跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有2個男孩子, 1個6歲半, 1個2個月. 你哋d大b又無呷醋?但暫時我又唔覺, 可能始終係大b"哎"我生嘅!!!

複式洋房

哈哈...幾好喎...叫你生個細佬妹俾佢...

我大B叫NEO...就黎19個月
細B叫IAN...2個半月

So far...Neo都好錫弟弟...每日都要錫下弟弟...等我話佢乖...佢先開心

男爵府

我仔仔3歲幾, 女女2個幾月, 哥哥好錫妹妹, 不過佢有呷唶, 成日要我陪佢, 而家又容易咸同發脾氣, 好唔開心咁;

唉, 我又要餵人奶 (埋身同泵奶), 無咩時間理佢, 都唔知點算~

大宅

我大女3歲幾,細女7星期大,頭一個月大女都好唔習慣,見到我哋抱BB,佢就成日要我哋抱,又成日鬧情緒。大女係會無理取鬧,但係要忍讓一下,多D讚賞大女,我會成日望住BB,同佢講家姐有幾叻、有幾乖,又會成日叫大女幫手攞尿片、棉花,之前餵人奶都叫大女一齊陪住,自自然然就會適應。宜家已經好好多,而且成日都好想同妹妹玩,又同妹妹傾計。

要湊兩個係好辛苦,可以睇住小朋友成長,但係都係福氣嚟既。大家加油呀!

We live by faith, not by sight............

複式洋房

湊2個bb真係好辛苦, 記得有一次,企响度抱住個細b, 又要教大b做功課, (自己又肥喎) 成個瘋婦咁, 連我mammy都睇唔過眼叫我比細b佢湊, 不過學你話齋, 能夠擁有2個小朋友都是一種福氣, 所以大家mama們一齊努力啊!!!!

別墅

我有一個大女4yrs,一個細仔6mths, so far大女都好錫細佬,成日Nam住黎錫.
不過大女都會寂寞咗,佢都會覺得好悶.
大家有無點樣同大B玩呢?請指教指教.

子爵府

我大仔8月尾4歲,細囡就兩個月。阿仔都好錫妹妹,有時妹妹扭計,會幫我氹下佢,妹妹見到哥哥又會好開心,成日對住佢笑。依家阿媽日抖o黎幫我手,有時可以陪下阿仔玩,所以佢都唔會好悶。係有時阿仔扭計,如果我餵緊奶,或者放唔低妹妹,佢就會唔制,話一定要我,有時仲會走埋o黎捉我隻手,要我放低妹妹,不過就好少時候會咁。

男爵府

你既方法, 我地都試過, 短暫時間無問題, 不過仔仔好快又會唔開心, 佢唔識表達, 就成日好曳, 我都好煩, 唔知點教番佢~

原帖由 pionachang 於 09-6-12 10:47 發表
我大女3歲幾,細女7星期大,頭一個月大女都好唔習慣,見到我哋抱BB,佢就成日要我哋抱,又成日鬧情緒。大女係會無理取鬧,但係要忍讓一下,多D讚賞大女,我會成日望住BB,同佢講家姐有幾叻、有幾乖,又會成日叫大女幫手攞尿片、棉花,之前 ...

複式洋房

通常我就會叫老公幫埋手, 一個陪大, 一個睇細, 隔一段時間就同老公對調身份; 可能我大b比較大, 所以我可以成日灌輸佢知細b係佢嘅, 我幫佢湊住先, 呢個方法又work喎, 佢當正bb係 佢嘅, 成日唔比人攪佢

大宅

我都係叫老公幫手,有時佢陪大女,有時我陪,總之輪流陪佢,等佢唔好覺得自己被忽視。

原帖由 CCMamiMami 於 09-6-12 22:30 發表
通常我就會叫老公幫埋手, 一個陪大, 一個睇細, 隔一段時間就同老公對調身份; 可能我大b比較大, 所以我可以成日灌輸佢知細b係佢嘅, 我幫佢湊住先, 呢個方法又work喎, 佢當正bb係 佢嘅, 成日唔比人攪佢 ...
We live by faith, not by sight............

複式洋房

回覆 1# pionachang 的文章

我大仔兩嵗零9個月,細仔兩個月,so far哥哥好錫細佬,無呷醋,亦都唔俾人地搞細佬,有時我唔得行,而細佬又係度喊既話,我會叫佢幫我去tum下細佬先,佢有時都會同細佬傾計,摸下細佬d手同面,但我會同佢講邊d佢係唔掂得唔做得架,始終佢都係好細個,未定性.

男爵府

畀面勳章

我大囡5yrs, 阿b仔差不多兩個月, 我係全人奶媽.......好辛苦, 每當我餵奶時, 家姐總係攪攪真, 又越來越唔聽講, 但都可以話錫細佬, 都係睇佢心情...宜家仲放兩星期假, 攪到我人都顛...唉!

子爵府

我大女四歲七個月, 有個本身0904, 但遲左係5月5日出世既細仔..

唔知係咪兩個年齡隔得少少遠, 同埋第二胎關係較relax, 而家比我想像中空閒同有時間剩.......

首頁

尾頁

跳至