得救,基礎差就好難追,讀書就好似起樓咁。一層疊一層上去。

公爵府

tailinlin 發表於 22-7-18 07:45
升唔升到band2 要睇基礎差成點,如果基礎唔太差,應該有得救,我成日覺得初小成績唔理想唔緊要,最緊要基 ...

英主要係英文超差,小五生。。。應該小三程度也沒有

珍珠宮

回覆樓主:

寶校band1額好少。佢有無可能考到全級頭5?

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-7-18 07:40
唔係 小朋友家姐幾年兩年前同一間學校畢業,係band 1 生。

我就係。見佢家姐都唔係“好叻”,都可以band ...

你覺得得咪得囉,不過如果你知道學生分banding 嘅原理你就唔會咁諗囉

公爵府

回覆樓主:

諗住如果黎緊有家長日,去問下老師band 1 要級幾先得,再睇下小朋友依家係級幾

男爵府

sunnymama2 發表於 22-7-18 07:47
英主要係英文超差,小五生。。。應該小三程度也沒有

咁如果有小三程度,都仲可以追,但即使追到band 1 , 英文差入去一樣讀唔掂,而且追到既可能性好低,不如落力追band 2 算啦,由小三英文開始教起。小學英文其實唔難。變化都唔算複雜

公爵府

2023年兔年勳章

whyyou 發表於 22-7-18 07:25
...

睇怕要轉去間 Band 2 小學,先至有機會。

侯爵府

我識人由寶校入左九龍塘真光,唔知算唔算band 1

首頁
12345...10

尾頁

跳至