自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

放工返到先至煮想快點有得食,我地一家中意食傳統蒸餸,所以想買個蒸焗爐,一邊用明火蒸雞,一邊用焗爐蒸蛋,會吾會好多餘呢?趁住有消費券順便買埋好似唔錯,感謝大家

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

batbetbct 發表於 22-8-5 12:17
放工返到先至煮想快點有得食,我地一家中意食傳統蒸餸,所以想買個蒸焗爐,一邊用明火蒸雞,一邊用焗爐蒸蛋 ...

我都打算買呢個
attach1/tmp/phpeQVUFe

ada0707    發表於 22-8-9 11:44

男爵府

方便,還可以蒸飯
唔使霸主個爐
我連電飯煲都唔用

珍珠宮

放工返到先至煮想快點有得食,我地一家中意食傳統蒸餸,所以想買個蒸焗爐,一邊用明火蒸雞,一邊用焗爐蒸蛋 ...

一次就蒸曬飯 同埋餸唔使搞甘多野

象牙宮

回覆樓主:

好用,廚房唔會熱!可以一爐蒸晒2碟野添,新年蒸糕慳好多

已刪除用户

珍珠宮

好方便。。我個蒸焗爐日日用 2-3 次。。
較好時間。。唔駛睇火。。唔怕乾水。。

侯爵府

2023年兔年勳章

好用呀!2018/11買Panasonic NU-SC300B(Post #2),容量夠大,幾乎日日用。如果你蒸芝麻雞(細隻)及蛋都可以一齊蒸,時間上先取蛋出,雞再繼續蒸,飯熟就食得!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

子爵府

我用嘅係純蒸爐唔係蒸焗爐, 用咗差不多10年, 買咗唔會後悔, 只會覺得買得太遲

珍珠宮

我等緊個焗爐壞, 然後買蒸焗爐

男爵府

回覆樓主:

方便

子爵府

回覆樓主:

方便呀!

複式洋房

我已經用了三年 不過我多數用佢個焗嘅功能 焗下曲奇餅 同以前用普通焗爐分別不大出到尼效果唔錯

水晶宮

好用呀
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

edhepp 發表於 22-8-5 13:24
我等緊個焗爐壞, 然後買蒸焗爐

我個平價東芝水波爐,蒸餸要加微波,純蒸氣無咩火力,但蒸魚會彈到周圍都係,但清潔算容易,自動清洗再抹爐,但蒸或焗後爐過熱微波功能會失效

edhepp    發表於 22-8-5 13:51

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

好用呀! 我日日都用

伯爵府

超方便

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

好方便,我經常蒸兩碟餸加白飯,爐頭炒碟菜就開得飯

大宅

請問邊個牌子好用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

polliebb 發表於 22-8-5 13:57
好方便,我經常蒸兩碟餸加白飯,爐頭炒碟菜就開得飯

通常要蒸幾耐?
蒸白飯,由生米蒸成熟飯?

首頁
12345...6

尾頁

跳至