自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

職場如戰場,我承認我內心並不強大
不夠硬正,氣場不大,唔夠人惡,個樣唔惡,但因為這原因就要被欺凌嗎?

我樣子生得比較淋善,每見到人就恭恭敬敬,唔該前唔該後

但最後結果被排擠,被欺凌

有人見意轉工,
有人話我轉得幾多次,一樣會同樣事件

但我個性就係惡唔出,我天生係咁,我都唔想,我可以點?我曾有投訴過部門,結果個阿頭話唔想理會是非

我有反擊過反抗過,結果對方變本加厲,我可以怎做

加上被幾個同級人排擠,
主管是不會理會

大家有否曾遇過職場欺凌?你們如何渡過?除左睇錢份上(暫沒勇氣辭職)
可否分享下你們經驗讓我參考

子爵府

古月粉 發表於 22-8-7 13:48
不夠硬正,氣場不大,唔夠人惡,個樣唔惡,但因為這原因就要被欺凌嗎?
...

咁多人排擠,唯有轉工

伯爵府

呢D唔關淋唔淋善事架喎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

職場上未遇過、但BK自由常有發生。

susucat    發表於 22-8-7 16:03

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主其實你講嘅某程度是優點 只是做到要有自己主見,唔係人講乜都唯唯諾諾,有禮貌唔代表好恰! 氣場要用歷練累積,唔係想有就有!要做到有D主見過,講嘢要有人聽,唔係淨係附和人

男爵府

回覆樓主:

我現在就喺,同職級,但我做咩都要佢批准先得,因為佢做咗1x年,我只係入職一年。
但我4x尾,轉唔到㗎喇,所以唯有忍,睇下頂得幾耐

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

你打過幾份工?之前的工有冇比人欺凌?

複式洋房

kwokdicken 發表於 22-8-7 13:55
呢D唔關淋唔淋善事架喎

因為身邊識我的人都話我個樣一睇就想欺凌你果種(但同唔同部門的人相處又ok)我亦同其他人很健談,所以我真係唔識點處理職場問題

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有人嘅地方就有是非
不過唔同職場有唔同文化,我前公司d人賤到出面,扮嘢攞著數真係….(做唔出同佢哋一樣就成為受害人);而家公司就正常好多。是非一定有但起碼表面客氣
如果有機會,轉啦!返工為錢唔係為受氣

複式洋房

AX21 發表於 22-8-7 14:00
我現在就喺,同職級,但我做咩都要佢批准先得,因為佢做咗1x年,我只係入職一年。
但我4x尾,轉唔到㗎喇, ...

來個擁抱,我也是,我4×了,一直啞忍他們,我痛苦,每到星期日我就好痛苦,好害怕星期一返工日子
明明工作能力是正常,勤力,聽話,不計較,結果得到如此下場

水晶宮

古月粉 發表於 22-8-7 14:12
來個擁抱,我也是,我4×了,一直啞忍他們,我痛苦,每到星期日我就好痛苦,好害怕星期一返工日子
...

實際為乜原來因欺負你?語氣?工作能力?唔埋堆?

珍珠宮

做事低調,就比人踩

珍珠宮

會吾會做野速度太慢。
糸咪想迫走你?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

樓主,被定型好難番身,如果返工返到要捱咁!早D轉,轉部門又好,轉工又好!萬一影響埋情緒仲唔抵

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

以前都有遇過

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

試下搵工

複式洋房

spikenard 發表於 22-8-7 14:15
實際為乜原來因欺負你?語氣?工作能力?唔埋堆?

我都唔清楚,自問職場新人要做的我都做晒,工作能力正常,做事低調,唔領功,唔想太主動,因為佢地會覺得你搶走佢地的工作範圍(我明白工作是人的資產一部份,佢地自豪自己工作量)
所以我盡量唔會踩入佢哋工作範圍

但我真係好唔鐘意佢地專登做出排擠你的情景令你難堪

水晶宮

古月粉 發表於 22-8-7 15:05
我都唔清楚,自問職場新人要做的我都做晒,工作能力正常,做事低調,唔領功,唔想太主動,因為佢地會覺得 ...

你冇埋堆?

男爵府

職場太多呢啲屎X鬼,忍到就暫時忍住,出面環境太差,搵工比較難

男爵府

古月粉 發表於 22-8-7 13:48
...

我有,俾個24嘅0靚妹大聲呼喝,咁我就冷靜對待先之後我咪同上司講啦!我上司代出頭!
職場係唔會有朋友但係都唔可以欺負人!咁我想問吓你公司係大公司定係細公司?但公司同細公司就唔同做法

首頁

尾頁

跳至