自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

巨龍船務股份有限公司董事梁仲豪及其妻子被菲律賓籍家傭偷竊,估計被偷去約200件珠寶、首飾、名錶和金條,總值約1,460萬港元。警方其後拘捕其菲傭及另外2名協助她典當贓物的親戚,3人於去年9月承認盜竊及處理贓物共16項控罪,分別被判入獄16至59個月。不過律政司認為涉及盜竊的菲傭被判監59個月屬過輕,向上訴庭申請刑期覆核。上訴庭聽取控辯雙方陳詞後,決定批准律政司申請,指原審法官判刑時原則性犯錯,忽略案件罪行元素及加刑因素且給予過多減刑,最終加刑至監禁76個月。

事主及後須花費約145萬港元,贖回部分被盜財物。

本案菲律賓籍答辯人NONES Carmelita Galay(47歲)

男爵府

princesscupcake 發表於 22-7-19 17:24
本案菲律賓籍答辯人NONES Carmelita Galay(47歲),案發時為梁仲豪及其妻子的家庭傭工。她去年於高院承認6 ...

6年幾換1000萬, 抵到爛.

la_source    發表於 22-7-19 17:31

侯爵府

回覆樓主:

家居保有冇得claim足㗎?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

事主屋企肯定好多寶物,唔見咁多先發現。

侯爵府

想知僱主可以攞番幾多?應該好多已匯左去菲律賓

珍珠宮

回覆樓主:

個工人有大志,偷咁多

珍珠宮

吾見左咁多飾物先發覺,佢真係好多手飾。不過要香港養個菲傭6年

琥珀宮

princesscupcake 發表於 22-7-19 17:24
巨龍船務股份有限公司董事梁仲豪及其妻子被菲律賓籍家傭偷竊,估計被偷去約200件珠寶、首飾、名錶和金條, ...

冇放夾萬?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

首飾都仟幾萬

子爵府

jon12345 發表於 22-7-19 17:30
6年幾換1000萬, 抵到爛.

呢句真。不過到佢放監返到去菲律賓時啲錢仲有無淨就真,可能到時佢啲既得利益者一律鳥獸散走晒

珍珠宮

嘔唔返啲錢出黎,坐一世就真,香港法例真係便宜佢哋,個個偷完係咁易坐下包食包住唔使做就回鄉做富豪

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

聽兩個朋友分別講過 1)當場捉到人贓並獲 2) 睇 CCTV 發現,外傭認咗。兩個都報警,晌差館有認罪。但最後上庭都係判證據不足 / 利益歸於被告,其中一單淨係判佢賠償相等金額。

到底要有咩證據先告得入呢?定係要受害人有錢先告得入呢?

侯爵府

Ritzmary 發表於 22-7-19 19:32
首飾都仟幾萬

身家估計有幾多

侯爵府

meinatmn 發表於 22-7-19 18:23
事主屋企肯定好多寶物,唔見咁多先發現。

唔係事主發現
「案情指警方於2019年7月對當舖作例行調查時,發現與答辯人有關的可疑典當紀錄,同年9月4日到梁氏夫婦位於深水灣住所調查。梁氏夫婦確認被典當的財物屬於他們。」

大宅

妖,加咗刑都係6年幾,真係冇王管。

話時話,點解明明係賊髒,個雇主仲要俾145萬去贖?唔係應該直接還返俾個受害人乜?同埋我相信千幾萬入面可能好多已經搵唔返了,真係陰功

男爵府

個工人都好狼下,偷成千萬價值手飾...以佢哋人工要做幾耐先做到? 貪得無厭!
應咗嗰句︰上得山多終遇虎

伯爵府

回覆樓主:

唔係應該放夾萬,咩咁易偷

子爵府

如果套現到1400 萬,呢六年監禁差不多賺緊廿萬一個月!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

ayakaya 發表於 22-7-19 20:15
妖,加咗刑都係6年幾,真係冇王管。

話時話,點解明明係賊髒,個雇主仲要俾145萬去贖?唔係應該直接還返俾 ...

實際坐4年幾就放監

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

Mintxxx 發表於 22-7-19 19:56
聽兩個朋友分別講過 1)當場捉到人贓並獲 2) 睇 CCTV 發現,外傭認咗。兩個都報警,晌差館有認罪。但最後上 ...

香港政府保護得d外傭好好㗎
睇當年麥潤壽單嘢就知啦

首頁

尾頁

跳至