自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

年紀大咗有長期病患好普遍,如果確診咗應快快手揾下面醫生攞新冠口服藥,唔好拖:
https://www.finddoc.com/doctors/covid22

大宅

而且報導話好多case 確診者一服咗新冠藥即刻好番好多!

大宅

唉,係咪怕要入隔離營

珍珠宮

回覆樓主:

誤聽某些人講新冠好似感冒咁會自己「吽」返好

la_source    發表於 22-8-3 10:05

子爵府

回覆樓主:

不是醫生不會亂講嘢,這兩種新冠藥物是否有一定副作用。對於身體健康人士一定有幫助。

象牙宮

回覆樓主:

唔少人死都唔打針,唔睇醫生啦!其實我以前傷風感冒都唔睇醫生既

琥珀宮

其實而家係咪好容易預約到指定診所?

大宅

木土土 發表於 22-8-3 11:10
其實而家係咪好容易預約到指定診所?

係,好易約

男爵府

老人家心態唔鍾意去醫院

大宅

醫院管理局總行政經理(質素及標準)劉家獻呼籲市民,如有任何不適,如發燒、上呼吸道感染,緊記要做檢測,特別是長者或長期病患需盡快求醫,若確診新冠,現時有口服藥,可減低死亡風險。

原文網址: 增4547宗 89歲長期病婦發燒無求醫昏迷不治 張竹君:疫情未見頂 | 香港01

大宅

回覆樓主:

好多都唔想上報衛生署,怕要入院或隔離營,但私家醫生開呢隻藥,一定要個長者有報衛生署先上肯開的。

大宅

回覆 Gniw 的帖子

幾日前政府係咪放寬咗處方條件?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

因為係傷風感冒啫, 咪覺得唔需要去食新冠藥, 到而家都仲係好多人話傷風啫冇野

大宅

今日確診突破5000... 張竹君又再強調大家要打齊針同一旦確診,儘快攞新冠藥,揾政府診所或私家醫生:
https://www.finddoc.com/doctors/covid22

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

攞新冠藥都要book 到睇醫生先得,啲獨居老人都未必識,我屋企老人家確診。好多野都要我搖距幫佢攪。打電話book 診所攞新冠藥都打咗過百次,裝家居抗疫app 又係唔識,就算裝咗,叫佢開藍芽都好似唔識開咁

男爵府

ghappy 發表於 22-8-3 11:36
係,好易約

唔覺好易,早幾日打咗好多次(116次)先約到

大宅

回覆 tailinlin 的帖子

116 次咁誇張??咁應該揾上面FindDoc link 嗰啲

男爵府

russia_2018_wc 發表於 22-8-4 22:12

116 次咁誇張??咁應該揾上面FindDoc link 嗰啲

我打去1833019 果條抗疫專綫,再問佢點做。佢就俾咗附近政府指定診所電話同抗疫的士電話我。我就幫老人家book, 其實老人家識用電腦上網可以用 HA Go book 網上醫生睇,但又有幾多老人家識用吖
我同我屋企果2老都唔係同住。所以要幫佢哋book 都攪咗好耐,又唔可以上佢屋企幫佢裝app, 所以都幾麻煩

大宅

唉,聽落都好煩...

首頁

尾頁

跳至