自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021勳章

發表於 前天 07:04 |顯示全部帖子

人哋打開門睇到,咩情況會搞到間屋天花啲批會浮晒?
樓上做左啲咩呢?
會唔會影響埋隔黎左右對面屋,走廊啲牆,天花架?

珍珠宮

2021勳章

發表於 前天 07:38 |顯示全部帖子

回覆樓主:

廳無水位應該唔係長期漏水問題,除非浮係廚廁。 或者佢屋企爆過水喉, 火燭救過火?你可以問下座頭,你樓上有冇特別野發生過。住公屋如果你潛在維修問題你可以call 房署黎整。 你keep住開一排抽濕機, 如果非廚廁問題不大。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

發表於 前天 07:46 |顯示全部帖子

回覆樓主:

鋼筋生鏽,我之前試過,35年樓,天氣濕左1排就出現。另外冷氣機吹嘅位置,新裝修後2年都會列開。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

2021勳章

發表於 前天 09:16 |顯示全部帖子
口水包包 發表於 22-8-6 07:38
廳無水位應該唔係長期漏水問題,除非浮係廚廁。 或者佢屋企爆過水喉, 火燭救過火?你可以問下座頭,你樓上 ...

明白,但真係好想知會唔會影響到埋隔黎屋既天花板果啲,因只係隔個牆

大宅

發表於 前天 09:31 |顯示全部帖子

回覆樓主:

如果間屋長期唔開冷氣,唔開抽濕
日子有功,就會發霉同好易甩灰
我99 屋企就係咁

子爵府

2021勳章

發表於 前天 09:33 |顯示全部帖子
philofung 發表於 22-8-6 09:31
如果間屋長期唔開冷氣,唔開抽濕
日子有功,就會發霉同好易甩灰
我99 屋企就係咁

但果間屋只係天花浮突,發毛

大宅

發表於 前天 09:36 |顯示全部帖子
vta137 發表於 22-8-6 09:33
但果間屋只係天花浮突,發毛

似似地,天花板較常見
牆身可能都會有少少,但比較易見到容易抹
隔離屋係咪老人家住? 如果係都大機會唔開冷氣唔開抽濕
但如果你見佢都成日關門開冷氣,又可能係其他原因

珍珠宮

2021勳章

發表於 前天 10:12 |顯示全部帖子
vta137 發表於 22-8-6 09:16
明白,但真係好想知會唔會影響到埋隔黎屋既天花板果啲,因只係隔個牆

嚴重有可能 我朋友試過樓上火燭,救火浸埋佢單位,隔離有少少無佢咁嚴重。佢嚴重到佢屋企家私都濕哂。 佢舊公屋1x層果種。

琥珀宮

2021勳章

發表於 前天 10:25 |顯示全部帖子

回覆樓主:

應該唔會影響隔離!天花霉晒好多原因,無裝修重新批過,天氣太潮濕無抽濕,樓上拆地板搞到樓下滲水,樓齡太舊幾十年無裝修過!

男爵府

發表於 前天 10:32 |顯示全部帖子
以前住奶奶度,好潮濕,一潮濕係天花會有水珠,如果天氣濕度高係連公屋走廊天花連墙身都濕有水珠。

男爵府

發表於 前天 13:31 |顯示全部帖子

回覆樓主:

潮濕

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊