自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係後天患濕疹,病情時好時壞,有安排睇衛生署皮膚科專科,上年11月中及12月中打完兩支針後,個病情嚴重咗,皮膚科睇完就話係好可能疫苗引起,只能將口服藥加大份量,由1粒加到2粒,之後話要加到3粒,佢話控制唔到好多機會要加到5、6粒,或者轉劑量更勁的藥,我坦言已經出現脫髮及驗血報告話肝酵素上升。
有親戚話唔好再返去睇衛生署,佢擺明害你,試吓去聯合醫院拎中醫轉介好過,個醫生轉介咗去醫院另一大樓的聯合那打素診所中醫部(屬私家診所,診金400起),個醫師睇完就話疫苗導致機會好大,下半身更已經搞到變紅皮症,要每星期用針灸+拔罐將毒血抽出來,再加每日一劑中藥,埋單每星期要1500

由於張疫苗通行證到期,我都好多地方去唔到,連衛生署個專科都唔再睇,問個醫師唔打復必泰打科興得唔得,佢話絕不建議你再打第三針,打咗棧嘥藥費!但佢無權簽豁免紙叫我問西醫,我亦打咗30、40間西醫,佢地話點都唔會簽

而家我公司落咗死期話8/8要交到3針證明或豁免紙,否則即炒,同事就話你都係揀嘥藥費好過,政府知道會加重你病情,但落咗令你就只可接受

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

打唔打只可以你自己決定, 你睇下打同唔打的利弊
例如有人冇咗份工唔得, 份工又一定要打, 咁咪打囉
如果本身都唔等份工開飯, 濕疹問題又嚴重到好果擾, 咁可以揀唔打

呢啲選擇冇絕對啱同錯, 外人好難幫你做選擇

大宅

問醫生啦!

公爵府

如果份工要打。我會選打。你話為堂食哩類,就選唔打,最多自己帶飯,頂多一兩年。咩都開放啦。。。。再講,我仔中完,都出濕x。都好嚴重。食三個月益生菌,就無曬事。當然要加埋搽野。。前一個月,單搽都無用,之後加埋益生菌,幾日就開始見效,食夠三個月就咩事都無

禁止訪問

公爵府

chuck_bass 發表於 22-8-6 16:04
紅皮症係另一樣野黎

唔好亂up啦
邊個係紅皮?

伯爵府

我覺得第三針要打就轉打科興。
見人溝針前兩針科第三針復,調轉唔知得唔得。

公爵府

好多地方唔入得都事小,但公司要打 唔打即炒都無得搞⋯

水晶宮

好簡單問你
你皮膚病食嘅藥多,定中左C19食嘅藥多?你就會識揀

子爵府

回覆樓主:

唔打公司即炒,咁考慮打科興,應該影響細啲,否則只能轉工

禁止訪問

公爵府

chuck_bass 發表於 22-8-6 16:18
樓主講左佢已經紅皮症, 唔係個d初發濕疹黎
紅皮應該係傷肝

珍珠宮

好媽媽勳章

寫封信俾盧寵荗醫生,問下佢意見,或者佢肯寫豁免俾你。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Kelvinnchan 發表於 22-8-6 15:43
我係後天患濕疹,病情時好時壞,有安排睇衛生署皮膚科專科,上年11月中及12月中打完兩支針後,個病情嚴重咗 ...

既然咁多醫生話係疫苗引起,點解唔肯寫信?
放下自在

男爵府

回覆樓主:

其實呢度之前已有些谷友,不論打復必泰/科興,都有起濕疹。不打為妙

珍珠宮

公司.要打咪打lor。。唔志在嘅可以晤打

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我係後天患濕疹,病情時好時壞,有安排睇衛生署皮膚科專科,上年11月中及12月中打完兩支針後,個病情嚴重咗 ...

如果真係打針令身體差左好多就唔打

可以睇醫生
但係要咩廿四小時核酸先可以
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

我女濕疹嚴重,要入院打針嗰隻,後期睇中醫好返好多,打疫苗時都有擔心,所以最後打左科興,打完都無特別發出來,妳試下中醫減輕濕疹嚴重度啦

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我都有同事打第一針“科“後出疹,佢報咗,好似有個地方專睇呢啲,有攞豁免書。不過佢之後都已打完三針

首頁

尾頁

跳至