自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係咪交咗辭職信,就可以間日請sick leave? 或者 連請3,4日?
之前有聽過朋友下屬 resign之後,就係咁sick leave,連handover都無。

近日 有有另1單,佢部門有同事 遞信後返過一日工,之後sick leave, 中間請1日 annual, 之後又sick

仲有大半個月先lastday

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

大宅

bibimbap 發表於 22-8-12 07:05
係咪交咗辭職信,就可以間日請sick leave? 或者 連請3,4日?
之前有聽過朋友下屬 resign之後,就係咁sick ...

其實係咪 每日 email公司 話請 sick leave,公司都無佢呼?

珍珠宮

回覆樓主:

AL可以唔俾,但SL一定要俾,最多跟勞工法連續4日出4/5

以前有同事最後一個月中左,sl 2星期,好翻返左兩日又sl,嬲到阿頭爆炸

伯爵府

回覆樓主:

sick leave有醫生紙,冇得唔批

smile555    發表於 22-8-12 12:09
la_source    發表於 22-8-12 09:37

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

所以辭職的人,係“最大”,佢係要攞SL,你吹佢唔漲的

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

咁你朋友嗰間公司係咪對嗰個前員工唔係咁好? 通常好來好去, 好少會咁樣玩嘢......

男爵府

chanpo18 發表於 22-8-12 07:30
咁你朋友嗰間公司係咪對嗰個前員工唔係咁好? 通常好來好去, 好少會咁樣玩嘢......
...

同意

水晶宮

...

X2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

勞工法例保障,員工有權 sick leave,有醫生病假紙證明就得。公司懷疑作假,有方法跟進。如果真病,係唔可以拒絕,硬要佢返工。

公爵府

公司係咪可以要求員工用whatsapp交咗病假紙先?

員工拒絕嘅話,最後果個月嘅糧就可以轉做支票出糧,要員工親身領取順便交病假紙

水晶宮

...

可能已經頂咗好耐,根本已帶病,交咗辭職信先休息吓~
唔知當時人情況,佢同公司咩關係,要佢先知~

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-8-12 08:41
勞工法例保障,員工有權 sick leave,有醫生病假紙證明就得。公司懷疑作假,有方法跟進。如果真病,係唔可 ...

跟進方法? 應該最多都係出 4/5 糧?
公司好多都包醫療。要日日去睇先 日日有醫生紙 無醫生紙 無糧出

伯爵府

佢大哂
點玩都得
有時d嘢係雙向
可能上司同同都有玩人,人哋走咪玩返佢地
我係奉行好來好去
禮尚往來

水晶宮

ballball329 發表於 22-8-12 09:19
跟進方法? 應該最多都係出 4/5 糧?
公司好多都包醫療。要日日去睇先 日日有醫生紙 無醫生紙 無 ...

可以要求員工睇公司指定醫生

洋蔥頭媽咪    發表於 22-8-12 17:42

侯爵府

2024年龍年勳章

樓上認同呢種行為嘅會員, 我覺得你哋諗法有啲自私! 咁玩嘢法會害到同team 嘅同事!

你哋覺得係公司或上司衰先會做到咁, 但你身邊嘅同事可能係無辜嘅! 我自己就吾會咁做! 就算係人地負我, 我都吾會用做得太絕! sick 番三兩日係有可能但吾會吾交接! 响行內又做衰自己個名聲!

水晶宮

okgoodla 發表於 22-8-12 09:43
樓上認同呢種行為嘅會員, 我覺得你哋諗法有啲自私! 咁玩嘢法會害到同team 嘅同事!

你哋覺得係公司或上 ...

有 d 公司管理差,根本無人交接,我會寫低 handover notes 同整理 filing,方便下手。
盡咗本分就算,好多時各有原因,其他人未必理解。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

之前有聽過朋友下屬 resign之後,就係咁sick ...

如果唔介意之後 reference check 果陣俾人唱衰係可以既,不過好多時候山水有相逢。。。可能下一家公司個客就係而家公司
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

除非佢真係病,否則佢咁玩野,都係害佢自己。
好來好去都唔識,又唔重視封工作証明,太短視

男爵府

辭左信就大曬, 不過山水有相逢...好自為之.

首頁

尾頁

跳至