親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

不是遊記,只係想記低,疫情期間,難得見證兩個仔嘅重要時刻,兼且當去咗次旅行!

日期:
14/7/2022 ~ 25/7/2022

前言:
英國航班禁飛香港,本來年初打定輸數,以為今年飛唔到過去,出席唔到兩兄弟嘅大學畢業典禮...

點知政府3月宣佈,英國返香港,只係7晚檢疫,即刻買機票及預訂隔離酒店。

(待續)

由於呢個帖,上傳相片有問題(初時)。
所以 Day 2 以後行程, 開咗個新 post 分享,謝謝 !
attach0/tmp/phppqMIQY
attach1/tmp/phpZBwFNS

大宅

恭喜曬

公爵府

回覆樓主:

起程前7日,嚇鬼死!

話說我住嗰度要做強制檢測,第2日等到天荒地老,on call 30小時式,先收到核酸陰性結果...

等候期間,真係驚到鼻哥窿都冇肉。因為陽性的話,捉入去檢疫7天,我就上唔切飛機... 好彩冇事!

又,當日咁啱屋企玩制水... 托賴,出門口前,沖得切涼,仲帶埋幾罐「香港手信」出發。

除咗呢兩樣,今次旅程,有幾多「百年難得一見」嘅「驚」歷,例如:

英國 heatwave,遇上火車突然停駛,
長途巴士,差d好似難民偷渡咁焗死,
左腳踏入巴黎,右腳就被人搶斜孭袋... 等等

(待續)
attach0/tmp/phpTll7E8

公爵府

rachelchoco 發表於 22-7-27 13:22
恭喜曬

多謝晒

公爵府

回覆樓主:

2022年7月14日

出發:
聽 travel agent 講,最好早d到機場,因為呢幾日d機,全部 full,怕排晒長龍。

我同 C6 兩老,夜晚7點幾到機場。成年冇去過,水靜鵝飛情況,同舊年差唔多。

早到關係,好快搞掂 check in。去三田製麵所醫肚,2人套餐食唔飽,走去麥記 share 多個餐。

(待續)
attach0/tmp/phpOwjttT
attach1/tmp/phpPhJegn
attach2/tmp/phpI4Yb3Q
attach3/tmp/phpBjphQk
attach4/tmp/phpQ9gtDO
attach5/tmp/phpvS2Jqi
attach6/tmp/php8aiaeM

大宅

buklaylay 發表於 22-7-27 14:40
起程前7日,嚇鬼死!

話說我住嗰度要做強制檢測,第2日等到天荒地老,on call 30小時式,先收到核酸陰性結 ...

Coach 有冷氣, 點解會焗死?

巴黎的治安真的這麼差?

公爵府

joeyccc 發表於 22-7-27 15:45

巴黎的治安真的這麼差?

一行5人,親身經歷...

熱浪下,司機阿伯原來唔識開冷氣...
有幾個朋友/同事,之前都喺巴黎,被偷行李/搶野

公爵府

回覆樓主:

2022年7月15日 (Day 1 倫敦)

抵達:
CX 直航倫敦,原本13個鐘。不過,架機唔入普京門口,要兜路行,額外飛多50分鐘。

喺機上,食吓飛機餐,睇吓戲,瞓吓覺... 好頹咁渡過14小時。

清晨5點40分到。入境英國,條隊好長好長... 等攞行李,感覺海枯石爛一樣咁久。

終於入咗境,但未走得住。要等埋由 New York 過黎嘅好朋友 (兩兄弟嘅契媽)。加上「蝦碌」細仔話要黎 T3 接三條老野,所以喺大堂等咗陣。

齊晒人,就坐車去 King's Cross 站,會合「好 cool 」嘅大仔。

(待續)
attach0/tmp/phpIcKUU9
attach1/tmp/phph3YBnF
attach2/tmp/php63ytQa
attach3/tmp/phpZdYrjG
attach4/tmp/phpwbkwMb
attach5/tmp/php3PPGfH

公爵府

回覆樓主:

2022年7月15日~17日
(Day 1 & 2 倫敦住宿)

Jesmond Dene Hotel:

喺 King's Cross 站附近,好近,行5分鐘內到,極方便。

「蝦碌」細佬搬咗去 London住;而「好 cool」嘅哥哥,啱啱去完瑞典同丹麥旅行,佢自己 book 咗其他住宿。

所以我地3條老野,訂咗間3人房。£447 兩晚...

酒店外觀幾有特色,係細時對英國嘅印象。基本房間,勝在乾淨,冇臭味。不過間房有d焗,另外俾多£20冷氣費。

(待續)
attach0/tmp/phpOekfwk
attach1/tmp/php032K4T
attach2/tmp/phpaCkrDt
attach3/tmp/phpqIBmc3
attach4/tmp/phpyUpwLC
attach5/tmp/phpcReTkc
attach6/tmp/phpsjzvUL
attach7/tmp/phpOTtiul
attach8/tmp/phpGA8b4U

公爵府

回覆樓主:

話說「好 cool」嘅大仔喺 King's Cross 站接我地。先到 Jesmond Dene Hotel check in ,當然14:00先有房,咁擺低行李先!

我地有得重聚太開心,求其走去 Starbucks 食d野,仲唔記得影食咗d乜野添!

沿 King's Cross Station 行,到 Platform 9 3/4, 望吓Harry Potter 留低嘅行李車。

順便過對面 St.Pancras Hotel 打卡。1873年嘅建築物,好靚好靚!暑假旺季,平日大約$3,500/晚,我就住唔起嘞...

帶你去 St. Pancras Railway Station ,有笪地方等老友最正,媲美香港「喺五支旗桿等」~~ The Meeting Place Statue...

(待續)
attach0/tmp/phpjvrTkN
attach1/tmp/phpXRyBXk
attach2/tmp/php5I4rAS
attach3/tmp/phplOzpdq
attach4/tmp/phphUSGQX
attach5/tmp/php39yeuv
attach6/tmp/phpTBrW72
attach7/tmp/phpbXCVLA

amy8787    發表於 22-7-28 09:55

公爵府

回覆樓主:

大英博物館 The British Museum
(內有乾屍圖,慎入)

唔駛我多講,呢個博物館d賊贓... 唔係... 係珍藏極多。

來自埃及、中國、希臘、中東等等搶奪... sorry... 係搜羅嘅寶物,免費咁呈現大家眼前。

(耀才證券廣告好嘈 mode):
係!完全免費!唔收入場費!

同「完全唔收佣!唔收平台費!」一樣
(希望冇嘈走你地...)

睇到幾千年嘅歷史遺跡,珍貴嘅古物得到保存,都幾感動!(對我黎講)

(待續)
attach0/tmp/phpuHTUE7
attach1/tmp/phpUPSRN4
attach2/tmp/phpsPT2W1
attach3/tmp/phpkASw6Y
attach4/tmp/phpE7OhgW
attach5/tmp/phpIMPeqT
attach6/tmp/phpecOqAQ
attach7/tmp/phpmEmKKN
attach8/tmp/phpUSqcVK

公爵府

回覆樓主:

唐人街 London Chinatown:

Soho 區喺中環;爵祿街喺新蒲崗... 將兩個地方 crossover,就係倫敦唐人街。哈哈...
(好爛)

倫敦唐人街喺 Soho 爵祿街 (Gerrard Street)。見到大紅燈籠高高掛、牌匾牌坊、金漆招牌、書法大字、雕龍雕鳳、充滿 standard 嘅中華風... 咁... 我地就去啱地方嘞!

唐人街例牌有中華料理、日泰韓越式美食。附近又有熱鬧到爆嘅酒吧。

咁有亞洲情懷嘅遊客區,突然好掛住賣飛佛,劣食~~ Tam 仔米線。

(待續)
attach0/tmp/phpNMWqj1
attach1/tmp/phpdK2TUr
attach2/tmp/phpjnpCwS

公爵府

回覆樓主:

見識過唐人街後,我地局住慢慢行... 遊客太多,舉步維艱,冇得行快d啦喂!

因為約咗移民英國嘅朋友 dinner,時間唔太夠,用眼睛略遊附近景點先:

大笨鐘 Big Ben

倫敦眼 London Eye

西敏寺 Westminster Abbey

(有d名勝,Day 2 會再去)

晚餐食墨西哥菜,忘記影相。

(待續)
attach0/tmp/phpjRSemp
attach1/tmp/phpD8xmxw
attach2/tmp/phpn9xSID
attach3/tmp/phplpCTUK
attach4/tmp/phpFlTm7R
attach5/tmp/phpnVq4jZ
attach6/tmp/phpjURYw6

公爵府

回覆樓主:

2022年7月16日 (Day 2 倫敦)

晨早 9點,兩兄弟到酒店,揾3條老野食早餐。

King's Cross 大站,揾 cafe 坐低醫肚,真難!要放棄之際,見酒吧有早餐~ 照殺!

The Parcel Yard
(Platform 9 3/4 旁樓梯):

個個嗌杯咖啡,「蝦碌」細佬要熱朱古力。

再黎1份 English Breakfast。柯打時冇睇價,上網 check 返,英式早餐 £14.25,最最最得人驚~~ 1178卡路里... 慘嘞!

早餐到... 咪住~ 我地同其他枱客,「活在平行時空」?我地一碟碟野食;佢地一杯杯啤酒!

早餐有黑忟忟 black pudding,呢件豬血糕,我搞唔掂。「好 cool 」嘅哥哥,不嬲唔好豬紅內臟,居然 ok!

最後,要幫襯個廁所,望到月台,忍唔住留下佢「倩影」!

(待續)
attach0/tmp/php42c5Zj
attach1/tmp/phpyuhL3n
attach2/tmp/phpGsUM7r
attach3/tmp/phpI4dbcw
attach4/tmp/phpMwqSgA
attach5/tmp/phpg0zQlE
attach6/tmp/phpIYR3qI
attach7/tmp/phpO2xwwM

公爵府

回覆樓主:

今日 (30/7)
唔俾上傳任何相片...

公爵府

回覆樓主:

由於上傳相片有限制,
所以 (Day 2 倫敦) 開新 post 分享,
謝謝

公爵府

joeyccc 發表於 22-7-27 15:45

巴黎的治安真的這麼差?

巴黎的治安係差的, 友人(男)一去到, 就俾人偷左個iphone. 但佢係將個電話放在褲袋的.
財不可以露眼.
我自己一個女仔, 在巴黎住左成個星期, 又乘地鐵, 晚上8:00到在街下行都無事.
我穿到爛身爛世咁的.

公爵府

Yeelim 發表於 22-8-4 17:47
巴黎的治安係差的, 友人(男)一去到, 就俾人偷左個iphone. 但佢係將個電話放在褲袋的.
財不可以露眼.
我自 ...

巴黎治安估唔到咁差,衰過意大利!

我地坐 Eurostar 到步,拖住行李搭 metro,一上車就遇到。

我C6拖住2個喼,個黑人見佢冇撳住個袋,想搶。可能冇諗到亞洲人大力過佢,C6一手推開佢,仲打咗黑鬼一拳,打到佢跌低,即時敗走出月台。

佢個黑人同黨走唔甩,局住喺車箱扮無野,扮講電話,到下個站即刻落車。

同朋友傾開,都係拎住行李時瀨野。

公爵府

buklaylay 發表於 22-8-5 14:13
巴黎治安估唔到咁差,衰過意大利!

我地坐 Eurostar 到步,拖住行李搭 metro,一上車就遇到。

巴黎会明搶,意大利是偷。
你C6是對的,要對他们动手的不用客氣,对他們动手,他们就会怕你的。
在意大利朋友就教當有小朋友來偷時,就巴掌佢哋的。佢哋会當無事走開的。不用心痛他們的!

公爵府

Yeelim 發表於 22-8-5 14:26
巴黎会明搶,意大利是偷。
你C6是對的,要對他们动手的不用客氣,对他們动手,他们就会怕你的。
在意大利 ...

你講得啱!

巴黎太多黑鬼揾食,見到有d好勤力,一早拎住大袋手信,去景點開檔。

首頁

尾頁

跳至