想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想生小朋友
最近決定積極備孕, 但發現有子宮肌瘤, 睇左幾個月中醫,有check 住排卵, 大半年不設防但最近幾個月先認真備孕都唔中, 之後直接去左化驗所驗c6 精子, 活躍度同形態都無問題, 但唯一量少及精子極少, 我AMH 都正常, 但係無睇過醫生, 收到報告見到C6 咁都好迷茫, 應該從邊度入手好? 2個一齊睇婦科先?定去睇左泌尿科之後再試? 唔得再轉去睇牛殖科嗎?

準備步入34, 想自然懷孕但開始有啲焦急, 中醫可以調理嗎? 或者有無jm 可以介紹泌尿科或生殖科醫生, 感激(emoji)(emoji)

大宅

shshsh123 發表於 22-7-29 19:14
想生小朋友
最近決定積極備孕, 但發現有子宮肌瘤, 睇左幾個月中醫,有check 住排卵, 大半年不設防但最近幾個 ...

我覺得你應該同時間搞掂埋個子宮肌瘤,精子方面我覺得應該直接睇生殖科醫生,搵生殖科醫生就可以幫到你哩兩大問題架啦

別墅

想生小朋友
最近決定積極備孕, 但發現有子宮肌瘤, 睇左幾個月中醫,有check 住排卵, 大半年不設防但最近幾個 ...

因為你年紀唔細,建議盡快搵生育科醫生協助,養和仁安同出面私家都有好多醫生,你可以google or喺呢度search下,已經有好多人分享過。如果有金錢上嘅顧慮,建議同時請醫生寫信俾你入紙排公家醫院生育科,因為公立需時都幾耐。

複式洋房

wxsbb 發表於 22-7-29 20:09
我覺得你應該同時間搞掂埋個子宮肌瘤,精子方面我覺得應該直接睇生殖科醫生,搵生殖科醫生就可以幫到你哩 ...

有呀, 婦科醫生話問題不大, 可以試左生小朋友先, 如果有4cm -5cm 或以上先需要做手術, 之後我就有去搵中醫調理, 睇左幾個月個瘤係有縮細到,所以依家keep 住睇緊, 希望keep 住有幫助

大宅

shshsh123 發表於 22-7-29 22:19
有呀, 婦科醫生話問題不大, 可以試左生小朋友先, 如果有4cm -5cm 或以上先需要做手術, 之後我就有去搵中醫 ...

想生小朋友咁就要睇生殖科

複式洋房

回覆 wxsbb 的帖子

好呀, 多謝你, 我搵搵相關資料但唔知生殖科係咪一黎就建議做iui 及ivf ....

別墅

回覆 shshsh123 的帖子

睇生殖科應該會叫你做左檢查先,檢查完再算啦~

複式洋房

FungKSh 發表於 22-7-29 22:52
回覆 shshsh123 的帖子

睇生殖科應該會叫你做左檢查先,檢查完再算啦~

因為我就係一開始唔知自己有無問題所以無方向應該睇咩科醫生..所以自己去左化驗所驗下睇下有無問題....點知依家report 表現係有問題但唔知應該向邊個方向入手, 應該要睇邊方面嘅醫生先啱, 因為都想自然bingo ..

大宅

想生小朋友

拿拿聲睇生殖科啦 香港好多好醫生ga 加油

大宅

shshsh123 發表於 22-7-29 22:39
回覆 wxsbb 的帖子

好呀, 多謝你, 我搵搵相關資料但唔知生殖科係咪一黎就建議做iui 及ivf ....

睇左先啦,始終自然懷孕唔得就係要靠哩d架啦,基本上唔可以自然懷孕就係要靠輔助生育

大宅

想生小朋友

精子量少,介唔介意講少到點?
有啲情況係少到無可能自然懷孕(我老公就係咁)

大宅

想生小朋友

精子量小想自然懷孕機率好低,建議係睇不育,拎轉介倉廿排定政府公立隊,同時先生睇泌尿科,睇下點解會量小。
我先生精子數量都好低,要ivf+icsi。就算形態好,數量低都好難自然懷孕

複式洋房

cc_2021 發表於 22-7-30 12:04
精子量少,介唔介意講少到點?
有啲情況係少到無可能自然懷孕(我老公就係咁)

報告寫<0.1 million/ml .....

大宅

shshsh123 發表於 22-7-30 13:27
報告寫

其實細過2已經一定要做IVF, 仲要盡快做,正常係15定16喎(我當日個生殖科醫生講)

因為再拖落去有機會跌到零,iui 都完全唔駛諗

我同老公就係傻傻下拖左一年先知咁大穫,最後發現原來佢染色體異常,所以精少,所以快啲睇醫生啦

複式洋房

cc_2021 發表於 22-7-30 13:49
其實細過2已經一定要做IVF, 仲要盡快做,正常係15定16喎(我當日個生殖科醫生講)

因為再拖落去有機會跌 ...

想問咁你哋最後嘅解決方法係點呀?

大宅

shshsh123 發表於 22-7-30 13:54
想問咁你哋最後嘅解決方法係點呀?

老公有染色體平衡易位,要做IVF+PGT, 篩選染色體正常嘅胚胎

IVF既路都唔易行,精質素太差,我做到第四次,抽左79粒卵,先有正常胚胎

唔好只看中醫呀
(利申:無睇過中醫)

大宅

想生小朋友

有能力可以睇私家
寶德 陳億仕 仁安 呢啲都常見大家提及

平啲盡快搵醫生寫轉介信,寫明不育
排公立。

另外精極少呢個問題,最好染下自身染色體,養和遺傳學,聽過好似1萬5(包兩個人)
有不少JM提到先生精好差/少精/無精
都係最後檢查到有染色體問題。

珍珠宮

回覆樓主:

精子少,咁醫生有無介紹你們在食物上要改善?

好多年前,我老公係精子不够活躍,後來自己去屈臣士買善存食,又買紅藩茄素食。

而我就食葉酸,隔日食,調理身體。

食咗大約半年至9個月就中咗。

未食之前我們都係等差不多3年先有的。

複式洋房

tshoyi 發表於 22-7-30 20:38
有能力可以睇私家
寶德 陳億仕 仁安 呢啲都常見大家提及

多謝你提供左咁多嘅意見(emoji)(emoji)好有用!

複式洋房

mln 發表於 22-7-30 22:40
精子少,咁醫生有無介紹你們在食物上要改善?

好多年前,我老公係精子不够活躍,後來自己去屈臣士買善存食 ...

因為我本身唔知道有無問題所以無特別去睇醫生, 自己趴文睇左就去化驗左直接驗血驗精睇下係邊方面出現問題, 發現原來精子部份出現問題, 但唔知從何入手...不過睇到大家嘅suggestion 都應該睇下生殖科先, 未到最worst 情況都唔想iui/ivf

首頁

尾頁

跳至