自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

搲到咁盡...佢都好厚面皮
內容如下:

婚姻是人生大事,近年香港興起「義租婚紗」服務,幫助有經濟困難的基層人士。「慧子婚紗 Mrs. Tse Bridal」周二(9 日)張貼兩張 Whatsapp 對話截圖,顯示有一名準新人有意申請免費義租,但同時詢問該店會否提供「結婚註冊費用贊助」,事件廣受市民熱烈討論。

根據截圖對話,該準新人指自己是以個人名義租用婚紗,稱若店舖願意提供註冊費用,「如果你哋可以話,我哋可以幫你宣傳嚟答謝你㗎。」

惟最終店舖表示免費義租不接受個人申請,表示「即使是否關乎環保問題都好,我哋亦不會贊助任何準新人婚禮註冊費用。」店舖在帖文上亦寫上「請問有冇環保人士可以為我解答一下,借衫我明係環保嘅,但點解贊助埋結婚註冊費都係環保咗?線上等。」

事件在不少社交平台引起熱烈討論,有網民稱「 真係想睇下佢臉皮有幾厚,講得出又唔尷尬」,亦有網民稱「其實無錢可以唔註冊,婚唔係一定要結,到離婚又要搵人贊助」。

翻查資料顯示,如一對準新人結婚,將擬結婚通知書存檔及展示需港幣$305,在婚姻登記處舉行婚禮(辦公時間)需 715 元,在婚姻登記處舉行婚禮(非辦公時間)需 1,935 元。有網民笑言「自己結婚都要有人贊助註冊費,100歲唔死都有新聞」,亦有網民提議「洗唔洗再環保啲,贊助理擺酒生仔,結個婚都做到咁肉酸。」

https://hk.news.yahoo.com/%E6%BA%96%E6%96%B0%E5%A8%98%E7%A8%B1%E7%92%B0%E4%BF%9D%E5%80%9F%E5%A9%9A%E7%B4%97-%E5%90%91%E5%BA%97%E4%B8%BB%E6%90%B2%E8%B4%8A%E5%8A%A9%E8%A8%BB%E5%86%8A%E8%B2%BB-%E7%B6%B2%E6%B0%91%E6%89%B9%E8%87%89%E7%9A%AE%E5%8E%9A%E3%80%81%E8%82%89%E9%85%B8-113148445.html

la_source    發表於 22-8-10 11:37

男爵府

點解d人結婚要咁,可能會叫親戚夾添

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

點解面皮可以厚成咁

到底係咪教育出左問題

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

好唔要面

珍珠宮

真係人不要面..天下無敵

珍珠宮

蜜蜂糖 發表於 22-8-10 11:35
好唔要面
未係..

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

年青人愈來愈厚面皮。

大宅

點解可以咁厚面皮嘅

smile555    發表於 22-8-10 11:46

別墅

真係夠厚面皮

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

nicowong616 發表於 22-8-10 11:27
搲到咁盡...佢都好厚面皮
內容如下:

「如果你哋可以話,我哋可以幫你宣傳嚟答謝你㗎。」

依家好多呢種人, 出多兩個post就當自己係名人, 好有名氣, 仲話可以幫人地宣傳, 真係多謝哂!

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

痴痴地

珍珠宮

babyhoi 發表於 22-8-10 11:46
痴痴地
佢真係當自己係明星

珍珠宮

回覆樓主:

一個義字
之前有義載、義食
一切回歸文革年代,大鑊飯做又36吾做又36,一味靠痴

冇錢咪拜天地算囉,到時離婚律師費都省返

男爵府

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇錢就唔好結婚啦,太厚面皮太肉酸

珍珠宮

點解而家 d人可以咁既價值觀,成日用 d名義向人攞著數,咁理直氣壯,好似老馮咁,我覺得佢哋好可悲,好似寄生蟲咁, 依賴別人生存

茶類愛好者    發表於 22-8-11 03:49

男爵府

鴨鴨比 發表於 22-8-10 11:47
一個義字
之前有義載、義食
一切回歸文革年代,大鑊飯做又36吾做又36,一味靠痴

義載:安排埋專車接送新娘?

珍珠宮

Swany288 發表於 22-8-10 11:48
冇錢就唔好結婚啦,太厚面皮太肉酸
講得岩

珍珠宮

loved 發表於 22-8-10 11:48
點解而家 d人可以咁既價值觀,成日用 d名義向人攞著數,咁理直氣壯,好似老馮咁,我覺得佢哋好可悲,好似寄 ...
而家有d人真係個名叫老奉架

首頁

尾頁

跳至