自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

牛年勳章

千錯萬錯,原來都係政府嘅錯
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/798374/mirror%E6%BC%94%E5%94%B1%E6%9C%83-%E6%A5%8A%E6%BD%A4%E9%9B%84%E5%80%A1%E8%97%9D%E4%BA%BA%E9%9D%9C%E6%85%8B%E8%A1%A8%E6%BC%94-%E5%B7%A5%E6%9C%83%E6%89%B9%E5%B0%87%E8%B2%AC%E4%BB%BB%E6%8E%A8%E8%AB%89%E7%B5%A6%E8%88%9E%E8%B9%88%E5%93%A1
attach0/tmp/phpdGrQ9M

closericehaha    發表於 22-7-31 22:53

伯爵府

....

yeung_ma    發表於 22-8-1 00:02
hinhin_ma    發表於 22-7-31 21:05

男爵府

回覆樓主:

不如話係北京嘅錯,都痴痴地線

公爵府

我又覺得係好事,但問題係工會有無權代表先,你推去政府唔監管,咁以後所有事,政府咁係嚴D咯。你擺街又要批,搞籌錢又要管,集會又管。到時未話無自由。。。個工會為一件事,搞到後面既人真係多謝你咯

琥珀宮

熊熊老婆 發表於 22-7-31 12:21
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/7983 ...

其實,我覺得楊潤雄唔應該公開講呢一番說話,根本就多餘咗。

公爵府

牛年勳章

SandyKL 發表於 22-7-31 12:33

其實,我覺得楊潤雄唔應該公開講呢一番說話,根本就多餘咗 ...

唔搵佢做替死鬼,亦都會搵其他人!
總之無論如何,都係政府嘅錯!

子爵府

回覆樓主:

哈~其實舞臺出現問題,佢哋夠膽喺一個不明確不安全的情況下表演嗎?喺今次連舞蹈員都感到不安的情況下,統籌仍一意孤行開show,,終於鑲成嚴重意外,問題最大唔喺製作公司問,佢哋反而執著楊生的說話,真奇怪

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

吓....

侯爵府

lihomahk 發表於 22-7-31 12:38
哈~其實舞臺出現問題,佢哋夠膽喺一個不明確不安全的情況下表演嗎?喺今次連舞蹈員都感到不安的情況下,統 ...

呢幾日不斷有人轉移視線, 就係想推卸責任。

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

局長話唔俾好似意外果啲大型裝置冇話唔俾跳舞喎

子爵府

kuhs 發表於 22-7-31 12:26
不如話係北京嘅錯,都痴痴地線

咁不如話大蠅帝國錯啦,點解當年要起紅館嚟陷害佢哋又要賺錢又要卸膊啦!

子爵府

熊熊老婆 發表於 22-7-31 12:21
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/7983 ...

聲生不息嘅歌手都係企喺度同坐喺度唱,但都唱得好話12子喎!

琥珀宮

熊熊老婆 發表於 22-7-31 12:37
唔搵佢做替死鬼,亦都會搵其他人!
總之無論如何,都係政府嘅錯!

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1659863-20220729.htm

香港舞台藝術從業員工會發聲明,促請相關機構對MIRROR演唱會意外事件負上全部責任,又指今次屬於嚴重工業意外,警方、勞工處及當局必須調查。

工會又促請主辦機構交代受傷員工是否得到應得的保障,亦要求今次活動的所有工程持份者及公司,公開交代事故原因、演唱會舞台裝置及特別效果是否符合康文署及相關舞台安全規定及指引。

工會又對受傷的舞蹈員致以深切慰問,並願意提供一切所需協助。

楊潤雄一番言論,對嚟梗表演舞蹈員生計有影響,楊生觸碰咗舞蹈員嘅芝士。唉!李家超點解仲要用楊生?

公爵府

牛年勳章

lihomahk 發表於 22-7-31 12:38
哈~其實舞臺出現問題,佢哋夠膽喺一個不明確不安全的情況下表演嗎?喺今次連舞蹈員都感到不安的情況下,統 ...

以後,
市民生病係政府監察市民健康不力
撞車係政府監察車輛維修不力
成績唔好係政府教育工作不力
婚姻失敗係政府監管市民感情不力
個人一啲責任都冇,全部都係政府錯曬!

珊瑚宮

回覆樓主:

以後叫主辦1個月前搭好個台, 等政府慢慢仔細驗, 若有事,咪入政府數囉
到時唔好話無乜show, 搵錢少囉

男爵府

又再自我申請勒得更緊的緊箍咒?
到時又有人走出來嘈扼殺創作自由!

OK
紅館開演唱會又好,talk show又好
全部表演人員在地面上表演,唔可以搭台
唔可以懸掛任何燈光、音響、螢幕等設施

珍珠宮

2024年龍年勳章

不如話最錯是ViuTV,佢唔整隊嘢出嚟,就無這個演唱會啦!

公爵府

牛年勳章

cbeyond 發表於 22-7-31 12:45
以後叫主辦1個月前搭好個台, 等政府慢慢仔細驗, 若有事,咪入政府數囉
到時唔好話無乜show, 搵錢少囉
...

好似驗樓咁慢慢驗,安全至上

子爵府

pluto豬 發表於 22-7-31 12:41
局長話唔俾好似意外果啲大型裝置冇話唔俾跳舞喎

建議工會會長睇多幾份報紙話,瞭解清楚楊局長的意思

伯爵府

好媽媽勳章

永遠係政府錯,佢哋自己圈子點錯都得,負責一定喺人哋度,但今次明顯係主辦單位責任,將個責任賴落政府度?都係果句,如果喺其他台發生,肯定佢又雙重標準

首頁
12345...6

尾頁

跳至